ACSI FreeLife

Menu

V&A: Gas beschermen tegen bevriezing

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Ger Verdonschot uit Sittard:

Hoe kan ik de gasvoorraad in de disselkast van mijn caravan beschermen tegen bevriezing? Ik neem twee 5 kg-flessen mee en de disselkast is niet verwarmd. Kan ik ze met dekens of isolatiemateriaal beschermen, en kan ook de gasdrukregelaar beschermd worden tegen vorst?

Antwoord van Joop:

U hoeft zich over de temperatuur van uw gas geen zorgen te maken. Vloeibaar propaan verdampt nog bij een buitentemperatuur van -35 graden Celsius. In de praktijk is de gastoevoer zeker gewaarborgd tot -10 à -15 graden Celsius. Er is echter een reëel gevaar dat de drukregelaar al bij temperaturen rond het vriespunt dicht gaat vriezen. In vloeibaar propaan bevinden zich namelijk minuscule waterdruppels, en die kunnen ijsvorming in de regelaar veroorzaken. Truma levert hiervoor de EisEX, een verwarmingselement met 12 Volt-voeding dat aan de regelaar gemonteerd wordt en deze effectief vorstvrij houdt.

Voor een wat langer verblijf in de kou zijn twee 5 kg propaanflessen overigens volstrekt onvoldoende. Een op vol vermogen brandende kachel stookt binnen 24 uur een 5 kg propaanfles leeg. Wintersportcampings hebben tegenwoordig vaak een propaannet of verhuren grote propaancilinders.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Gas beschermen tegen bevriezing

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation