ACSI FreeLife

Menu

8 tips voor een langere levensduur van je fietsaccu

Een elektrische fiets is heel praktisch tijdens je kampeervakantie. Je kan gemakkelijk wat langere afstanden afleggen en stiekem de trapondersteuning een tandje opschroeven als je in een bergachtige omgeving fietst. Maar hoe zorg je ervoor dat je fietsaccu zo lang mogelijk meegaat en je nog jaren plezier kunt hebben van je elektrische ros?

Auteur
Olle Vastbinder
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Fietsaccu

Het vervangen of repareren van de accu van je elektrische fiets is een prijzige aangelegenheid. Met deze tips kun je je geld zo lang mogelijk in je portemonnee houden.

Let op: deze tips zijn voornamelijk van toepassing op elektrische fietsen met een Lithium-accu (Li-Ion).

1

Niet onnodig opladen

De levensduur van je fietsaccu is afhankelijk van het type accu. Die levensduur wordt uitgedrukt in laadcycli of laadbeurten en is deels afhankelijk van het aantal keren dat je de batterij oplaadt. Als je elke dag maar een derde van de capaciteit gebruikt, dan hoeft de batterij niet elke dag aan de lader. Dat scheelt onnodige laadbeurten en verlengt de levensduur. Wat ook helpt, is de accu niet volledig opladen maar tot zo’n 90%.

2

Fiets de accu niet leeg

Zorg ervoor dat je de accu nooit volledig laat ontladen, voordat je opnieuw oplaadt. Fiets ‘m dus niet helemaal leeg, dat is slecht voor de batterij. Is de accu toch helemaal op? Zorg er dan voor dat je hem zo snel mogelijk weer aan de lader legt.

3

Op eigen kracht

Geen enkele accu vindt het fijn om met grote stroom te worden ontladen. De levensduur van de accu wordt hoger wanneer de ontlaadstroom kleiner wordt. Oftewel, hoe lichter je trapondersteuning, hoe kleiner de stroom die uit je accu komt en hoe langer de batterij meegaat.

4

Winterslaap

Ook is het belangrijk de accu regelmatig even op spanning te brengen als je van plan bent om de fiets een tijdje in de schuur te laten staan. Laad de batterij in dat geval op tot zo’n 40% en let goed op dat de accu niet leeg raakt.

5

Op kamertemperatuur

Neem je je e-bike mee tijdens het winterkamperen en duikt de temperatuur onder het vriespunt? Dan kan je het beste de batterij bij kamertemperatuur opladen en bewaren en vlak voordat je op de fiets stapt weer aankoppelen. Ook handig bij winters weer: een thermische beschermhoes speciaal voor je accu.

6

Veilig laden

Gebruik altijd de juiste oplader en adapter voor jouw batterij. Deze beschikt over de juiste technologie, zorgt dat de batterij niet te ver wordt opgeladen en beschermt tegen kortsluiting. En vergeet niet om de oplader van het stroomnet en de batterij los te koppelen na het opladen.

7

Bescherm de fietsaccu tegen hitte

Je elektrische fiets de hele dag naast de camper in de zon laten staan, bevordert de levensduur van de batterij niet. Temperatuur doet veel met een accu. Een koele en droge plaats tussen de 0 en 20 graden is ideaal. Houd je batterij uit de buurt van warmtebronnen en vermijd te hoge opwarming. Leg de accu dus niet in een auto die in de brandende zon staat. Als je de keuze hebt, stal je fiets dan in de schaduw.

8

Goed voor de dag komen

Heeft je fiets een schoonmaakbeurt nodig? Denk er dan aan dat water en elektriciteit geen goede combinatie zijn, dus verwijder de accu voordat je begint met poetsen. Vanzelfsprekend is de accu reinigen met een hogedrukreiniger geen goed idee en eigenlijk is je fietst hier ook niet zo dol op. De stekkerpolen kun je schoonmaken met een droge doek en daarna licht invetten.

 

Heb jij nog tips om de levensduur van je e-bike accu te verlengen? Laat het hieronder weten!

Confidental Infomation