ACSI FreeLife

Menu

Zo bespaar je gewicht op je campingbestek

De keuze is reuze als het om campingbestek gaat. In de strijd om de kilo’s van je kampeermiddel is het gewicht minstens zo belangrijk als het uiterlijk en het eetcomfort. We zetten 6 besteksets voor op de camping voor je op een rijtje.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Met welk bestek eet jij je campingmaaltje

Speciaal campingbestek

Melamine borden en plastic glazen behoren tot de standaarduitrusting van camper en caravan. Bij bestek wordt echter vaak gekozen voor zware reguliere uitvoeringen. Met speciaal campingbestek kun je gemakkelijk gewicht besparen. Campingbestek van roestvrijstaal weegt al maar de helft van het normale werk, sets van aluminium of titanium zijn zelfs tot tachtig procent lichter. Als je krap zit in laadvermogen, kun je op vier sets vorken, messen en lepels al meer dan een halve kilo besparen.

Duurzame materialen

Roestvrij staal is duurzaam. Het plezier van die duurzaamheid en het roestvrije karakter heeft een prijs: het relatief hoge gewicht. Daarnaast bevat roestvrij staal ook nikkel, wat problemen kan veroorzaken voor mensen met allergieën. Aluminium is de klassieker bij het kamperen en met 2,7 gram per kubieke centimeter een absoluut lichtgewicht. Er bestaat echter een vermoeden dat afslijtend aluminium de ziekte van Alzheimer bevordert, bovendien reageert het materiaal op zuren. Daarom is aluminium bestek vandaag de dag hard geanodiseerd. Dit sluit materiaaloverdracht door contact uit. Titanium – 4,5 gram per kubieke centimeter – is iets zwaarder, maar praktisch onverwoestbaar. Zowel aluminium als titanium mogen niet in de vaatwasser. En plastic bestek? Dat kan ook, in outdooruitvoering is deze gemaakt van stevig Tritan, het bpa-vrije plastic is recyclebaar en vervuilt het milieu niet.

Gewichtsbesparing

Verder wordt gewicht bespaard door extra ponsgaten op de handgrepen. De rooster- of gatenpatronen zorgen voor een comfortabele grip, maar door veel uitsparingen kunnen dunne handvatten je in de vingers snijden als je druk uitoefent. Daarom is het aan te raden het bestek te testen voor je het koopt. Prijs alleen is geen bewijs van kwaliteit. Soms doen liefdeloos uitgesneden vorktanden geen recht aan de gevraagde prijs, bij sommige lepelvormen vraag je je af of de ontwerpers ooit zelf wel eens een soepje ermee hebben opgelepeld.

Campingbestek kopen

Campingbestek is verkrijgbaar in elke goede kampeer- of outdoorwinkel. Meestal als set van drie voor de basisuitrusting, daarnaast worden vaak losse exemplaren in verschillende vormen en maten aangeboden. Ook hier kan kijken en uitproberen alleen maar worden aanbevolen. Dan staat er nog maar weinig het stijlvol en praktisch genieten van je campingmaal in de weg.

6 x campingbestek

*Alle vermelde shops linken direct naar het genoemde product

 1. Esbit bestekset en cocktaillepel
  Prachtig werkende bestekset gemaakt van titanium. Bijpassend een extra lange cocktaillepel, die ook geschikt is als kooklepel. Hapeinden en lemmet zijn gepolijst. De handvatten zijn slechts één millimeter dik, dus geven bij het snijden een verhoogde druk op de vingers. Gebruik is even wennen door de inkepingen en plooien op de handgrepen.
  Bestekset TC4-TI: titanium, lengte 180 millimeter, gewicht 38 gram, met siliconen manchet, prijs € 29,95 verkoop o.a. via schneideroutdoor.nl 
  Lange lepel LSP 222:
  titanium, lengte 228 millimeter, gewicht 19 gram, prijs € 11,95, verkoop o.a. via pl-outdoor.comEsbit bestek
 2. GSI outdoor bestekset
  Roestvrij stalen set met relatief kleine afmetingen, maar de grootste lepelinhoud. Het mes scoort met een kort, goed universeel bruikbaar lemmet, dat ook netjes salami en tomaat snijdt. Het bestek ligt goed in de hand. De vorktanden hebben een wat grof profiel.
  Bestekset: roestvrij staal, lengte 165 millimeter, gewicht 95 gram, met ring, prijs € 12,95, verkoop o.a. via bever.nl GSI outdoor
 3. Light my fire Spork original/titanium
  Sporks van Light My Fire zijn een hapklare combinatie van vork en lepel. Het lemmet is maar gedeeltelijk bruikbaar. De spork is verkrijgbaar in 26 kleuren en de recyclebare plastic versie weegt slechts negen gram. De titanium spork met gepolijst mondstuk is tot in de puntjes afgewerkt. Een edel wapen voor de kampeerder, op alle fronten.
  Originele versie: 170 x 39 x 20 millimeter, gewicht 20 gram, prijs € 15,95, verkoop o.a. via bol.comSpork
 4. Primus campfire cutlery/trailcutleryDeze lichtste roestvrijstalen set overtuigt niet helemaal: door de grote uitsparingen snijden de randen, de uiteinden van de vork zijn grof. De Trailcutlery gemaakt van aluminium is super-lichtgewicht. Aangename stansvormen. Mondstukken en mes zijn grof, waardoor je schrapende geluiden hoort bij het spaghetti eten. De lepel heeft een spatelvorm en is nauwelijks geschikt voor soep.
  Campfire Cutlery: roestvrij staal, lengte 175 millimeter, gewicht 76 gram, prijs € 12,95, verkoop o.a. via primus.eu
  Trailcutlery: hard geanodiseerd aluminium, lengte 175 millimeter, gewicht 34 gram, prijs € 24,95, verkoop o.a. via primus.euPrimus
 5. Sea to Summit Alpha setZeer lichte en stabiele set, prettige grip, ook bij het snijden. Lepel en vork hebben de goede afmetingen, maar zijn vanwege het materiaal een beetje ruw. Aan het uiteinde van de greep bevindt zich altijd een inbussleutel van 3/4/5 millimeter, bijvoorbeeld voor de campingbrander.Alpha Set: hard geanodiseerd aluminium, lengte 185 millimeter, gewicht 40 gram, € 19,95, met karabiner, verkoop o.a. via bever.nlSea to Summit

 

 

Bron: MPS, tekst en foto’s: Marc Reichel, hoofdfoto: Jeroen Berends

Praat mee

Praat mee: Zo bespaar je gewicht op je campingbestek

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht