ACSI FreeLife

Menu

V&A: Haringen ver van de tent?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Wim Geverink uit Enschede:

Nog regelmatig komt het voor dat medekampeerders struikelen over de scheerlijnen van de buurman, omdat deze ver van de tentstok geplaatst zijn. Nu gebruik ik sinds 5 jaar de Peggy Peg-schroefharingen en voor de scheerlijnen gebruik ik sjorbanden. De sjorbanden plaats ik met de schroefharingen nagenoeg recht naar beneden, waardoor ik veel kracht kan uitoefenen op de tentstok, opdat deze ook bij windkracht 6 à 7 in het mooie Zeeland, blijft staan.

Nu is mijn vraag: bestaat er een theorie om de scheerlijnen ver van de tentstok te plaatsen en is de door mij gebruikte oplossing goed om optimaal van de stevigheid te kunnen genieten? Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.

Antwoord van Joop:

Bij een caravanvoortent geeft het frame stabiliteit aan het geheel. De betere fabricaten verdragen ook zonder scheerlijn en stormband een behoorlijke (storm)wind. Maar altijd geldt dat de buizen onder het tentdak tussen voorpoot en caravanwand bij zwaar weer belast worden op buig en knik. De scheerlijnen en haringen van een (voor)tent moeten daarom op enige afstand van de paal staan om het op te vangen bij windbelasting.

Een scheerlijn onder 45 graden zorgt  in gelijke mate voor een verticale, naar beneden gerichte kracht (de paal blijft daardoor op z’n plaats) en een kracht in horizontale richting (de paal valt daardoor niet om). Hoe verder weg met de haringen, hoe groter de kracht in horizontale richting en hoe minder in verticale richting.

Wanneer de windbelasting heel hoog wordt, en het frame zou kunnen bezwijken, dan heeft alleen een schuinstaande scheerlijn nog kans dat te beletten. Dicht bij de paal verankeren belet niet het omvallen van  de paal maar zorgt er wel voor dat de voet op z’n plaats blijft. Prima dus.

Omdat de windbelasting niet altijd boven en buiten op het tentdak aangrijpt, is het ook daarom goed de haringen dicht bij de paal te verankeren. Dat zorgt ervoor dat bij een van onder komende windbelasting het tentdoek niet omhoog geblazen wordt. Ook dat komt veelvuldig voor.

Om nachtelijke wandelaars te beschermen is een spies met ledverlichting en zonne-cel bij de haringen een prima waarschuwing. Overdag een stukje lint op ooghoogte om de scheerlijn geknoopt wil ook wel helpen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. F
  F.Stuivenga

  Bij een lekke band met de caravan is het vaak lastig de (pot) krik te plaatsen. Sinds jaar en dag heb ik twee gele wigvormige oprijblokken in de disselbak liggen. Bij een lekke band de blokken op elkaar leggen en de aangekoppelde caravan op deze blokken trekken en stevig de handrem aantrekken. Het verschil in hoogte is dan opgelost, de krik kan gemakkelijk geplaatst worden en het wiel gewisseld. Op de camping, bij een lichte scheefstand zijn deze wigvormige blokken ook goed bruikbaar en je plaatst de caravan, eventueel met de mover, waterpas op zijn wielen en NIET met de uitdraaisteunen.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Haringen ver van de tent?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht