ACSI FreeLife

Menu

Veilig onderweg met (klein)kinderen

Als er kleine kinderen meegaan op reis, ontkom je niet aan extra veiligheidsmaatregelen. Vertrek in geen geval zonder degelijke bevestiging van het kinderzitje en een reling bij het (bovenste) stapelbed.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Veiligheid

Veiligheid boven alles – zeker als er kinderen mee gaan kamperen. Dat geldt uiteraard ook op vakantie. In een camper zijn gordels verplicht voor alle inzittenden, dus ook voor (heel) kleine kinderen.

Met of zonder Isofix?

Een kinderzitje dient goed te worden gezekerd, maar helaas ontbreekt in campers vaak de speciale Isofix-bevestigingsogen tussen zitting en rugleuning in de stoel die je in vrijwel alle moderne auto’s wel vindt. De Isofix-bevestigingsogen behoren maar bij een paar modellen tot het standaardpakket, zoals in de Mercedes Marco Polo en VW California. Knaus, Weinsberg en Adria bieden ze wel aan als accessoire – bij andere fabrikanten heb je pech.

Beschikt jouw camper niet over de Isofix-optie, dan ben je aangewezen op de gewone gordels. Het is daarbij een voordeel als de rugleuning van de zitbank voorgevormd is. In bochten zal het zitje dan veel minder geneigd zijn opzij te kiepen. Het is bovendien wel zo veilig als je de tafel kunt laten zakken of wegnemen.

Een hekje voor het bed

Een beveiliging aan de rand van het bed is een tweede noodzakelijke voorzorgsmaatregelen op vakantie. Volgens de norm DIN EN 1646-1 geldt deze aanbeveling voor alle bedden hoger dan een meter boven de vloer, uiteraard in zowel campers als caravans. Er zijn verschillende varianten mogelijk, zoals een veiligheidsnet of een houten of kunststof reling.

Let op, een net mag niet te grofmazig of elastisch zijn, omdat je kind er anders in verstrengeld kan raken. In de kampeerwinkel zijn speciale, geschikte netten verkrijgbaar. Maar ook mét een beveiliging aan de bedrand zouden kinderen jonger dan 3 jaar, voor de zekerheid, beter niet in het bovenste stapelbed, een hefbed of alkoof slapen. Leg je dreumes liever in een laag bed, zoals een omgebouwde zitgroep, eventueel ook met beveiliging.

5 tips voor veilig kamperen met je (klein)kinderen

  • Laat kleine kinderen niet zonder toezicht in je caravan of camper slapen.
  • Gebruik geen grofmazige of elastische netten als bedbeveiliging.
  • Isofix-bevestiging is de veiligste optie voor kinderzitjes en geniet absoluut de voorkeur.
  • Kinderzitjes staan het veiligst op zitbanken met een voorgevormde rugleuning.
  • Laat indien mogelijk de tafel zakken, of haal hem in zijn geheel weg, als er een kind in een kinderzitje meereist.

Tekst: Anne Mandel, MPS 

Praat mee

Praat mee: Veilig onderweg met (klein)kinderen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht