ACSI FreeLife

Menu

V&A: Gasalarm voor caravan of camper

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Vraag van Bert Klaver uit Dalfsen:

Regelmatig hoor je verhalen over caravanners/camperaars die worden beroofd terwijl ze liggen te slapen. Criminelen spuiten dan een bedwelmend gas naar binnen. Helpt een gasalarm om je hiervoor te waarschuwen?

Antwoord van Joop:

De standaard melder die in veel caravans en campers is geïnstalleerd, signaleert koolmonoxide (CO) en rook. CO-gas ontstaat tijdens een brand en is levensgevaarlijk, maar zal niet zo snel door criminelen worden gebruikt.

Er is ook een gasmelder te koop die reageert op narcosegassen (zoals ether), rook en propaan/butaan: de Procar K.O. gas alarm. Hij is voorzien van een 12/24 volt voedingsstekker die in de sigarettenaanstekerbus past. Hij wordt vooral gebruikt door vrachtwagenchauffeurs.

Ik vrees echter, dat wanneer een kampeerder het slachtoffer dreigt te worden van een overval met een bedwelmend gas, de waarschuwing te laat komt. Het kwaad is al geschied voor de slachtoffers bij zinnen zijn. Met heel veel geluk zullen de buren misschien op het alarmsignaal reageren.

Mijn advies is: overnacht niet op een risicovolle plek, zoals een (onverlichte) parkeerplaats of bedrijventerrein. Daarmee verklein je het risico om te worden beroofd aanzienlijk.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag