ACSI FreeLife

Menu

V&A: Regels met vervoer LPG-tank

De Chausson Welcom 75 camper van Marian van der Maat uit Nuenen rijdt op diesel. Onder haar camper heeft ze een LPG-tank laten maken voor het koken, de boiler en de verwarming. Marian vraagt zich af wat de regels zijn op bijvoorbeeld veerboten. “Ik kan hem namelijk niet zomaar legen of afsluiten.”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

De regels voor een LPG-tank vindt je in de kleine letters van de veerboot maatschappij. Een afgesloten tank zal geen probleem opleveren. Gezond verstand vraagt een goed bereikbare hoofdafsluiter.

Autogas

Ook bij ferryvervoer van caravans moet tijdens de overtocht de (propaan) gasfles gesloten zijn. In België is het in sommige ondergrondse parkeergarages verboden te parkeren met een auto op autogas. Gebruik van LPG voor anders dan auto-tractie is niet verboden, maar tanken via een benzine-tankstation is wegens het verschil in belasting in ons land formeel niet toegestaan.

Vloeibaar gas

Een LPG-tank voor kookdoeleinden moet gas afnemen uit de gasfase, dat in tegenstelling tot een gastank voor motorbrandstof. Daarbij wordt gas in vloeibare vorm gebruikt. Bij temperaturen onder nul en een een tank in de vrieskou zal alleen de propaan beschikbaar zijn in gasvorm. Alle andere gassen in de LPG vloeistof blijven vloeibaar.

LPG is een complexe verzameling chemische verbindingen, destillaat van ru­we olie. Voornamelijk  propaan en butaan, maar verder afhankelijk van leverancier en destillatieproces. Propaan op… En geen gas ondanks een volle tank met butaan en hogere koolwaterstoffen? De hoogste koolwaterstoffen en andere verontreinigingen in een LPG-mix kunnen in vloeibare vorm (aerosol) problemen geven in de brander van kachel, koelkast en kookplaat.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Regels met vervoer LPG-tank

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht