ACSI FreeLife

Menu

Tweedehands koppel onder de loep

Steeds vaker kiezen kampeerders voor een tweedehands caravancombinatie. Maar waar moet je bij de aankoop van zo’n tweedehands span zoal op letten? ACSI FreeLife zoekt het uit en stelt je voor aan het koppel Volkswagen Passat en Knaus Südwind.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Sudwind 2013 außen

Signalement

Merk
Volkswagen & Knaus
Model
Passat & Südwind
Testjaar
2016

Gunstig voor de tweedehandsmarkt is dat veel modellen standaard met de nodige uitrusting zijn afgeleverd. De prijs is hierdoor vaak wat hoger, maar je hebt dan wel een antislingerkoppeling (AKS), warmwatervoorziening, panoramadakluik, serviceluik en een hordeur aan boord.

Bergruimte

De kleppen van de bergruimte hebben geen straps waardoor de scharnieren en randen het zwaar te verduren krijgen. Raadzaam om te controleren dus. Straps zijn slagbegrenzers die voorkomen dat een klep te ver open gaat.

De Knauscaravans van bouwjaren tot 2007 verdienen over het algemeen de positieve kwalificatie ‘made in Jandelsbrunn’. Daarna heeft het bedrijf een aantal beslissingen genomen die waarschijnlijk tot het faillissement in 2008 hebben geleid.

Controleren op lekkages

De caravans uit deze periode zijn weliswaar geconstrueerd conform de ontwerpen van hun voorgangers, maar de onrust leidde toch tot verschillende problemen. Caravans uit deze periode moet je steeds controleren op lekkages. Een probleem was ook dat de aanspraken op garantie niet altijd gehonoreerd werden.

Pas sinds het jaar 2009 wist Knaus zich onder de paraplu van het Nederlandse HTP Investments te herstellen. Met een kwaliteitsoffensief in de gedaante van de modellen vanaf het bouwjaar 2010 krabbelde de fabrikant weer op.

Tweedehands Passat

Een tweedehands Passat van een bouwjaar tussen 2005 en 2014 is volop beschikbaar op de tweedehands markt. Ze hebben alle een volledig verzinkte carrosserie en het grote aantal verschillende motoren maakt ze op het internet en in de handel nog geliefder.

Sommige occasions zijn voormalige leaseauto’s. Als zakelijke auto’s waren ze tijdens hun eerste drie levensjaren vaak kilometervreters. Maar het grote voordeel is dat de vorige eigenaar de leaseauto volgens de voorschriften heeft onderhouden waardoor ze ondanks de hoge kilometerstand meestal in een goede technische staat verkeren.

Zie jij zo’n tweedehands span van Volkswagen en Knaus wel zitten maar zoek je nog wat meer achtergrondinformatie? In ACSI FreeLife 6-2016 wordt het koppel Passat-Südwind uitgebreid doorgelicht. Op onze site kun je daarnaast op zoek naar andere tweedehands combinaties.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Tweedehands koppel onder de loep

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht