ACSI FreeLife

Menu

Deze gasproducten komen van pas op de camping

De winter is in aantocht. Steeds meer kampeerders stellen de winterslaap van hun kampeermiddel uit. Maar hoe optimaliseer je de gasinstallatie van je caravan of camper? Het Duitse kampeertijdschrift ProMobil geeft jou acht producttips waarmee je met een gerust hart kunt gaan winterkamperen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Gas voorraad

1. Gasdrukregelaar

De meeste disselbakken bieden plaats aan twee gasflessen. Het is heel handig als beide flessen gelijktijdig aangesloten kunnen worden. Dit is mogelijk met de gasdrukregelaar Duo Control CS van Truma. Als er één gasfles leeg is, dan schakelt het intelligente mechanisme automatisch over op de andere fles.

De Duo Control CS heeft een crashsensor waardoor het gas ook tijdens het rijden gebruikt kan worden. Er is een Duo Control CS voor horizontale montage op een vlak of voor verticale montage aan een wand. Beide uitvoeringen kosten bij De Wit Schijndel € 159,99.

2. Gasweegschaal

Je plaatst een plaatje van kunststof onder de gasfles en vervolgens kun je de vulstand als percentage op je smartphone aflezen. Dat is het simpele maar effectieve principe van de Brunner W8 gasweegschaal. De app rekent het gewicht om naar een vullingspercentage. De gasweegschaal W8 is geschikt voor gasflessen van 5 en 11 kilogram en kost € 109,90.

3. Gasfilter

Vervuilende stoffen kunnen de gasinstallatie beschadigen en defecten aan verwarmingen en koelkasten veroorzaken. Een gasfilter beschermt tegen vervuiling. Hij wordt ingebouwd tussen de gasfles en de gasdrukregelaar en beschermt tegen vervuilende stoffen.

Deze worden opgevangen in een opvangbeker waarin na verloop van tijd een olieachtige substantie zichtbaar wordt. Met een Duo Control heb je twee gasfilters nodig. Bij Obelink kost je dat € 79,95. Nieuwe filterpatronen moeten ten minste iedere twee jaar worden vervangen.

4. Verzorgingskast

Apparaten die op gas werken kun je buiten heel makkelijk gebruiken als je een buitenaansluiting voor gas hebt. Reich heeft een inbouwdoos die je plaatst in een uitsnede van 160 x 70 millimeter in de buitenwand van je camper of caravan. Het ventiel is beveiligd en opent zich alleen als er een slang op het ventiel is aangesloten. De buitenaansluiting is verkrijgbaar in drie tinten (helderwit, donkergrijs en lichtgrijs) en kost € 59,95.

5. Reservepatroon

Campingaz levert niet alleen gaspatronen voor kooktoestellen. De blauwe gasfles R 907 weegt 2,75 kilogram, kost € 99,99 bij Bol.com en is bijzonder geschikt als een ruimtebesparende noodreserve. De met butaangas gevulde fles heeft een speciale aansluiting voor gasapparaten uit de R-serie van Campingaz. Om de fles aan te sluiten op de gasinstallatie van je camper of caravan heb je wel nog een adapter nodig.

6. Gaslekzoeker

Als er gas ontsnapt, wordt dat niet altijd veroorzaakt door een gaatje in een gasleiding. Ook een verkeerd aangesloten verbinding kan lekkage veroorzaken. Dat euvel kun je opsporen met een spray (bijvoorbeeld van Griffon; 400 milliliter à € 4,97). Daartoe spray je het schuim – bij een geopende gasfles – op de verbindingen, bijvoorbeeld tussen de drukregelaar en de slang. Vormen zich belletjes? Dan heb je het lek gevonden.

7. Gasalarm

Een apparaat zoals het TriGasAlarm van Linnepe waarschuwt niet alleen voor koolzuurgas en koolmonoxide. Dit apparaat signaleert ook butaan- en propaangas in geval van een lekkage in de gasinstallatie. Omdat het ene gas opstijgt en het andere gas naar beneden zakt, heb je zowel een sensor op vloerhoogte als op stahoogte nodig. Het TriGasAlarm van Lineppe kost
€ 94,95.

Bron: MPS

Gasexpert geeft raad

In de winter verbruik je genoeg gas op de camping. Kan jij nog wel wat tips gebruiken? Voor de special winterkamperen in ACSI FreeLife 8-2017 vroegen we een gasexpert hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een koude kampeerwinter.

Bestel magazine

Praat mee

 1. WO
  Wim Oosterbeek.

  Ik heb als reserve een mobiel gaskomfoor met losse gas-flessen. Mocht het eventueel mis gaan met mijn vaste in-stallatie, zit ik nooit onthand en kan mijn vrouw altijd nog zorgen dat het eten op tafel komt. Ik heb dit gasstel ooit eens gekocht bij Action. Vraag me niet naar de prijs, want dat weet ik niet meer, maar het was beneden de € 10,00.

  Reageer
  0
  1

Praat mee: Deze gasproducten komen van pas op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht