ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kan een gasfles bevriezen?

Vrieskou. Als je gaat winterkamperen, ontkom je er niet aan. Ton Huizinga uit het Limburgse Ven-Zelderheide is ook al in de wintermood en vraagt zich af of zijn gasfles gevaar loopt. Kan een gasfles butaan bevriezen?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Bevriezen is het overgaan van een stof in vaste vorm. Water bevriest bij nul graden en gaat over in de vaste vorm ijs. Bij butaan is daarvan pas sprake bij een temperatuur ver onder nul. Butaan wordt in een gasfles opgeslagen in de vorm van vloeistof. Dit vloeibare butaan heeft een kookpunt van ongeveer nul graden Celsius.

De ontstane damp heeft bij deze temperatuur een druk die gelijk is aan de luchtdruk. Bij een nog lagere temperatuur is de dampdruk zelfs lager dan de luchtdruk. De dampdruk van butaan in de gasfles is dus temperatuurafhankelijk. Bij een temperatuur in de buurt van het vriespunt is de dampdruk zo laag dat gaslevering onmogelijk is. Pas wanneer de temperatuur van de gasfles zo hoog is dat de dampdruk (ver) boven de uitlaatdruk van de regelaar (30 millibar) komt, kan gaslevering plaatsvinden. Bij 10 graden boven nul is de dampdruk in de gasfles gestegen tot 400 millibar en kan gaslevering plaatsvinden.

LPG

Bij gebruik van LPG, een vloeibaar mengsel van voornamelijk propaan en butaan, verdampt bij vorst alleen propaan. Als alle propaan (kookpunt ongeveer min 40 graden Celsius) uit de vloeistof verdwenen is, stopt de gaslevering, ondanks een (volle) tank butaan.

Confidental Infomation