ACSI FreeLife

Menu

Koelkasten; een vergelijkingstest

Dometic en Thetford pakken uit met smalle koelkasten, de zogenaamde slim towers. Dat geeft caravan- en camperfabrikanten weliswaar meer speling bij de indeling, maar zit je daar als kampeerder wel op te wachten?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
14
14
ReactiesPraat mee
koelkast1

In de strijd tussen de koelkastgiganten gaat het dit jaar om de breedte – of beter gezegd de smalheid. De nieuwe 9-serie van Dometic is 46,8 centimeter breed, de Thetford N 3140-lijn zit daar met 41,8 centimeter nog een stukje onder. Echt ruim klinkt dat niet, en dus hebben we getest hoeveel proviand je er eigenlijk in kwijt kunt.

Meer ruimte voor andere zaken

Thetford: Kleine flessen en blikken tot 0,5 liter passen in de deurvakken. Voor grotere flessen zijn die te krap.
Thetford: Kleine flessen en blikken tot 0,5 liter passen in de deurvakken. Voor grotere flessen zijn die te krap.

De reden voor de smallere koelkast ligt voor de hand: meer ruimte voor andere zaken in de caravan of camper. Vanuit de markt komt er steeds meer vraag naar bijvoorbeeld langere bedden en makkelijk toegankelijke kledingkasten, ook in compacte modellen. Die plek winnen caravan- en campermerken nu dus bij de koelkast.

Zowel Dometic als Thetford houden vast aan de beproefde absorptietechniek en de bijbehorende koeleigenschappen en bedieningsopties. Met andere woorden, beide apparaten hebben zowel een manuele als automatische instelling voor de keuze tussen de energiebronnen gas, accu en stroompaal. Wat verlichting in de koelkast betreft legt Thetford het met twee led-lampjes af tegen de twee lange led-strips op de zijwanden van Dometic.

In de hoogte

Thetford en Dometic compenseren het verlies aan breedte door extra in de hoogte te werken en komen zo uit op een heel behoorlijk volume van respectievelijk 142 en 147 liter. De roosters in de koelkast zijn 34 (Thetford) en 40 (Dometic) centimeter breed, de vakken in de deur komen helaas wat diepte tekort. Flessen van 0,5 liter, blikken en literpakken melk passen erin, maar grotere drankverpakkingen moet je bij Thetford ergens anders onderbrengen.

Bij Dometic zijn de vakken iets dieper en past er nog wel een fles wijn of statiegeldfles van 1 liter in, maar bij een PET-fles van 1,5 liter begint het vak gevaarlijk uit te puilen.

Een hoge schuiflade

Thetford komt overigens wel meteen met een oplossing: onderin hangt een 25 centimeter hoge schuiflade waar negen 1,5 liter-flessen in passen. Dankzij het tussenschotje in de la kun je bijvoorbeeld ook vooraan drie flessen plaatsen en erachter je groente en fruit. Om een idee te geven: er passen dan nog twee kroppen sla en vier paprika’s in.

De hoge schuiflade gaat natuurlijk wel ten koste van de plek en flexibiliteit in de koelkast, en het is nog maar de vraag of veel kampeerders daadwerkelijk negen flessen tegelijk willen koelen. Veel mensen gebruiken hun groente bovendien vrijwel meteen na aankoop, al kun je in de la natuurlijk ook kaas of vlees kwijt, alleen niet zo overzichtelijk.

De schuiflade van Dometic is ongeveer 11 centimeter hoog, maar als je het onderste rooster naar boven verplaatst passen er alsnog negen flessen in. En laat je het rooster op zijn plaats, dan kun je nog altijd drie flessen kwijt, omdat het rooster niet helemaal doorloopt tot aan de deur. Erachter passen dan nog – met een beetje proppen – een kropsla en twee paprika’s.

Vriesvak in de koelkasten

Dometic: Lamellen in de deurvakken voorkomen dat flessen of blikken heen en weer schuiven tijdens de rit.
Dometic: Lamellen in de deurvakken voorkomen dat flessen of blikken heen en weer schuiven tijdens de rit.

Het vriesvak is bij beide concurrenten totaal anders. Thetford heeft een volume van 15 liter en daar passen ook diepvriespizza’s in. Voor pizza’s is het vriesvak van Dometic te klein, maar: je kunt het vak zelf vergroten, ten koste van de ruimte in het koelgedeelte. Een voordeel voor kampeerders die liever verse producten kopen op vakantie en het vriesvak dus niet of nauwelijks nodig hebben.

Los van het flessenprobleem zijn beide koelkasten verrassend ruim. Gangbare verpakkingen van bijvoorbeeld kaas, boter en eieren passen er makkelijk in. Een groot bakje om iets in te bewaren? Geen probleem. Dankzij de hoogte van de koelkasten kun je heel wat levensmiddelen stapelen. Bij Thetford is de afstand tussen de schuiflade onderin en het vriesvak bovenin ongeveer 84 centimeter, bij Dometic 81 centimeter. Dat komt overeen met ruim 25 verpakkingen van 400 gram kaas (plakjes).

Helaas worden beide koelkasten standaard geleverd met maar twee grote roosters en één kleine. Als je optimaal gebruik wil maken van de koelkast, kun je beter nog een extra rooster aanschaffen – mocht de caravan- of camperfabrikant dat niet al voor je hebben gedaan.

Conclusie

Dometic en Thetford zijn erin geslaagd een slanke koelkast te maken die toch plaats genoeg heeft, mits je een beetje oplet hoe je de levensmiddelen neerzet. Thetford is overzichtelijker, Dometic geeft je meer vrijheid bij de indeling.

Copyright: MPS, Tekst: Benjamin Büchner, foto’s: Frank Eppler

Technische gegevens

Thetford N 3142
Buitenafmetingen (h x b x d): 150 x 41,8 x 55,3 cm
Bruto volume: 142 liter
Volume vriesvak: 15 liter
Standaarduitrusting: 2 grote roosters (34 x 24 cm), 1 klein rooster (34 x 18,5 cm), 2 deurvakken, 1 schuiflade voor flessen en groente
Extra’s: Ontbijtbox (Slide-Out-Box), roosters en deurvakken
Bediening: Led met drukknoppen of lcd-touchscreen (automatische stroomkeuze is mogelijk)

Dometic RML 9435
Buitenafmetingen (h x b x d): 129,3 x 46,8 x 55,3 cm
Bruto volume: 147 liter
Volume vriesvak: 12 liter (uitneembaar)
Standaarduitrusting: 2 grote roosters (40 x 35 cm), 1 klein rooster (40 x 16,5 cm), 4 deurvakken, 1 schuiflade voor flessen en groente
Extra’s: In hoogte verstelbare deurvakken, ontbijtbox, roosters, flessenhouders voor schuiflade en deurvakken
Bediening: Draaiknop of led met drukknoppen (automatische stroomkeuze is mogelijk)

Praat mee

 1. JL
  Jos van Loon

  Waardeloze koelkast, gebruikt 200 watt, koelt voor geen meter, vriest constant dicht.
  Diepvries -6 graden!! Maximaal he.
  WAAROM GEEN COMRESSORKOELKAST???
  Wij gebruiken de koelkast nu als opslagruimte….

  Reageer
  0
  0
 2. JL
  Jos van Loon

  waardeloze koelkast

  Reageer
  0
  0
 3. GR
  Geert Roerdinkholder

  Vraag , weet iemand hoe je een slim line koelkast in een hobby vantana inschakelt via het tft scherm

  Reageer
  0
  0
 4. PB
  P.D v d Bosch

  Stop er mee krijg nooit antwoord op mijn vraag WAT VERBRUIKT EEN DOMATIC SLIM TOWER RML 8330 aan electrischiteit, toch niet zo moeilijk!!!

  Reageer
  0
  0
  1. RB
   Roland van Berne

   Het verbruik is voor 230 volt net als bij 12 volt 170 watt. Ongeveer 4000 watt per dag.
   Niet geschikt om achter de auto op 12 volt te gebruiken. Komt neer op 14/16 ampère. Bekabeling zal het vaak niet aankunnen. Het was beter geweest om de compressor techniek te gebruiken. Verbruik per dag ongeveer 550 watt.

   Reageer
   0
   0
 5. RB
  Roland van Berne

  Wij kamperen al jaren met de caravan.
  Ik erger mij mateloos aan fabrikanten die nog steeds absorptie koelkasten plaatsen terwijl er al jaren een goed alternatief is.
  In 2015 kochten wij een grotere caravan met het bekende probleem”koelkast werkte niet goed met warm weer”.
  En telkens omschakelen van 230 volt, naar 12 volt of gas.
  Ik was er helemaal klaar mee!!!
  De caravan is door mij in zijn geheel omgebouwd naar de techniek, zoals ik het graag wilde hebben.
  De basis is nu een accu die vermogen leverd aan Mover, Pomp,binnenverlichting en een geweldige Compressorkoelkast.
  Alles gaat automatisch, je hoeft alleen maar te stekkeren!
  Wil je meer zien?
  Kijk op;
  You tube; Caravan Koelkast (Roland van Berne)
  Er staan twee filmpjes op van mijn hand.
  Voor foto’s FB, foto’s Hom Car 45 Racer Space
  Misschien heb je er wat aan.

  Reageer
  1
  1
 6. S

  In onze Hobby 2016 zit een Dometic slim Tower en deze bezit een opvangbakje om condenswater op te vangen. Deze bezit geen afvoer, daardoor snel vol en bevriest. Het overtollige water loopt dan het koelgedeelte in. Op verschillende temperaturen geprobeerd dit te voorkomen, maar bied geen oplossing. Waarom geen afvoer in het opvangbakje is gemaakt om dit probleem te voorkomen is ons een raadsel en vinden dit duidelijk een constructiefout…..

  Reageer
  0
  0
  1. S

   Sorry,
   Er blijkt wel een te klein gaatje in het lekbakje te zitten, maar deze was net als het bakje vol met ijs gaan zitten, waardoor de afvoer niet te zien was. Vreemd dat dit gaatje halverwege zit en niet onderaan…..

   Reageer
   0
   0
 7. A

  Ik mis de praktische aspecten zoals koelen tijdens het rijden. Heb zelf een Dometic tower die 170W nodig heeft bij 12V. Da’s 14 ampere! Alles ontdooit dus tijdens het rijden. Graag dit soort aspecten ook meenemen! Leuk zo’n grote koelkast, maar zelfs met een dieselmotor (en grote accu) trekken deze grote koelkasten het niet.

  Reageer
  1
  0
  1. RB
   Roland van Berne

   Beste Alex
   Wij hadden het zelfde probleem!
   Oplossing was resoluut, kijk op;
   You tube; Caravan Koelkast (Roland van Berne)
   Er staan twee filmpjes op van mijn hand.
   Voor foto’s FB, foto’s Hom Car 45 Racer Space
   Misschien heb je er wat aan.

   Reageer
   2
   0
 8. I

  Wij hebben een caravan met de Thetford koelkast uit dit artikel.

  Bij het gebruik achter de auto knipperen de indicatielampjes als teken dat de accuspanning te laag is. Volgens de dealer gebruikt de koelkast 200W, bij 12V komt dit neer op ruim 16A. De bedrading en wellicht ook de accu en dynamo van de meeste auto’s is hiervoor niet toereikend waardoor de spanning bij de koelkast te laag wordt.

  Volgende week gaan we met de caravan naar Spanje. Wordt afwachten hoe de koelkast zich houdt.

  Reageer
  1
  0
 9. PH
  Peter Hauwert

  Leuk artikel, maar geen woord over de koelcapaciteit van de apparaten.
  Dus een gemiste kans.

  Reageer
  0
  0
  1. f

   thetford koelt uitstekend thetford 3142 staat der nu in , en der is niks mis met een absorbtiekast , kun je tenminste vrij staan zonder stroom van de paal nodig te hebben voor de koelkast , terwijl een compresserkast minstens 30 a 40A slikt per dag , zijn dus alléén goed voor veel inhoud van battery + zonnepanelen maar de zon moet wél schijnen , 3 dagen regen is dus battery uitgeput of men moet de paal gebruiken
   kostprijs van 2×175 watt zonnepanelen en 180A lithiumbattery is gemakkelijk te berekenen en bieden géén soelaas als het regent of zwaar bewolkt is

   Reageer
   0
   1
   1. YK

    Je weet niet wat je schrijft. Compressor koelkast ca. 125W en absorptie ca. 220W. Dus 1′ is beter voor de accu.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Koelkasten; een vergelijkingstest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht