ACSI FreeLife

Menu

Zo installeer je een gasfilter

Een gasfilter voorkomt vervuild gas en zorgt ervoor dat alle apparaten in de caravan of camper probleemloos functioneren.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
gasfilter

Vervuild gas kan gaatjes verstoppen en zo apparaten lamleggen. Het risico op vervuiling door zogenaamde aerosols kun je voorkomen door een speciaal gasfilter van Truma te installeren.

Installeren gasfilter

Zo’n gasfilter is eenvoudig en snel in te bouwen en het is niet verplicht om de gasinstallatie daarna officieel te laten testen. Zoals altijd als je met gas werkt, is voorzichtigheid geboden. Durf je het niet aan, laat de installatie van het gasfilter dan over aan een vakman.

Draai om te beginnen de ventielen van alle gasflessen dicht. Eventuele gasresten in de leidingen kun je opgebruiken door een van de gaspitten eventjes te laten branden. Vervolgens draai je de slang van de regelaar met de meegeleverde kunststof sleutel. Schroef nu eerst met de hand de voorgemonteerde filterbehuizing op de regelaar en daarna de moer. Niet te strak, al kan dat sowieso niet met de speciale meegevelerde sleutel.

Verbinden

Aan de opening van de behuizing komt de slang. Draai ook die moer eerst met de hand vast en daarna met de sleutel. Hierna hoef je enkel nog de slang met de gasfles te verbinden. Als je een omschakelaar voor twee gasflessen hebt, bijvoorbeeld de Duo-Control van Truma, heb je uiteraard twee gasfilters nodig. De montage is hetzelfde voor beide kanten.

Truma adviseert om het gasfilter elke twee jaar te verwisselen, of eerder als bezinksel zich erin ophoopt. Om het gasfilter te verwisselen hoef je alleen maar de behuizing eraf te draaien.

Gasfilter installeren in 5 stappen

gasfilter11

Het Truma-pakket bevat alle spullen die je nodig hebt om het gasfilter te installeren. Als je een Duo-Control-omschakelaar hebt, heb je twee gasfilters nodig (ca. € 34,50 per stuk).

 

 

gasfilter22

Het gasfilter monteer je heel eenvoudig in de bestaande gasinstallatie. Draai eerst de slang los van de drukregelaar.

 

 

 

gasfilter33

Bevestig het gasfilter en draai de moer daarbij met de hand vast. Controleer of het netjes aansluit.

 

 

 

gasfilter44

Een speciale kunststof sleutel wordt meegeleverd. Deze voorkomt dat je de moer te strak aandraait.

 

 

 

gasfilter55

Verbind de slang ten slotte met het gasfilter. Duo-Control? Herhaal deze stappen dan aan de andere kant.

 

 

 

Bron: MPS, Tekst & foto’s: Kai Feyerabend

Praat mee

 1. W

  Wij gebruiken al vijf jaar de groene calypso propaan flessen zonder filter, nu bij onze nieuwe camper zei men dat een filter noodzakelijk was daar er paraffine in verwerkt is en niet goed voor toestellen, maar nu werkt onze verwarming en warm water niet, ze slaat aan en na enkele seconden sprint ze weer af met steeds dezelfde code dat er iets is met toevoer gas! Zou het aan de filter liggen en te weinig druk!

  Reageer
  0
  0
 2. D

  Correctie. De bedenkingen zijn over het nut van een filter.

  Reageer
  0
  0
 3. D

  Truma filter is nu te koop voor €49,- / stuk Maar ik heb mijn bedenkingen over zie vorige opmerkingen.

  Reageer
  0
  0
 4. As
  Alex super

  Het complete filter kost wel iets meer dan €39 dat is alleen de prijs voor het filter element,,,,,,compleet TRUMA filter kost ongeveer €89

  Reageer
  0
  0
 5. D

  Er is veel geschreven over dit onderwerp. Zie camperforum.nl
  Mijn indruk/conclusie hieruit : bespaar het geld voor filters. Het is meer aannemenlijk dat vervuiling met name alleen een klein beetje olie door de weekmakers in de oranje slangen wordt veroorzaakt. De zwarte hogedruk slangen met een levensduur van 20 jaar of meer schijnen hier geen last van te hebben. Bovendien damp (gas) neemt geen vuil mee. M.i kan het wel belangrijk zijn dat reduceer/duo control hoger gemonteerd is dan de bovenkant van de fles(en).

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Zo installeer je een gasfilter

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht