ACSI FreeLife

Menu

Getest: 6 gasflesmeters

‘Hoeveel gas zit er nog in de fles?’ Dat is een van de meest gestelde vragen van kampeerders. Met een vulstandmeter heb je het antwoord. In ACSI FreeLife 1-2019 testen we zes exemplaren. Hier stellen we de testkandidaten alvast aan je voor.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Gasflesmeters getest

In de zomer speelt het gasverbruik in je caravan of camper amper een rol van betekenis. Een beetje koken, een beetje warm water, eventueel nog een absorptiekoelkast – met je gasvoorraad kun je gemakkelijk meerdere weken vooruit. Maar zodra het kwik ’s nachts begint te dalen, is de verwarming vaker actief en dringt de vraag zich op: hoeveel gas hebben we nog.

Absolute zekerheid

Ervaren kampeerders tillen de gasfles op, rammelen er even mee en kunnen dan vrij precies inschatten hoeveel er nog in zit. Mis je die ervaring of heb je liever absolute zekerheid, dan kun je een vulstandmeter gebruiken. Er bestaan drie verschillende meetsystemen. Klassieke weegschalen zoals de W8 Gascontrol bepalen het totaalgewicht van de fles en berekenen de gasinhoud aan de hand van het eerder ingevoerde leeggewicht van de fles (terra). Een ander vaak gebruikt systeem bepaalt de gasinhoud met ultrasone golven. Een exoot binnen de vulstandmeters is tenslotte de Gas Level Indicator van AGT: de inhoud wordt bepaald met behulp van speciale vloeistofkristallen die op temperatuurverschillen in de gasfles reageren.

Zes gasflesmeters getest

We hebben voor het artikel in ACSI FreeLife 1-2019 in totaal zes gasmeters getest: de weegschaal van Brunner, het meetplaatje van AGT en vier ultrasone systemen (twee van Truma, een van Dometic en een van RK Reich). Voor de weegschaal van Brunner moet je wel wat ruimte in de disselbak of gasflessenkast reserveren, want de weegschaal is 44 millimeter hoog en komt onder de gasfles te staan. In sommige campers en caravans kan dat aardig krap worden. Zeker eerst even opmeten voordat je tot aanschaf overgaat dus.

Bewaren in je besteklade

Alle andere apparaten nemen veel minder ruimte in beslag. De vulstandmeters van RK Reich en AGT en de Truma Level Control zijn magnetisch en bevestig je op of onder de gasfles. De Truma Level Check en de GC100 van Dometic zijn apparaatjes in de vorm van een stift, die je gewoon in de besteklade van je caravan of camper kunt opbergen.

Ben je benieuwd hoe ieder apparaat afzonderlijk presteert? De uitgebreide testresultaten en de testwinnaar lees je in ACSI FreeLife 1-2019.

bestel magazine

Hoe meet jij het niveau in je gasfles?

We kregen een mail van een lezer die vertelt dat hij altijd simpelweg zijn eigen weegschaal gebruikt om de hoeveelheid gas in zijn gasfles te meten. Dat maakt ons nieuwsgierig! Hoe meet jij de hoeveelheid gas in je gasfles? Laat je tip achter in een reactie onder dit bericht!

Praat mee

 1. JH
  Jan Hermsen

  Gewoon op de personenweegschaal.
  Voordat je wegga. Te weinig naar schatting, bij laten vullen of omruilen. Zo mogelijk op locatie bij een busstation.

  Reageer
  1
  0
 2. J

  Ik gebruik ,, primagaz easybluegas ,,
  Daarom heb ik een app op mijn telefoon gezet.
  Kan de inhoud makkelijk meten, werkt uitstekend.
  Ook bij andere merken gasflessen, zelfde formaat
  .
  Heb daar goede ervaring mee, en is gratis.

  Reageer
  3
  0
 3. M

  Ik weeg de volle gasfles met een bagageweger (kost enkele euros) en noteer dit gewicht op een sticker op de gasfles ,daarna trek je bij opnieuw wegen dit gewicht af van het gewicht van de volle fles en je hebt het actuele gewicht aan gas , zo simpel kan het en je kunt dit doen bij alle soorten gasflessen.

  Reageer
  4
  1
 4. HD
  Hubert Declercq

  Ik heb doorkijk flessen van BP

  Reageer
  4
  0

Praat mee: Getest: 6 gasflesmeters

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht