ACSI FreeLife

Menu

V&A: Gasflessen vullen

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Paul de Groot uit Son en Breugel

Ik heb 2 lichtgewicht gasflessen van gasleverancier BP. Beiden zijn 5 kilogram, in iedere fles zit nog 1 kilogram gas. Is het mogelijk om het gas van de ene fles in de andere te doen? Dan hoef ik maar 1 fles mee te nemen op vakantie.

Antwoord van Joop

Ik raad ten sterkste af om zelf te knoeien met deze gasflessen! In het geval van BP (tegenwoordig Benegas) kun je ze alleen maar omruilen. Deze flessen mogen niet door derden worden afgevuld of bijgevuld.

Toelichting Benegas

Rinus Blankestijn van Benegas geeft een toelichting.

“Benegas heeft van de Nederlandse autoriteit toestemming gekregen om de herkeurtermijn van haar gasflessen, waaronder de BeneGas Light, te verlengen naar 15 jaar omdat jaarlijks wordt vastgesteld dat Benegas aan de voorwaarden voldoet.
Die voorwaarden zijn onder andere dat de flessen moeten worden gevuld door het vulbedrijf dat de vulprocedures van Benegas naleeft. Hierop wordt jaarlijks gecontroleerd. De kwaliteit van het propaan moet ook voldoen aan de gestelde specificaties. Benegas beschikt over een laboratorium waar het propaan geanalyseerd wordt met een Gas Chromatograaf. Dit is een chemisch analyse-apparaat waarin de componenten waaruit het gas bestaat uit elkaar worden gehaald. Zo wordt de samenstelling op moleculair niveau vastgesteld. Wanneer een ander, niet gecontroleerd en geselecteerd, vulbedrijf een gasfles van Benegas vult, is dit een economisch delict en in sommige gevallen een milieudelict. De gevolgde vulmethode kan schade toedoen aan de reputatie van Benegas, waar deze 15 jaar herkeurtermijn op gebaseerd is.”

Heb je ook een vraag aan Joop? Joop beantwoordt zowel in ACSI FreeLife als op de website vragen van lezers. Via dit formulier kun je je vraag aan hem stellen.

Praat mee

 1. H

  Sorry voor mijn antwoord!
  Wist niet dat het hebben van deze gasflessen zo’n probleem is.

  Reageer
  0
  0
 2. H

  Je kunt beter beide flessen laten vullen!
  Dan heb je maar in u geval 1 fles nodig en een volgende vakantie heb je er nog 1! Dus zit je niet zonder.

  Reageer
  0
  0
 3. JB

  Goedendag
  Een wat late reactie op bovenstaand artikel

  Ook ik ben in het bezit van 2 Benegas licht flessen van 5 kg. en in de veronderstelling dat dit ALLEEN RUILFLESSEN zijn.
  nu lees ik op de ANWB site het volgende over de Benegas flessen “ruilen in Nederland en enkele EU landen / vullen in ander EU landen.

  Vullen in andere EU landen? zijn de voorwaardes dan veranderd? Of is dit verkeerde informatie?

  Quote”
  Merk BeneGas Light BeneGas Light
  Type BeneGas light 5 BeneGas light 10
  Aankoopbedrag* (volle fles) ± € 76 ± € 92
  Materiaal Kunststof Kunststof
  Vulmethode Ruilen in Nederland en enkele EU-landen / vullen in EU-landen unquote”

  Reageer
  0
  0
  1. Katinka Schippers

   Beste J Broersen,

   We hebben uw vraag voorgelegd aan Benegas. En dit is het antwoord:

   ‘Het enige andere land waar BeneGas Light omgeruild kan worden is België. Voor 2012 waren er meer Europese landen waar de BP fles verkrijgbaar en omwisselbaar waren omdat BP Gas ook in deze landen vertegenwoordigd was. Na november 2012 is de BeneGas Light fles alleen in Nederland een België verkrijgbaar en om te ruilen. Om de redenen die genoemd worden in de toelichting van Rinus Blankestijn is het afvullen door anderen dan Benegas niet toegestaan.’

   Met vriendelijke groet,
   Katinka Schippers
   (redacteur)

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Gasflessen vullen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht