ACSI FreeLife

Menu

Cultuurliefhebbers testen compacte Flyer e-bikes in Zwitserland

testtourCultuurliefhebbers Eveline en Maarten testen tijdens hun TestTour in Zwitserland niet alleen een trekauto en caravan. Ook mogen ze flink wat meters maken op de fietsen van het merk Flyer. De Flyer Upstreet1 is een e-bike die vanwege zijn compacte formaat erg interessant is voor kampeerders. Dat belooft wat …

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Flyer e-bikes

De fiets is het ideale vervoersmiddel om de omgeving rond de meren van Interlaken te ontdekken. Maarten en Eveline maakten tijdens de TestTour in Zwitserland onder andere een rondje om het Meer van Brienz. Maar ze fietsten ook via de oevers van het Meer van Thun naar de gelijknamige stad. Dat deden ze op twee kleurrijke en moderne e-bikes van fabrikant Flyer, toevallig ook gevestigd in het Berner Oberland. De e-bikes die ze ter beschikking kregen, zijn beide van het model Upstreet1.

Flyer Upstreet1
Dikke banden en een geveerd zadel zorgen voor aangenaam rijcomfort.

Hoog rijcomfort

De Upstreet1 is aangepast aan de beperkte ruimte tijdens kampeervakanties. Eveline: “Ondanks dat het een kleine fiets is, rijdt-ie groots”. Deze e-bike is compact vormgegeven met 20 inchwielen en heeft mede daardoor een uitstekende wendbaarheid. Tegelijkertijd is het frame zeer stabiel en heeft de fiets een goede wegligging. “Ze rijden lekker strak, ook afdalen gaat prima”, vult Maarten aan. “Het rijcomfort wordt verder verhoogd door een vernuftig veersysteem dat alle oneffenheden gladstrijkt.”

Voldoende kracht voor de bergen

Het instapmodel, de Upstreet1 5.00, is uitgerust met Bosch Active Line Plus. De bijzonder stille motor ondersteunt met een koppel tot 50 Nm op vrijwel ieder terrein. Voor extra kracht kies je de Upstreet1 7.43, die een koppel van 65 Nm heeft en een Bosch Performance Line-aandrijving. “De ondersteuning is ruim voldoende om stevige klimmen te maken. De ene heeft net even wat meer kracht dan de ander, maar beiden zijn prima geschikt voor bergop rijden.

Flyer Upstreet1
Het stuur is eenvoudig in hoogte verstelbaar. Ook kun je hem een kwartslag draaien zodat hij minder ruimte inneemt.

Zadel en stuur verstelbaar

Dit Flyer-model is een zogeheten one-size-fits-all-e-bike. Het maakt dus niet uit of je 1,50 of 1,90 meter lang bent. Het zadel is net als het stuur eenvoudig zonder gereedschap in hoogte verstelbaar. “Op dezelfde manier kun je ook het stuur een kwartslag draaien, zodat je de fietsen makkelijk naast elkaar op de drager of in de caravan kwijtkunt”, zegt Eveline.

Flyer Upstreet1
De fietsen van Flyer zijn een kleurrijke toevoeging aan de witte LMC.

Ook verkrijgbaar als vouwfiets

Flyer mag zich met recht pionier van de e-bike noemen. De Zwitserse uitvinder Philippe Kohlbrenner kwam zo’n dertig jaar geleden op het idee om zijn fiets uit te rusten met een motor. Hiervoor maakte hij gebruik van een ruitenwissermotor van een vrachtwagen en een autoaccu. Inmiddels zijn de e-bikes van Flyer populair bij een breed publiek. De fietsen van Flyer worden ontworpen en gemaakt in het Zwitserse Huttwil, waar maandelijks bijna 6.000 e-bikes de fabriek uitrollen. Het assortiment is onderverdeeld in de categorieën Tour, Crossover, Mountain en Urban. Er is keuze uit zestien verschillende modellen zodat elk type fietser een e-bike van Flyer vindt die bij hem of haar past. Ook interessant voor kampeerders: de Upstreet2. Deze Flyer is het vouwbare alternatief van de Upstreet1. Nog compacter dus!

Flyer upstreet1 5.00

Versnellingen: Shimano Nexus 8 Speed
Motor: Bosch Active Line Plus
Accu: Bosch Powertube 500
Gewicht: 26 kg
Prijs: € 3.849

Flyer Upstreet1

De Upstreet1 biedt keuze uit twee verschillende aandrijflijnen. De 5.00 uitvoering heeft een Bosch Active Line Plus-motor met ketting (boven). De 7.43 heeft een riem met een Bosch Performance Line-motor (onder).

Flyer upstreet1 7.43

Versnellingen: Shimano Nexus 5 Speed, Gates Carbon Drive CDX
Motor: Bosch Performance Line
Accu: Bosch Powertube 500
Gewicht: 26 kg
Prijs: € 4.349

Flyer Upstreet1

Meer van de Cultuurliefhebbers

Wil je de Cultuurliefhebbers in actie zien op de Flyer-fietsen? Houd dan de komende maand onze site in de gaten voor alle video’s! Maar dat is nog niet alles, want tot en met april van dit jaar laten we je nog meegenieten van de ACSI FreeLife TestTour in Zwitserland. Zo verzamelen we de blogs en video’s van alle vier teams in een dossier. Ook via onze nieuwsbrief en Facebookpagina blijf je altijd op de hoogte.

Praat mee

Praat mee: Cultuurliefhebbers testen compacte Flyer e-bikes in Zwitserland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht