ACSI FreeLife

Menu

Verduistering inbouwen

Een plisséverduisteringssysteem beschermt de bestuurderscabine van een camper tegen nieuwsgierige blikken van buitenaf. In 8 stappen bouw je het in.

Auteur
MPS
Datum

Wie er genoeg van heeft om iedere avond matten of gordijnen in de bestuurderscabine te bevestigen, is uit de brand met een plisséverduisteringssysteem.

Monteer met twee

Het verduisteringssysteem Remifront van Remis bestaat uit drie delen: twee complete panelen voor de zijramen en een bouwpakket voor het frontpaneel. Het systeem is op maat gemaakt voor de gangbare basisvoertuigen. Je kunt het daardoor snel monteren.

Het beste is om het met zijn tweeën te monteren. Eerst haal je de bekleding van de A-stijl (de voorste dakstijl) af. Bij de Ducato klik je de bekleding eruit. Daarvoor in de plaats komen twee nieuwe stroken. Twee bevestigingsstrips houden de plissés op hun plaats. De bovenste geleider wordt door twee afdekstroken aan het oog onttrokken. Deze stroken moet je met de bijgeleverde plugs vastschroeven aan het plafond van de cabine.

Boor twee extra gaten

De gaten moet je zo dicht mogelijk bij de voorruit boren, wil je de schroeven later niet meer zien. Met nog twee schroeven bevestig je de houder voor de onderste geleider in het midden vooraan op het dashboard.

De bekleding van Remis vervangt ook die van de zijramen. Het nieuwe zij-element past op de plaats van het oude; je moet alleen twee extra gaten boren. Voor het onderste gat wordt een boorsjabloon bijgeleverd. Voor het bovenste gat maakt het nieuwe element de plaats meteen duidelijk.

Stappenplan

 1. Het verduisteringssysteem Remifront IV bestaat uit panelen en plissés voor de zijramen en de voorruit (kosten vanaf: € 259 voor de momenteel leverbare Fiat Ducato).
 2. Voorruit: neem de rubbers en de bekleding van de A-zuil weg. Bij de Fiat Ducato kun je de bekleding gewoon losklikken.
 3. De beide geleiders bevestigen aan het nieuwe paneel. Eerst klik je boven nog een afdekstrook in en onder een houder.
 4. Klik de bekleding van de A-zuil vast, de geleiders goed spannen en boven een tweede afdekstrook monteren. Probeer of het plissé goed sluit.
 5. Met een boor van 6 millimeter maak je vijf gaten in het plafond om de afdekstroken te bevestigen. De houder onder met een haakse boorkop bevestigen.
 6. De oude raambekleding verwijderen. Nieuwe bekleding vastklikken en het boorgat aanstippen.
 7. Met een boor van 2,5 millimeter twee gaten in de raamkozijnen boren. Voor de onderkant is er een sjabloon dat de juiste plaats van het boorgat laat zien.
 8. Verduistering uittrekken. Kleefband biedt extra versteviging aan de rollo. Aan de buitenkant houden twee schroeven de bekleding op haar plaats.

Checklist

Gereedschap en materiaal: dit heb je nodig.

 • Accuschroevendraaier
 • Haakse boorkop
 • Boor 2,5 mm
 • Boor 6 mm
 • Twee kruiskopschroevendraaiers

Tekst en foto’s: MPS, Franz Güntner