ACSI FreeLife

Menu

Druk- versus dompelpompen

In bijna alle caravans en campers zorgt een dompelpomp ervoor dat het water vanuit de tank naar de kraan vloeit. Maar hoe zit het met een drukpomp?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Druk versus dompelpompen

In ACSI FreeLife 4-2016 lees je een vergelijkend warenonderzoek. Hier geven we je alvast een voorproefje.

Dompel of druk

Dompelpompen zijn ondergemotoriseerd, lopen vast en je hebt er een speciale waterkraan voor nodig. Dergelijke meningen vullen hele pagina’s op internetfora. Drukpompen daarentegen hebben veel meer vermogen en gaan langer mee, zeggen voorstanders van die techniek uit de kampeerbranche. Maar is dat ook echt z? Dat is wat menig caravanner of camperaar zich afvraagt als zijn of haar dompelpomp defect is.

Proef op de som

En dus zit er maar één ding op: we nemen de proef op de som en bestellen van elk type twee exemplaren van een gerenommeerd merk om te testen. Bij Lillie uit het Zuid-Duitse Besigheim worden de drukpompen van Shurflo geproduceerd. Wij testen twee modellen uit de Soft-lijn, de LS4142 en LS4121. De vierkamer-membraanpompen werken zonder compensatietank en zouden heel stil en nauwkeurig moeten zijn. Met 7,5 liter per minuut schommelt het vermogen van de LS4121 in de onderste regionen van Shurflo. De LS4142 neemt met 11,3 liter water per minuut een plaats in het hogere middenveld in.

Van de firma Reich ontvangen we de Tandem en PowerJet, twee krachtige dompelpompen. De Tandem dankt zijn naam aan een aantrekkelijke feauture: het apparaat werkt op twee motoren. Als er één kapot is, blijft de pomp dus gewoon werken. Uiteraard wel met minder vermogen. De PowerJet belooft een vermogen van 22 liter. Dat klinkt te mooi om waar te zijn en is het eigenlijk ook, want die waarde gaat uit van vrijelijk stromend water, dus zonder tussenkomst van bijvoorbeeld tuiten en kranen. Het daadwerkelijke vermogen van alle pompen zal uit de test moeten blijken.

Een uitgebreid testverslag, de testresultaten, de voor- en nadelen per pomp, een tip van Joop  en nog veel meer details lees je in ACSI FreeLife 4-2016.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Druk- versus dompelpompen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht