ACSI FreeLife

Menu

Zoveel gas heb je nodig

Douchen met koud water. Rauwkost als avondeten. Lauw bier. Een kampeervakantie zonder gas klinkt een stuk minder aantrekkelijk. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het raadzaam om de gasvoorraad in de gaten te houden. Hoe doe je dat?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Gas

’s Zomers kun je met twee volle groene gasflessen van 5 kilogram of een grijze gasfles van 11 kilogram gemakkelijk twee weken vooruit. Het verbruik van de koelkast en kookplaat is namelijk te overzien. Bij warm weer is het beter om de koelkast op netspanning te laten draaien. Dat koelt beter en bespaart gas.

Verwarming

Een heel ander verhaal wordt het als je de verwarming nodig hebt, die verbruikt vele malen meer. Hoe kouder het buiten is, hoe meer gas de verwarming verbruikt. Bij -5 ℃ is een gasfles al na circa drie dagen leeg, bij -15 ℃ al na twee dagen. Een vuistregel is dat je bij een buitentemperatuur van -10 ℃ ongeveer 5 kilogram gas per dag verbruikt. De precieze hoeveelheid hangt af van de isolatie van je caravan of camper.

Vaste gasaansluiting

Als je er tegenop ziet om ’s winters telkens de gasflessen te vervangen, kun je op de camping ook een fles van 30 kilogram huren. Nog comfortabeler is een vaste gasaansluiting, die sommige campings aanbieden. Je caravan of camper wordt dan rechtstreeks aangesloten op het gasnet van de camping en je betaalt naar gelang je verbruik. Dat bedrag kan wel wat hoger liggen dan voor dezelfde hoeveelheid gas uit je eigen fles.

Ingebouwde weegschaal

Om te bepalen hoeveel gas er nog in de fles zit, kun je deze wegen. Een lege stalen fles weegt ongeveer 11 kilogram, een lege aluminium fles rond de 6 kilogram. De exacte waarde lees je af op de fles zelf. Het verschil tussen het leeggewicht en het gewogen gewicht is de hoeveelheid gas die nog in de fles zit. Met een ingebouwde Caracontrol-weegschaal gaat dat het makkelijkst. De vulstand lees je dan binnen af op een display. Geen weegschaal? Dan kun je een vulstandmeter gebruiken. Dit kleine apparaatje geeft aan tot welke hoogte er nog vloeibaar gas in de fles zit. Vulstandmeters worden gemaakt door onder meer Dometic, Gaslock en Truma en zijn verkrijgbaar vanaf € 10. Duurdere modellen gaan tot boven de € 100.

Gasflessen koppelen

Tot slot nog een handige tip om te voorkomen dat je moet koukleumen. Om te voorkomen dat de verwarming plotseling uitvalt, kun je de gasflessen koppelen. Is de ene fles leeg, dan wordt automatisch overgeschakeld op de andere. Voor het koppelen van twee gasflessen gebruik je de DuoMatic van Truma, die verkrijgbaar is in elke campingshop.

Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel

Praat mee

 1. J

  De koelkast staat bij mij nooit aan, gebruik hem als voorraad kast, koele etenswaren koop je in de supermarkt, die is altijd wel in de buurt

  Reageer
  0
  0
 2. HD
  Hans Dolislager

  Genoemd gasverbruik lijkt mij wat overdreven.
  Doe zelf tijdens de wintersport , temperaturen in de nacht gem. -15 overdag rond -1, ca. 13 /14dagen met 33 kg fles, met de 11 kg ca 4/5 dagen. Nova S, uiteraard is isolatie van belang, maar ook luchten en hoe warm stook je.
  Wij overdag ca 21-22 en tijdens nacht ca 14-15

  Reageer
  0
  0
 3. LV
  L. Voorhout

  Hallo er is elektra op de campings!
  Gebruiken elektra 6 maanden, tussendoor wat gas. (April tot oktober)
  Een 5 lt fles. Gaat ca 4 jaar mee voordat hij weer gevuld moet worden.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Zoveel gas heb je nodig

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht