ACSI FreeLife

Menu

Hier moet je op letten bij luifels voor je camper of caravan

Uitdraaibare zonneschermen, meestal cassette- of etuiluifels genoemd, zijn onmisbaar in de zomer. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Welke uitvoeringen zijn er? En hoe kun je er als kampeerder lang plezier van hebben? ACSI FreeLife brengt opheldering.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Thule_Luifels_getest

Steeds vaker worden caravans of campers uitgerust met een cassetteluifel. Zo’n uitdraaibaar zonnescherm zorgt voor schaduw, beschermt tegen regen en biedt extra leefruimte. Je kunt van al die voordelen supersnel genieten, want het uitdraaien van de luifel gaat vliegensvlug. Die snelheid heeft natuurlijk wel een prijs. Inclusief de installatie variëren de prijzen doorgaans van € 1.000 tot ruim € 2.000.

Handmatige of elektrische bediening

De drie belangrijkste luifelfabrikanten voor caravans zijn Dometic, Fiamma en Thule. Er is keuze genoeg, want alledrie hebben ze verschillende typen luifels. Bovendien zijn cassetteluifels er in vele breedte- en uitvalmaten en is er vaak ook nog keuze uit verschillende kleuren voor de cassette en het luifeldoek. Daarnaast kun je kiezen tussen een luifel die je met een zwengel handmatig uitdraait of een exemplaar met elektrische bediening.

Wand of dak

In veel gevallen bepaalt de caravan of camper de plaats en dus het type luifel. Wandluifels zijn alleen geschikt voor kampeermiddelen met een stabiele voertuigwand, die boven de toegangsdeur ook voldoende ruimte moet bieden. Als de rail vrij moet blijven om een voortent aan te brengen, wordt het snel krap. Als alternatief kunnen dakluifels worden gebruikt.

Thule_Luifels_getestExtra spanstokken ondersteunen het luifeldoek en voorkomen dat het doorhangt, zelfs als het regent.

De kleuren van het doek en de cassette zijn een kwestie van uiterlijk en persoonlijke smaak. De keuze tussen handmatige of elektrische bediening hangt meestal niet alleen af van de persoonlijke voorkeur. Elektrische zonneschermen zijn niet alleen duurder, maar ook zwaarder. Afhankelijk van de uitvoering weegt de motor tot wel 2,5 kilogram. Dat lijkt niet veel, maar als je op de pondjes moet passen vanwege een beperkt laadvermogen, kan handmatige bediening een slimmere keuze zijn. Een kleiner model met minder uitval is ook een optie, want zo’n exemplaar is lichter.

camper 300x300 1

Camperverzekering: onbezorgd op pad!

  • Korting met de schadevrije jaren van je auto
  • Tot 3 jaar lang de aanschafwaarde vergoed
  • Vervangende camper meeverzekeren
Bereken vrijblijvend je premie

Steunpoten

Elektrische bediening is op het eerste gezicht praktisch, maar heeft soms toch een nadeel. Bij een plotseling opstekende wind kan een handbediende luifel sneller worden ingedraaid dan eentje met een motor. Soms precies de cruciale seconden die voorkomen dat een windvlaag schade toebrengt aan de luifel of zelfs aan de caravan of camper.

Dat laatste is ook de belangrijkste reden dat tegenwoordig bijna altijd steunpoten bij een luifel worden geleverd. In tegenstelling tot luifels voor je huis, die aan een muur van steen of beton kunnen worden bevestigd, moet een cassetteluifel voor je caravan of camper in een aluminium of vezelversterkte kunststof sandwichwand worden gehangen. Die kunnen veel minder gewicht aan en daarom moet een uitgedraaide luifel op steunpoten rusten.

Dit zijn ze dan, de geteste modellen

Nieuwsgierig welke luifels allemaal voorbijkomen in deze test? Zorg dan dat je ACSI FreeLife 5-2022 in je bezit hebt. Daarin lees je het uitgebreide artikel en zetten we vijftien modellen van de merken Dometic, Fiamma en Thule op een rij.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Hier moet je op letten bij luifels voor je camper of caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht