ACSI FreeLife

Menu

Test: Trigano Silver Trend 380

De Trigano Silver Trend met hefdak heeft een doordachte inrichting. En door zijn compacte afmetingen is hij makkelijk in de garage te stallen. ACSI FreeLife bekijkt of de uitklapper de verwachtingen waarmaakt.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Trigano Silver Trend 380

Signalement

Merk
Trigano
Model
Silver Trend 380
Testjaar
2023
Gewicht
1000/1300 kg
Basisprijs
Ca. €25.000

Laten we meteen met het pijnlijke deel beginnen: de basisprijs van de Mini Silver 380 ligt rond de €25.000. Zelfs in 2023 is dat veel geld. Voor dat bedrag heb je bijvoorbeeld ook een Eriba Touring 310 met basispakket of een goed uitgeruste Dacia Duster als trekauto. Of je legt er zo’n €1.200 bij en koopt een Fendt Apero 465 SFB. De prijs van deze Franse caravan met hefdak wekt dus verwachtingen.

De GFK-carrosserie is met hoogwaardig XPS geïsoleerd en goed afgewerkt, maar eenvoudig ontworpen en rust op een Alko-chassis. Trigano houdt de optie open om de Silver op een Knott-chassis te plaatsen vanwege de onzekere marktsituatie wat staal betreft. Een begrijpelijke beslissing zonder gevolgen voor de klant wat betreft rijcomfort en veiligheid. Bovendien heeft het Alko-chassis van de testauto anti-slingerkoppeling (ASK) en schokdempers. Ook een terugrij-automaat behoort tot de standaarduitrusting.

Fietsen mee

Bijzonder aan de Silver is de standaard kogelkop voor een fietsendrager, die aan het chassis vastzit, met een maximaal draagvermogen van vijftig kilogram. Dit heeft invloed op de rijdynamiek en je moet ook rekening houden met de kogeldruk van de 380 zonder fietsen vanwege de opbergruimte onder het bed voorin de caravan. De compacte VarioHeat van Truma, een accu box, led-spotjes en een douchebak behoren ook tot de standaarduitrusting.

Silver Trend 380_interieur

Het interieur van de Silver is verrassend simpel: geen gordijnen, geen kussens en geen vormen die niet rechthoekig zijn. Toch is de woonruimte slim ingedeeld en goed te gebruiken. Er is een dinette voor twee personen achterin, een toiletruimte aan de linkerkant in de rijrichting en een keukenblok tegenover de dinette. Voorin bevindt zich het tweepersoonsbed van 140 x 190 cm met gasdrukveren in het hefmechanisme.

Knusse inrichting

De Silver Trend 380 is knus en gemoedelijk ingericht, behalve misschien de plaatsing van de Truma VarioHeat. De verwarming zit onder het bed, waardoor het geluid de slaap zou kunnen verstoren. Wij vielen snel in slaap bij het monotone gebrom en genoten van het comfort van de vijftien centimeter dikke koudschuimmatras op de eenvoudige lattenbodem.

Onder het bed zit een grote opbergruimte, waarin niet alleen de verwarming is geplaatst, maar ook de boiler en de optionele 45-liter watertank (standaard: 20 liter). Let op, dit is onbeschermd, dus voorzichtig inladen. De opbergruimte is van buitenaf toegankelijk, hoewel het serviceluik groter had mogen zijn.

Silver Trend 380_interieur

De kastjes boven het vaste bed openen met kleppen naar beneden, wat typisch is voor caravans met hefdak. Kleine magneten houden ze veilig gesloten. Een voorraam laat licht en frisse lucht naar binnen in het slaapgedeelte en twee led-spots die je afzonderlijk aan kan zetten, helpen bij het lezen.

Geen werkblad

De verlichting is nogal zwak en de lampen worden met schakelaars bediend. Een hoofdschakelaar boven de deur zou prettig zijn. Boven het keukenmeubel met een spoelbak, een driepits kookplaat en een koelkast van 83 liter, bevinden zich twee afzonderlijk inschakelbare led-strips. De spoelbak en de kookplaat zijn centraal geplaatst. Jammer, want als ze meer naar het raam waren geplaatst, was er ruimte geweest voor een klein werkblad. Wie graag kookt in de caravan, moet aan tafel gaan zitten.

Tegenover de keuken bevindt zich de badkamer. Nieuw voor de Silver Trend zijn de vouwelementen bovenop de vaste zijwanden, die na het openen van het dak als privacyscherm dienen en met meubelsnappers worden vastgemaakt. Over het dak gesproken: anders dan bij de Eriba Touring, wordt bij de Silver eerst het dak samen met de voor- en achterwand opgebouwd, daarna worden de vaste sandwich zijwanden geopend en met schuifgrendel vastgemaakt. Dit zorgt voor iets meer weerbestendigheid.

Dak omhoog

Het opzetten van het dak gaat snel en eenvoudig, want je hoeft slechts twee borgpennen te verwijderen voordat je het dak omhoog schuift. Voordat je vertrekt, moet je natuurlijk het dak omlaag krijgen. Het advies is om het dak eerst aan de voorkant omlaag te trekken en daarna aan de achterkant, anders klikt het niet goed in. Een elektrische hefinrichting is tegen meerprijs beschikbaar,  maar die vergrendelt niet automatisch.

Silver Trend 380

De toiletruimte, die alleen gebruikt kan worden wanneer het dak omhoog is, heeft een banktoilet met veel voetruimte. De standaard douchebak is afgedicht met siliconenkit. De wastafel is groot genoeg om je tanden te poetsen en erboven hangt de goed verlichte spiegel. Net als in de keuken wordt hier ook een led-strip gebruikt. De ventilatie komt van een smal uitzetraam in de opklapbare zijwand van het hefdak.

Redelijke opbergruimte

De Silver Trend 380 heeft een dinette voor twee personen achterin. De tafel is niet in hoogte verstelbaar maar kan opzij worden geschoven op een rail, wat het instappen gemakkelijker maakt, vooral naar de moeilijk bereikbare (maar langere) linkerbank. De verlichting is goed dankzij flexibele en afzonderlijk schakelbare led-spots, maar er is slechts één stopcontact. Boven de achterruit (die in combinatie met de voorruit zicht biedt op het achterliggende verkeer tijdens het rijden) zitten nog drie bovenkastjes. Geen enorme hoeveelheid opbergruimte, maar wel redelijk voor een caravan die in een standaardgarage past.

Silver Trend 380

Veel bekijks

Waardoor onderscheidt deze caravan zich van de massa? De Silver Trend 380 is lager en smaller dan een Touring, waardoor hij niet alleen geschikt is voor kleine trekauto’s, maar ook in een ondergrondse garage of onder een carport past. Voor veel kampeerders een groot voordeel, zo blijkt, want de caravan trok heel wat bekijks. Geïnteresseerde voorbijgangers en campingburen stonden bovendien niet met open mond te kijken toen we de prijs van de Silver Trend 380 onthulden.  Op de kwaliteit van de Silver Trend valt vrijwel niets aan te merken, behalve misschien het toilet. Als je een compacte caravan zoekt en bereid bent daarvoor te betalen, kun je je geen buil vallen aan de Silver Trend 380. Voor anderen zijn er genoeg alternatieven.

Tekst: Tibor Kovacs-Vass

Kijk voor actuele prijzen en meer info op holtkamp-west.nl. 

Praat mee

 1. BH
  Bart Hexspoor

  In 2022 hebben wij de Trigano Silver Trend 420 aangeschaft, de iets langere uitvoering dan de 380. Wij zijn daar zeer tevreden over. Nu zie ik hier een item wat ik mis op onze 420 namelijk de kogelkop voor een fietsendrager. Is deze ook als na montage aan te schaffen?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Test: Trigano Silver Trend 380

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht