ACSI FreeLife

Menu

V&A: Gasalarm voor caravan of camper

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Vraag van Bert Klaver uit Dalfsen:

Regelmatig hoor je verhalen over caravanners/camperaars die worden beroofd terwijl ze liggen te slapen. Criminelen spuiten dan een bedwelmend gas naar binnen. Helpt een gasalarm om je hiervoor te waarschuwen?

Antwoord van Joop:

De standaard melder die in veel caravans en campers is geïnstalleerd, signaleert koolmonoxide (CO) en rook. CO-gas ontstaat tijdens een brand en is levensgevaarlijk, maar zal niet zo snel door criminelen worden gebruikt.

Er is ook een gasmelder te koop die reageert op narcosegassen (zoals ether), rook en propaan/butaan: de Procar K.O. gas alarm. Hij is voorzien van een 12/24 volt voedingsstekker die in de sigarettenaanstekerbus past. Hij wordt vooral gebruikt door vrachtwagenchauffeurs.

Ik vrees echter, dat wanneer een kampeerder het slachtoffer dreigt te worden van een overval met een bedwelmend gas, de waarschuwing te laat komt. Het kwaad is al geschied voor de slachtoffers bij zinnen zijn. Met heel veel geluk zullen de buren misschien op het alarmsignaal reageren.

Mijn advies is: overnacht niet op een risicovolle plek, zoals een (onverlichte) parkeerplaats of bedrijventerrein. Daarmee verklein je het risico om te worden beroofd aanzienlijk.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. FB
  Frans Bitter

  Een zeer goede bescherming is de Trigas alarm van Linnepe welke is te verkrijgen bij otoparts.nl
  Deze alarm beschermt naast koolmonoxide en gas ook tegen narcose gas.

  Reageer
  0
  0
 2. PF
  Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

  Een overvaller zou een ontstellende hoeveelheid gas mee moeten nemen om iemand te bedwelmen en moet dan zelf veilig binnen zien te komen… Zie onder meer camperpunt.nl/gas-overvallen/, waar ook naar andere bronnen verwezen wordt.

  Reageer
  0
  0
 3. a

  Als de melder zo hoog geplaatst wordt, dat het gas de slapers al bereikt heeft u gelijk.
  Als hij dicht bij de vloer wordt geplaatst is er een gerede kans dat u gewekt wordt voor het gas u bereikt, al deze gassen zijn zwaarder dan lucht en moeten eerst op gezichtshoogte zien te komen.

  wat betreft veilige plaatsen, ik ken een aantal mensen die op een goed bekendstaande campings zijn beroofd met gas.

  met vriendelijke groet,

  Ab Drenth

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Gasalarm voor caravan of camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation