ACSI FreeLife

Menu

Onveilige kooktoestellen

Die handige koffergastoestellen blijken dus helemaal niet geschikt om op te koken op de camping. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor ontploffingsgevaar. ACSI FreeLife heeft een kenner in huis en vroeg hem om het rapport van de NVWA te ontleden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
27
27
ReactiesPraat mee
evergreen gasklep

Joop Stam heeft in zijn werkzame leven veel kennis opgedaan over gastechniek. Hij weet hoe een draagbaar kooktoestel werkt en had altijd al zijn twijfels bij de veiligheid ervan.

Dampdruk

‘Bij een koffergastoestel zijn brander en gasvoorraad (butaan) compact bij elkaar gestopt in een koffertje. De gasvoorraad zit daarbij in een container die op een spuitbus lijkt. Bij het ontwerp ervan is rekening gehouden met de dampdruk van butaan.

Bij 50 graden Celsius is deze 4 bar (overdruk) en bij 80 graden Celsius al 9 bar. Maar de ontwerpers hebben zich niet gerealiseerd dat in een bepaalde situatie de gascontainer veel heter dan 80 graden Celsius kan worden. Ze kozen ervoor de sterkte van de container beperkt te houden om zo gewicht en kosten te besparen.

Maar juist bij het afsluiten van de gastoevoer en het doven van de brander, kan de temperatuur oplopen tot 200 graden Celsius, blijkt uit onderzoek van het NVWA. Dit komt door de warmtestraling van het apparaat en de bodem van de pan. De gasdruk in de container loopt dan sterk op en die is daar niet op berekend. Het afsluiten van de gastoevoer, wat juist voor de veiligheid was bedoeld, werkt dan bij de combinatie van vlamdoving, een heet apparaat én een hete pan juist averechts.’

Brandbaar mengsel

‘Om bij ongewilde vlamdoving het gas onbelemmerd uit te laten stromen, zoals het geval was bij sommige oudere uitvoeringen van deze kookstellen, is geen oplossing. Je voorkomt dan wel drukopbouw in de container, maar het uitstromende gas mengt zich met de aanwezige zuurstof in de lucht tot een brandbaar mengsel. In een hete omgeving kan dat tot ontbranding komen. Het zal geen ontploffing veroorzaken, maar wel een steekvlam.’

Geen koffergastoestel meer gebruiken dus. Maar wat dan wel? Joop: ‘Je kunt een campingkooktoestel of een portable grill gebruiken. Deze toestellen zijn anders ingericht en daar zit het gas in een aparte, drukbestendige gasfles of cartridge. Die wordt aangesloten op de brander door middel van een rubberen hogedruk gasslang. Het geheel wordt goed gekoeld door de buitenlucht.’

Voorlopig niet gebruiken

Volgens het NVWA is ongeveer 80% van de in Nederland verkochte koffergastoestellen onveilig. Deze moeten van de markt gehaald worden. De fabrikanten van de niet geteste modellen moeten nu aantonen dat hun product wel veilig is. Tot die tijd wordt door het NVWA afgeraden om te koken op koffergastoestellen.

Wil je meer weten over kooktoestellen? In de volgende editie van ACSI FreeLife staat een uitgebreide test. Heb je een vraag voor Joop? Dan kan je hem hieronder stellen.

Praat mee

 1. M

  Ik zie dat dit type gaspit inmiddels weer volop verkocht wordt. Zijn de nu beschikbare varianten wél veilig? Of is het design überhaupt onveilig en kan ik deze beter alsnog mijden?

  Reageer
  3
  0
  1. N

   Ik heb de zelfde vraag.
   Zie ze weer volop en we gebruiken ze graag.
   Is er een verbetering aangebracht of is de storm over gewaaid en gaan we weer op oude voet door?

   Graag een reactie ACSI

   Mvg Niels

   Reageer
   0
   0
 2. CL
  Christa Van Leeuwen

  Ik zou graag willen weten wat een veilig kooktoestelletje is voor op een klein bootje

  Reageer
  0
  0
 3. a

  nog nooit geen problemen mee gehad, maar gebruiken ze alleen buiten en met camping pannetjes

  Arie

  Reageer
  2
  0
 4. KB
  Koob Bloemhof

  Wij gebruiken het apparaatje ook al jaren (buiten uiteraard) en nog nooit ontdekt dat het gasflesje warm of zelfs heet werd. Het verhaal over het oplopen van de temperatuur en dus van de gasdruk lijkt mij niet relevant bij normaal en goed gebruik.

  Reageer
  6
  0
 5. S

  Helemaal niet waar, ik heb het kook toestel al jaren in gebruik, gebruikers moeten eerst het gebruiksaanwijzing lezen, daar staat duidelijk in beschreven dat een te grote pan dit kan veroorzaken, dankzij een paar achterlijke randdebielen waarbij het mis is gegaan, wordt dit kooktoestel als gevaarlijk omschreven.

  Reageer
  3
  1
 6. E

  Zo’n ding is groot, heeft weinig vermogen, bevat een kleine (dure) gastank en kan (onder omstandigheden) nog ontploffen ook. Het enige voordeel is de prijs van het apparaat zelf.
  Geweldig dus voor de gemiddelde Hollander, die voor een duppie op de eerste rij wil zitten, zoals wij hierboven kunnen lezen: “Geweldig” toestel, MAAR je moet er niet te grote pannen op zetten, niet te lang gebruiken, goed ventileren, buiten gebruiken en liefst de gaspatroon direct na gebruik verwijderen, op straffe van groot gevaar!

  Persoonlijk prefereer ik de benzinebranders van Coleman en de branders van Primus. Te duur? Neem een conservenblik en maak er een rocketstove van op kleine takjes droog hout. Diverse Youtube instructies verkrijgbaar. Alles beter dan die Chinese rotzooi van de Action.

  Reageer
  2
  4
  1. J

   diezelfde ‘goedkope’ blauwe blikjes van de Action zijn in de gewone winkels ook te koop …maar dan 4 keer zo duur …precies dezelfde!!! Dus in gewone dure winkels dezelfde Chinese spullen alleen heel veel duurder … dan ga ik toch even naar Action en ze werken fantastisch ….mits je ze op de goede manier gebruikt en idd lichte en kleine pannen gebruikt en in de buitenlucht kookt…ik gebruik deze combinatie al jaren en met daarvoor bestemde grillrooster kun je zelfs prima (buiten) grillen..

   Reageer
   0
   0
 7. v

  heb onze toestelen ook in guldenstijd gekocht nooit probleen gehad,maar je moet ook camping pannen gebruiken (dus geen te grote pannen,die het hele apparaat bedekken!)en inderdaad de gas bussen worden koud bij gebruik,dus niet oververhit.
  heb ze uitvoerig getest en gemerkt dat de klep waar de bus in zit niet goed meer afsloot,terug gebogen en er alsnog van dat hitte schermfolie(voor autoruiten zilverkleurig) tussen gezet alleen uitvoorzorg. Maar misschien moeten we de beschrijvingen beter lezen voor gebruik. Een fijn apparaat!!

  Reageer
  1
  0
 8. D

  Mijn zoon heeft gisteren 1 e graad brandwonden in zijn hele gezicht en rechterarm opgelopen door het ontploffen van zo’n kooktoestel. Hij wilde een tosti maken in een koekenpannetje toen na een paar minuten de hele boel ineens ontplofte. Gelukkig hebben ze hem meteen onder de brandslang gezet en naar een arts gebracht. Dus als ik lees, dat mensen dit niet geloven. …word ik erg boos. Als ik me bedenk hoe erg dit had kunnen aflopen. Mensen koop een goed gastoestel en gooi die rommel aub weg!!

  Reageer
  2
  2
 9. RC
  Ron ten Cate

  Al jaren deze toestellen geen enkel probleem, waarschijnlijk te goedkoop waardoor ze door op een specifieke manier testen de markt uitgedrukt werden.
  Gewoon een goed product

  Reageer
  2
  1
 10. H

  Mijn zoon gaat camperen en kan een toestel lenen.
  Is deze veilig?
  Hofftech 1 pitsgas in koffer

  Reageer
  0
  3
 11. O

  Idd veel te groten pan, hed het idee dat het hele handige brandjes zijn voor een ei en niet te lang aan.

  Reageer
  0
  0
 12. BL
  Ben van der Lugt

  Ik gebruik zo’n gastoestel al jaren zonder enig probleem, ik heb ook wel meegemaakt (niet bij mijzelf) dat een gasbus ontplofte, maar dat was eigen schuld dikke bult. Men ging op een samenkomst van een kampeerclub een pan met 20 liter soep verwarmen op zo’n toestel dat gaat niet dan wordt de gasbus inderdaad heet.
  Maar als je met zorg en aandacht op zo’n apparaat kookt is er niets aan de hand. Wij gebruiken hem ook (met lage pit) om satésaus warm te houden of kaasfondue, gaat uitstekend. Ik hoop hem nog lang te gebruiken
  Ben

  Reageer
  1
  0
 13. H

  Ik begrijp nog steeds niet hoe het mogelijk is dat een gasflesje door de hitte ontploft zonder dat er een steekvlam te zien is.

  Reageer
  0
  0
 14. G

  Ook ik gebruik al jaren zo’n toestel en heb er nog nooit problemen mee gehad. Ik gebruik ze tijdens de vakantie bijna dagelijks ook in de zuid europese landen.
  Alleen bij langdurig gebruik wordt het metaal van het apparaat erg warm en dat is niet aan te raden.

  Reageer
  0
  0
 15. B

  ik gebruik dit toestel ook al een paar jaar, maar alleen om water te koken… en buiten natuurlijk onder de luifel. Nooit problemen mee gehad. Als we in Kroatië zijn is het zeer warm en dan wil het wel eens gebeuren dat de gastoevoer automatisch wordt afgesloten.
  Toch ben ik wel wat voorzichtiger geworden.
  Ik heb nog twee bussen en die maak ik gewoon op.
  Vervolgens wacht ik het verdere onderzoek maar ff af.
  Weet iemand of je nog wel verzekerd bent als er iets mee gebeurt? of is het en kwestie van de polisvoorwaarden nog eens nalezen

  Reageer
  0
  0
 16. E

  IK GEBRUIK HET AL LANG EN NOGGEEN PROBLEMEN MEE GEHAD EEN ZEER ANDIG TOESTEL GR ERIC

  Reageer
  0
  2
 17. A

  Wij gebruiken dit systeem al jaren, nog nooit
  problemen gehad.
  Als je het kooktoestel gebruikt wordt door de afname van gas deze gascontainer koud, dus ik begrijp het niet dat ze warm worden.
  Wij blijven ze gewoon gebruiken.
  vr.gr. Andre

  Reageer
  0
  0
 18. f

  ik heb het gastoestel nog in de guldentijd gekocht ik ben er zeer tevreden mee ik heb al tientallen spuitbussen gebruikt nog nooit een probleem mee gehad maar gebruik het ook waarvoor het gemaakt is en niet zoals sommigen restaurants om op te bakken/BBQ ze zijn voor de vakantie/vrije tijd ontworpen gebruik ze daar dan ook voor om wat te koken of buiten een eitje te bakken of wat water te koken voor thee en buiten gebruiken binnen in de caravan is tenslotte een veilig gas/kooktoestel ingebouwd ik kampeer al 45 jaar dus kom niet met de reactie hij heeft er geen verstand van

  Reageer
  0
  0
 19. m

  Bij de test die ik op internet zag, waarbij de explosie gebeurde werd een veel te grote pan op het gas koffer geplaatst zodat de warmte niet weg kon met alle gevolgen vandien.

  Reageer
  0
  0
 20. MU
  Marcel van Uem

  Ik weet niet of al die ophef over dat 1 pitsgastoestel juist is.
  Ik gebruik al jaren zo’n kookstel en heb al aardig wat gasbusjes verbruikt.
  Maar nog nooit heb ik er problemen mee gehad en als ik klaar ben met koken,haal ik dat gasbus eruit.
  Ik heb nog nooit ervaren dat die bus warm of heet geworden is.
  Ik vraag mij af,hoe men die test uitgevoerd heeft!
  Zeker in een voorverwarmde ruimte zonder enige ventilatie!?
  Ik heb nog een aantal gasbusjes in voorraad en ik gebruik die gastoestel nog steeds.
  Maar wel in de buitenlucht waar ook voldoende koele lucht is.
  Dus maak ik mij er niet zo druk over.
  Ik hoop dat er meer testen komen en dat er ook positieve resultaten getoond worden en dat fabrikanten verbeteringen aan brengen,want die 1 pits gastoestel is verdraaid handig.
  Groetjes van Marcel van Uem en een fijne hemelvaart.

  Reageer
  0
  0
  1. wa

   Marcel en andere gebruikers roerend met jullie eens,ik gebruik het apparaat
   regelmatig al vele jaren geen problemen, ik heb ook de test gezien voor mijn
   gevoel kreeg ik het idee dat het apparaat volledig af gedekt was ( te grote pan)
   waardoor de warmte niet weg kan
   met de gevolgen van dien.
   Laten we wel zijn ,goed na denken met waar ben je, mee bezig,

   Oud camperaar met 40 jaar werkzaamheden
   inde gaswereld.
   vr /gr w.appelo.

   Reageer
   0
   0
  2. f

   zo is het volkomen gelijk

   Reageer
   0
   0
 21. HR
  Heylen Roger

  Ik heb zulkkoffergastoestelletje aangekocht bij ACTION.Hoe kan ik te weten komen of dit al dan niet een veilig toestel is ?

  Reageer
  0
  0
  1. O

   Dat zijn idd ”DIE” branders maar met een gebruik van maximaal een half en een pan die de brander afdekt zal het allemaal wel mee vallen P.s.geen soep trekken van 2 uur
   groetjes

   Reageer
   0
   0
  2. H
   H.J.Heijenberg

   Jammer dat de NVWA geen gegevens geeft over bv de gastank merken.
   De kooktoestellen zijn volgens mij vrijwel identiek qua uitvoering. Ik kan mij voorstellen dat er kwaliteits verschil in de tankmerken ZOU KUNNEN BESTAAN.
   Als voorbeeld betaal ik voor een Campinggastankje met 250 cc inhoud goed 3x zoveel als voor een tankje bij Action (AC tion om het iets duurder te laten lijken) met een inhoud van 227 cc. Wij bakken en braden altijd buiten de tent / luifel met een windschermpje er om en laten een pan nooit onnodig op het kooktoestel staan en hebben kleine pannen want we zijn met z’n tweeen.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Onveilige kooktoestellen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht