ACSI FreeLife

Menu

Al 74 jaar kampeergemak met Campingaz

De karakteristieke blauwe gascartouches en -cilinders van Campingaz bestaan al 74 jaar. ACSI FreeLife dook in de historie van het Franse bedrijf én geeft je een kijkje in de etalage anno 2023.

Auteur
Timo de Boer
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Campingaz

Hoewel veel huishoudens in het naoorlogse Europa van 1949 worstelden met hun financiën was de drang om op vakantie te gaan en nieuwe dingen te ontdekken groot. Zo ook bij de drie ingenieursvrienden Gabriel Corlet, André Colomb en René Sillon uit Lyon. Dus besloot het drietal die zomer om samen met hun gezinnen voor het eerst op kampeervakantie te gaan.

Bidon Blue

Tijdens hun trip kwamen ze erachter dat er eigenlijk geen goed draagbare kookuitrusting voorhanden was. Er bestonden weliswaar branders op petroleum of een andere brandbare vloeistof, maar voor kamperen waren die niet altijd even praktisch. En zo ontstond het idee om een kleine, draagbare en navulbare gasfles te ontwikkelen. Vanwege zijn blauwe kleur kreeg die de naam bidon bleu.

Campingaz

Kampeerders en buitenliefhebbers waren onder de indruk van het gemak en de veiligheid van de gasfles. Vanaf 1952 bracht het bedrijf ook andere draagbare kookoplossingen op de markt. En zo verspreidden de Campingaz-producten zich als een lopend vuurtje door Europa.

Gascilinder

Een van de meest iconische producten van Campingaz is de gascilinder, een draagbare gasfles. De cilinders zijn gevuld met butaan en verkrijgbaar in twee maten. Bij aanschaf wordt de cilinder jouw eigendom. Het is dus geen statiegeldconstructie. Is de cilinder leeg? Dan kun je ’m inwisselen voor een volle. Je betaalt dan alleen nog maar voor de gasvulling. Zo gaat dat al sinds 1952. Een superduurzaam principe, want de stalen cilinders gaan gemiddeld vijftig jaar (!) mee. Tijdens mijn fabrieksbezoek kom ik cilinders tegen uit 1971 en zelfs uit 1967. Door het enorme distributienetwerk van Campingaz kun je de cilinders inwisselen in heel West-Europa.

Cartouches

Naast de gascilinders heeft Campingaz ook gascartouches in het assortiment. Dit zijn kleine blikjes die worden gebruikt om de draagbare Campingaz-kooktoestellen van brandstof te voorzien. Cartouches met schroefdraad hebben een ventiel en sluiten automatisch af. Daardoor kun je ze tussentijds loskoppelen en zijn ze daarom ideaal om te wisselen tussen meerdere apparaten. De ‘prikblikjes’ kunnen niet worden losgekoppeld.

Campingaz

Beide soorten cartouches zijn gevuld met een mengsel van propaan, butaan en soms isobutaan. Het propaan geeft een extra boost, zodat je ook bij lage temperaturen kunt koken. De cartouches kun je niet laten bijvullen en gooi je na gebruik weg. Ook de cartouches van Campingaz zijn door heel Europa en zelfs daarbuiten verkrijgbaar. Met de online Gas Finder, een handige tool op de website van het merk, is er altijd een Campingaz-dealer in de buurt te vinden.

Butaan en propaan

De Campingaz-fabriek staat al sinds 1952 in Saint-Genis-Laval, een grensgemeente van Lyon. Dagelijks arriveren hier twee tankwagens butaan en één tankwagen propaan waarmee de cartouches en cilinders gevuld worden. Jaarlijks worden er circa twintig miljoen gascartouches geproduceerd. Het hele proces, van aluminium plaat totdat het blikje gas gevuld en wel in een doos zit voor verzending, duurt niet langer dan vijftien minuten. Van de ventielblikjes rollen er 52 per minuut van de lopende band, van de prikblikjes zelfs tweehonderd. Daarnaast worden er dagelijks nog eens achtduizend cilinders met gas gevuld.

Campingaz

Veiligheid voorop

Het fabrieksterrein moet voldoen aan strenge veiligheidseisen, die bijna net zo streng zijn als bij een kerncentrale. Explosiegevaar ligt op loer. Daarom is het niet toegestaan om een telefoon mee te nemen in de fabriekshallen. Bij hoge uitzondering mag ik foto’s nemen met mijn camera. De medewerker die mij rondleidt, meet met een apparaatje voortdurend de concentratie gas in de hallen. Saillant detail: op het terrein in Lyon werden ooit ook de branders van Campingaz geproduceerd… tot er brand uitbrak. Daarna verhuisde de productie naar China.

Ook de cilinders en cartouches voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Daarom kun je ze ook op snikhete zomerdagen zonder problemen in de auto achterlaten. Om te controleren of de cartouches niet lekken, worden ze onder water gedompeld. Verschijnen er bubbels in het water, dan is het mis. Dat gebeurt hooguit bij tien blikjes per dag. Om deze ertussenuit te pikken, zit iemand acht uur per dag cartouches te controleren die op een lopende band onder water voorbijkomen. Het is een van de weinige handelingen in het productieproces die nog niet geautomatiseerd kan worden.

Kooktoestellen en barbecues

Hoewel de fabriekshallen er vanbuiten nog bijna exact hetzelfde uitzien als 70 jaar geleden, heeft de ontwikkeling bij Campingaz niet stilgestaan. In de loop der jaren bleef Campingaz innoveren en nieuwe producten ontwikkelen om aan de behoeften van kampeerders te voldoen. Het merk introduceerde in 1994 draagbare gasbarbecues, daarna volgden andere kampeerbenodigdheden, zoals campinglampen, koelboxen en luchtbedden.

Benieuwd naar de nieuwste producten van Campingaz? Neem hieronder dan een kijkje in de etalage.

Camping Kitchen 2 Grill and Go

Campingaz_grillEen draagbaar tweepits kooktoestel voor elke kampeertrip. Hij weegt slechts vijf kilogram en ingeklapt heeft-ie het formaat van een aktetas. Op de twee krachtige branders van 2000 watt bereid je eenvoudig de lekkerste maaltijden. Het toestel wordt geleverd met een verwisselbare en verwijderbare grillplaat en plancha. Verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De één werkt op een hervulbare cilinder en is daarmee geschikt voor langere trips, terwijl de Camping Kitchen 2 Grill and Go CV op een compacte CV 470 Plus-cartouche aan te sluiten is, ideaal voor een lang weekend weg. Het toestel wordt geleverd met een handige draagtas. Prijs: v.a. € 179,95

Attitude 2go

Campingaz_bbqDe Attitude 2go CV heeft de functionaliteiten van een grote gasbarbecue, maar dan in een compact en draagbaar formaat (59 x 39 x 36 cm). Daarmee is dit apparaat de beste keuze voor campingkoks die de hoogste eisen stellen aan hun gerechten. Het Blue Flame Power-systeem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over het gehele kookoppervlak. Een ingebouwde thermometer maakt het controleren van de temperatuur vanaf de buitenzijde mogelijk, zonder dat het deksel geopend hoeft te worden en hitte verloren gaat. Een vetopvangbak aan de voorzijde maakt schoonmaken eenvoudig. De Attitude 2go CV werkt op een CV 470 Plus-cartouche en is zowel met een zwart als met een zilvergrijs deksel verkrijgbaar. Uit te breiden met diverse accessoires. Prijs: € 309,99

Party Grill

Campingaz_partygrillGrillen, op een plaat bakken of koken. Met de Campingaz Party Grill heb je een campingkooktoestel waar je makkelijk veel verschillende maaltijden op kunt bereiden. En dankzij de piëzo-ontsteking heb je geen lucifers nodig om hem aan te steken. Een slim vetopvangsysteem zorgt ervoor dat het schoonmaken van de Party Grill ontzettend makkelijk is. Voordat je gaat koken, vul je het compartiment met water en naderhand giet je het weer leeg, inclusief alle etensresten en vet. Schoonmaakdoek erdoorheen en klaar. Het apparaat is zeer eenvoudig en compact op te bergen en mee te nemen dankzij de afneembare poten. Verkrijgbaar in een versie voor gebruik met compacte cartouches of met een grotere cilinder. Prijs: € 109,99

Camping 206-lantaarn

Camping 206 LanternLicht in de duisternis. De gaslamp kun je op de campingtafel plaatsen, maar je kunt deze ook ophangen of dragen tijdens een avondwandeling. Met behulp van de draaiknop kun je de lichtsterkte aanpassen. Van een romantische sfeer tot een helder wit licht. De gaslantaarn heeft een maximale lichtcapaciteit van 10 tot 80 watt. De lantaarn werkt op een prikcartouche en kan daarmee vijf uur lang branden. Om ervoor te zorgen dat de lamp tegen een stootje kan, wordt het glas beschermd met een robuust omhulsel. Daarnaast beschikt de gaslantaarn over een roestvrijstalen afscherming, die ook nog eens hittebestendig is.
Prijs: € 41,99

 

Praat mee

 1. T

  Er bestonden altijd 3 maten; 901, 904 en 907. En ze gaan zo lang mee omdat ze hitte test moeten kunnen doorstaan. Ooit bestond er concurrent die VAPA hete. Met gelijksoortige gasflessen. Echter toen er een ongeluk met zo’n gasfles plaats vond werd bepaald dat alle gasflessen een bepaalde hitte test moeten kunnen doorstaan. Camping Gaz kon daar aan voldoen, VAPA niet.

  Reageer
  0
  0
 2. MD
  Machiel Drenth

  Iconisch is ook de prijs. Voor een potje van 1,8 kg moest ik € 39,95 betalen waarbij ik een lege heb ingeleverd. Voor mijn camper laat ik mijn gasfles vullen en betaal € 21,50 voor 6 kg. Mijn gevoel voor de prijs van Campinggaz laat zich wel raden. Ik voelde me ge*****.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Al 74 jaar kampeergemak met Campingaz

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht