ACSI FreeLife

Menu

Test: Knaus Sport 420 QD E.Power Selection

Langzaam maar zeker wint de caravan zonder gasinstallatie terrein. Na Weinsberg heeft inmiddels ook Knaus een hele reeks gasloze caravans. ACSI FreeLife test de de Sport 420 QD E.Power Selection.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Knaus Sport 420 QD E.Power Selection

Signalement

Merk
Knaus
Model
Knaus Sport 420 QD E.Power Selection
Testjaar
2023
Gewicht
Rijklaar gewicht (fabrieksopgave): 995 kg; maximum gewicht: 1.300 kg.
Basisprijs
€ 25.830

Je ziet ze steeds vaker, caravans zonder gasinstallatie. Er zitten dan ook zeker voordelen aan. Een caravan zonder gassysteem is wat lichter (volgens Knaus circa 80 kilogram) waardoor je meer laadvermogen hebt, hij heeft minder onderhoud nodig en het is veiliger. Daarnaast is elektrische energie goedkoper dan losse gasflessen, waarvan de prijs sinds de Russische invasie in Oekraïne ook flink is gestegen. Afgezien daarvan zullen we op termijn natuurlijk ook helemaal afscheid moeten nemen van fossiele brandstoffen bij het kamperen.

Nadelen zitten er ook aan een caravan zonder gasinstallatie, want winterkamperen kun je zonder gasverwarming voorlopig nog wel vergeten. Daarmee valt de gasloze caravan voor een op de vijf kampeerders af, want zij gaan ook tussen oktober en april op pad met de caravan. Verder moet alle energie uit het stopcontact van de camping komen en dat is niet altijd genoeg om alle gasvervangende apparatuur tegelijk aan de praat te houden.

Tien indelingen

Toch heeft dat Knaus er niet van weerhouden om een groot deel van de Sport-serie ook aan te bieden zonder gasinstallatie en dus volledig toegesneden op het gebruik van elektriciteit. De normale Knaus Sport is leverbaar met vijftien
verschillende indelingen, de E.Power Selection zonder gasinstallatie is er in tien indelingen, waarbij opvalt dat juist de grotere modellen (boven de vijfhonderd) er niet gasloos zijn. Maar wie een grotere caravan wenst kan uit drie gasloze versies van de Südwind kiezen.

Voor de kennismaking viel ons oog op de Sport 420 QD, een inclusief dissel 6,47 meter lange en 2,32 meter brede caravan voor stellen met een vanafprijs van € 25.830. Dwars voorin de 4,44 meter lange opbouw is een tweepersoonsbed ingebouwd van 206 centimeter lang dat iets versmalt van 140 naar 134 centimeter. De matras ligt op een houten lattenbodem, die je kunt opklappen om bij de bagageruimte eronder te kunnen.

Knaus Sport 420 QD E.Power SelectionHet dwarsbed voorin de caravan.

De 420 QD is vooral bestemd voor tweepersoons gebruik, ook al kun je de zitgroep achterin wel ombouwen tot een extra eenpersoonsbed. Die treinzit, links achterin tegenover de achter het wiel geplaatste toegangsdeur, biedt met wat inschikken zelfs vier zitplaatsen.

Ruime kledingkast

Links naast die toegangsdeur is nog een ruime kledingkast geplaatst. Tussen de treinzit en het bed voorin is een opvallend royale toiletruimte te vinden met een draaibaar toilet, een aparte wastafel en voldoende kastruimte om spulletjes op te bergen. Een douche zit er standaard niet in, maar behoort wel tot de opties (meerprijs € 301). In dat geval is het wel aan te raden om in plaats van de standaard schoonwatertank van 45 liter, het optionele 70 liter-exemplaar te nemen (€ 267).

De echte blikvanger van de Sport 420 QD is meteen rechts van de ingang te vinden, en dat is de keuken. Deze is opvallend groot met een royaal werkblad rechts naast de centraal geplaatste spoelbak en nog een stukje werkblad aan weerszijden van de tweepits inductiekookplaat links van de spoelbak. Volop ruimte voor de campingkok dus.

caravan 2 300x300 1

Caravanverzekering: zorgeloos op pad!

  • Vervangende caravan meeverzekeren
  • Dekking op maat
  • Pakketkorting bij meer dan 2 verzekeringen
Bereken vrijblijvend je premie

Stroomsterkte-check

Om het volle potentieel van die kookplaat te kunnen benutten heb je echter wel een stroomaansluiting op de camping nodig van 16 ampère. Sommige campings hebben nog een elektrische infrastructuur met 6 ampère aansluitingen, maar 10 ampère begint steeds gangbaarder te worden en 16 ampère is zeker geen uitzondering. Wil je vooraf zeker weten of je genoeg stroomsterkte hebt op de camping van je keuze, kijk dan op eurocampings.nl bij de voorzieningen van een camping.

Knaus Sport 420 QD E.Power SelectionDe blikvanger van deze caravan is de keuken.

Om ervoor te zorgen dat je bij het inschakelen van je kookplaat niet meteen het net van de camping kunt overbelasten, start de stroomvoorziening altijd op met 6 ampère. Dat is net niet voldoende om de zwakste van de twee kookzones (1.500 watt) op vol vermogen te laten werken. Dus koken is dan wel een uitdaging.

16 ampère vol vermogen

Weet je zeker dat de camping een hogere stroomsterkte heeft dan kun je in de kast naast de ingang de schakelaar op 10 of 16 ampère zetten. Dan is er 2.300 watt (bij 10A) of zelfs 3.680 watt voorhanden. In het laatste geval kun je beide kookzones van de inductiekookplaat op vol vermogen gebruiken, bij 2.300 watt zul je een beetje moeten schipperen, maar kun je de sterkste zone (2.000 watt) op vol vermogen gebruiken. Overigens trekt de kookplaat dat volle vermogen alleen bij het aan de kook brengen of op de hoogste stand bakken van vlees of vis. Zodra het water kookt, kun je hem vaak meteen wat lager zetten.

In de keuken is er in plaats van een absorptiekoelkast die op gas en stroom kan werken, een compressorkoelkast die uitsluitend op stroom werkt met een inhoud van 93 liter. Groot genoeg voor twee tot drie personen. De koelende werking is veel beter dan die van een absorptiekoelkast en hij heeft een vriesvak. Naast de koelkast is er opbergruimte in drie lades en een gewone onderkast, in twee bovenkasten boven de kookplaat en de spoelbak, en er zijn ondiepe open planken boven het werkblad rechts van de spoelbak.

Koken gaat voor koelen

Voor de verwarming aan boord heeft Knaus een Dometic Freshwell 3000 airconditioning onder de voorste zitbank ingebouwd. Deze kan niet alleen koelen op warme dagen, maar ook bij wat lagere temperaturen in de lente en de herfst voor verwarming zorgen. Voor winterse dagen schiet de verwarmingscapaciteit tekort. Als je terwijl de airco aan het koelen of verwarmen is ook nog wilt koken, geeft de boordelektronica de voorrang aan de kookplaat omdat deze maar tijdelijk veel stroom nodig heeft. De airco gaat dan even uit. De led-binnenverlichting en de aangename sfeerverlichting krijgen altijd voldoende stroom. De leesspotjes boven het bed zijn trouwens te bedienen door ze aan te raken en zijn voorzien van USB-oplaadpunten.

Knaus Sport 420 QD E.Power Selection
De zitgroep is ruim genoeg voor vier personen.

One night stand

Voor mensen die af en toe nachtje zonder stroompaal willen kamperen is er een optionele accu om de verlichting van stroom te kunnen voorzien. Knaus noemt dit ‘one night stand’. Koken en verwarmen of koelen kun je daarmee echter niet.
Door het ontbreken van een gassysteem weegt de Knaus Sport 420 QD rijklaar niet alleen wat minder, je hebt door het ontbreken van gasflessen ook meer bagageruimte in de disselbak. Een onbeladen caravan heeft daardoor vrijwel geen disseldruk, dus je kunt de bagageruimte in de disselbak en onder het bed voorin – ook bereikbaar via een serviceluik rechts – goed benutten met zware bagage.

Omdat de keuken en toiletruimte daarnaast vrij dicht bij de as zijn gepositioneerd en de caravan licht is geconstrueerd, is het rijgedrag van de caravan achter middenklasse trekauto’s doorgaans heel goed. Standaard heeft de Sport 420 QD E.Power Selection een maximum gewicht van 1.300 kilogram, maar de caravan is ook te bestellen met een 1.500 kilogram-chassis (€ 676), om het maximum gewicht op te waarderen naar 1.400 of 1.500 kilogram.

Conclusie

Een volledig op elektra werkende caravan zonder gasinstallatie is nog niet voor elke kampeerder een goede oplossing. Maar wie kampeert tussen april en oktober, met zijn tweeën reist en meestal campings kiest met een solide elektrische infrastructuur, heeft aan de Knaus Sport 420 QD E.Power Selection een prima caravan. Met als bonus een hoger laadvermogen en standaard airconditioning aan boord voor de warme dagen.

Tekst en beeld: Mario Vos 

Meer caravantests

Wil je meer weten over andere nieuwe caravans? ACSI FreeLife neemt regelmatig nieuwe modellen van verschillende merken onder de loep.

Praat mee

Praat mee: Test: Knaus Sport 420 QD E.Power Selection

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht