ACSI FreeLife

Menu

10 feiten over het cassettetoilet

Cassettetoiletten zijn niet meer weg te denken uit het kampeerleven.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
cassettetoilet

ACSI FreeLife zet wat fijne wc-feitjes voor je op een rijtje.

10 feiten over het cassettetoilet

1

Waar komt de term toilet eigenlijk vandaan?

Volgens Wikipedia is het woord toilet afgeleid van het Franse woord toile of toilette, wat doekje respectievelijk doek betekent; met een doek kun je je van de omgeving afschermen als de nood aan de man (of vrouw) is. In China wordt een toiletruimte wel ‘de hal van de innerlijke harmonie’ genoemd. In 1775 verkreeg de Engelse horlogemaker en wiskundige Alexander Cumming het patent op zijn versie van het watercloset; de versie van John Harington (1596) was toen in vergetelheid geraakt. Verder is 19 november Wereld Toilet Dag waarmee aandacht wordt gevraagd voor de 2,5 miljard mensen die niet beschikken over goede sanitaire voorzieningen.

2

Moet de afsluitschuif openstaan bij het gebruik van het toilet?

Oudere typen cassettetoiletten mogen alleen gebruikt worden als de afsluitschuif dicht is. Pas daarna de schuif onder de pot opzij duwen om de afscheiding naar de cassette te openen en het toilet gedurende een paar seconden te spoelen. Nieuwere modellen kunnen zowel met de schuif open als gesloten worden gebruikt. Na gebruik de schuif wel altijd sluiten. Raadpleeg verder de gebruiksaanwijzing.

3

Wat als het toilet abusievelijk zonder cassette wordt gebruikt?

Dit kan gebeuren. Meestal is de schuif in de cassette gemonteerd. Als vader de cassette aan het legen is en de opening onder de wc dus open is, kan het zijn dat een van de kinderen opeens hoge nood heeft. Dat betekent dus schoonmaken! Om dit soort ongelukjes te voorkomen heeft Dometic met de Saneo een dubbele schuif op de markt gebracht. Verder is het hoe dan ook belangrijk dat de schacht heel goed is afgedicht om te voorkomen dat er vocht weg lekt en tussen de wand en het meubilair belandt.

4

Wat is het nut van toiletvloeistoffen?

Toiletvloeistoffen in de cassettetank hebben drie functies. Ten eerste maken ze de inhoud van de cassette geheel vloeibaar. Ten tweede gaan ze de vorming van onaangename geurtjes tegen. Ten derde veranderen ze de inhoud van kleur. Bij elkaar wordt het legen en reinigen van de cassette zo een stuk minder onaangenaam.

5

Zijn schoonmaakmiddelen schadelijk?

Schoonmaakmiddelen kunnen biociden bevatten. Dat zijn stoffen die organismen doden. In een publicatie van de Duitse deelstaat Beieren betreffende het gebruik van mobiele toiletten is aangegeven aan welke voorwaarden het legen van een cassette in een zuiveringsinstallatie moet voldoen. Hierbij is vastgesteld dat sanitaire schoonmaakmiddelen doorgaans zo sterk worden verdund dat ze nauwelijks van invloed zijn op de inhoud van een zuiveringsinstallatie. Er staat: “op grond van de ons ter beschikking staande gegevens kan een twintigvoudige verdunning van de inhoud van een chemisch toilet als voldoende worden beschouwd.” Wie helemaal zeker wil zijn, kan ‘groene’ producten met een milieukenmerk gebruiken, want die kunnen zeker geleegd worden in een septic tank of een andere biologische installatie op een camping. En terzijde: heel wat huishoudmiddelen, zoals bleek, zijn zeer milieu onvriendelijk en soms zelfs schadelijk voor het toilet.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu
6

Waarop moet je letten bij het toevoegen van toiletvloeistoffen in de cassette?

Toiletvloeistoffen moeten nooit via de schuif of de cassette toegevoegd worden, want dit kan ten koste gaan van de afdichting van de tank. Toiletvloeistoffen alleen toevoegen via de vulopening van de cassette en conform de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant van zowel het toilet als van de middelen met toevoeging van een zekere hoeveelheid water – meestal een tot drie liter, afhankelijk van de inhoud van de cassette. Het is belangrijk je aan de voorgeschreven dosering te houden. Een te grote dosis toiletvloeistof versterkt de werking niet, maar kan wel het milieu belasten.

7

Hoe vaak moet je de cassette legen?

Als de indicator (vaak een lampje of een groen/rode knop ergens onderaan de bank) laat zien dat de cassette vol is, dan kan er nog twee liter bij, wat neerkomt op tweemaal toiletgebruik. Een volwassene loost dagelijks – afhankelijk van de vochtinname – zo’n een à twee liter urine. Een tank van de meeste cassettetoiletten kan, inclusief spoelwater, zo’n acht tot elf toiletgangen aan. Het is aan te raden om op zijn hoogst om de vier dagen de tank te legen en door te spoelen. Wie geen schoonmaakmiddelen gebruikt, moet dit om de andere dag doen. Tip: druk de ontluchtingsknop pas in wanneer de afvoerpijp boven de afvoer is geplaatst. Na het doorspoelen van de cassette moet deze zonder veel krachtsinspanning op zijn plaats worden geschoven. Te veel druk kan de cassette beschadigen.

8

Mag ik de cassette ook in een rioolput legen?

Fecaliën behoren op de juiste manier verdund in een zuiveringsinstallatie thuis en niet in de natuur. Zelfs in bewoonde gebieden is het niet zeker dat alle afwatering in een zuiveringsinstallatie terechtkomt. Oppervlaktewater komt weliswaar meestal via overlopen in een zuiveringsinstallatie terecht, maar kan bij hevige regen ook rechtstreeks in een beekje of rivier stromen. En verder zullen eventuele toeschouwers er zeker aanstoot aan nemen als je de cassette in een rioolput leegt.

9

Waar moet je tijdens het rijden op letten?

Bij slingeren of hobbels kan er water spatten en waterschade veroorzaken. Bijvoorbeeld als er nog water in de wc-pot staat of als de spoelwatertank tot aan de rand is gevuld. Een beschadigde afdichtring van de schuifklep kan onderweg lekkage veroorzaken. Een nadruppelende spoeling nadat de schuif gesloten is, kan ook lekkage in de schacht veroorzaken.

10

Wat voor schoonmaakmiddelen kun je voor een kampeertoilet gebruiken?

Gebruik geen bleekmiddel, azijn of andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Bij het schoonspoelen van de cassette ook geen hogedrukspuit gebruiken en de tank niet te zeer schudden. Maak de rubber afdichtingen schoon met water en onderhoud ze met speciale middelen die zijn bedoeld voor een cassettetoilet. Als de indicator laat zien dat de cassette vol is, kan het toilet nog tweemaal worden gebruikt. Met de juiste zorg blijft de afdichting lange tijd elastisch. Op een zeker moment zal het verharden en dan moet deze worden vervangen. Toiletvloeistoffen nauwkeurig doseren en alleen via de vulopening toevoegen.

Tekst: MPS, Dieter S. Heinz

Praat mee

 1. JH

  In 2015 heeft u dit artikel ook al geplaatst en op 23 oktober 2015 heb ik daarop gereageerd.
  Waarom daar geen reactie op is gekomen begrijp ik nog steeds niet, temeer omdat u hetzelfde artikel nu in 2022 weer plaatst en weer zonder aan te geven welke middelen wel mogen worden gebruikt voor het schoonmaken cassettetoilet.

  Reageer
  2
  0
 2. rb
  rudy bourgouis

  de casette demonteren zeker de rubberering weghalen
  dan de casette vullen met javel een vierde is genoeg dan heet watertoevoegen halve dag laten staan leeg maken goed naspoelen met zuiver water alle kalk weg

  Reageer
  0
  0
 3. wl
  wiebe lenstra

  Mijn cassette toilet spoelt niet meer door. De knop draait wel, maar er gebeurt niets. Hoe kan dat verholpen worden? De cassette toilet is overigens al 25 jaar oud…,

  Reageer
  11
  7
  1. N

   wij heben net hetzelfde probleem …?
   Wie kan ons helpen.

   Reageer
   0
   0
 4. Hm
  Hennie mantel

  even een vraag
  hoe krijg je het rondje bovenop de toilet eraf gedraaid om schoon te maken wij hebben een camper
  krijgen heeeel moeilijk dat rondje los moet echt met geweld
  hebben al van alles geprobeer boter vaseline /a4 spuit bus enz hoor graag van u krijgen hem nooit los
  bvd Hennie Mantel

  Reageer
  0
  0
 5. JH

  Misschien ben ik wel een beetje dom, maar er staat boven punt 10:
  Wat voor schoonmaakmiddelen kun je voor een kampeertoilet gebruiken?
  Dan mag ik toch aannemen dat hier iets zal staan over welke middelen te gebruiken zijn. Helaas, er staat alleen welke middelen niet te gebruiken zijn!
  Hopelijk kunnen ook de toegestane middelen nog eens worden vermeld.

  Reageer
  44
  13

Praat mee: 10 feiten over het cassettetoilet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht