ACSI FreeLife

Menu

Test: Hobby De Luxe Easy 490 KMF

De Hobby De Luxe Easy modeljaar 2014 belooft ongecompliceerd kamperen met minder kilo’s. Werkt dat concept wel voor een gezinscaravan?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Signalement

Merk
Hobby
Model
De Luxe Easy 490 KMF
Onderstel
Hobby rechte as, V-dissel
Banden
Load Index 96
Testjaar
2015
Gewicht
Leeggewicht 1132 kg, max. toelaatbaar gewicht 1350 kg
Basisprijs
17350

Je leest er alles over in de ACSI FreeLife Proftest.

Lichtgewicht

De lijn instapcaravans De Luxe heeft er een lichtgewicht telg bij gekregen. De De Luxe Easy ziet er net zo uit als de rest – maar dan met minder kilo’s op de weegschaal. Dat Easy-concept hanteert Hobby al langer en volgens de technische gegevens vallen de Easy-versies tussen de zestig en honderd kilogram lichter uit dan de De Luxe-indelingen waarvan ze zijn afgeleid.

Complete uitrusting

Net als de andere De Luxe-caravans heeft ook de Easy een complete uitrusting, zoals het een ware Hobby betaamt. De kleine en middelgrote modellen zonder toiletruimte tegen de zijwand zijn tien centimeter smaller gebouwd, wat meteen al zo’n vijf kilogram per centimeter aan gewicht bespaart.

De 490 KMF die wij hebben getest is maar 2,20 meter breed. Dat is genoeg voor een overdwars geplaatst tweepersoonsbed voorin en stapelbedden achterin. Tussen de twee slaapgedeeltes bevinden zich de toiletruimte, dinette, keuken en kledingkast.

Aantrekkelijke prijs

De 490 KMF heeft een richtprijs van € 17.350. Als de caravan alles is wat Hobby belooft, dan is dat een zeer aantrekkelijke prijs. In 2013 was er nog de gewone De Luxe 490 KMF, die € 950 duurder en zo’n tachtig kilogram zwaarder was.

“De Easy heeft nog de oude Hobby-carrosserie”, merkt onze opbouwdeskundige op, “wat voor een deel de gunstige prijs verklaart. Lichtgewicht of niet, dankzij de inbouwelementen zie je direct dat de caravan een Hobby is.”

Dan valt zijn oog op de smallere opbouw van de 490 KMF. “De gewone De Luxe-modellen hebben een opbouwbreedte van 230 of 250 centimeter. Deze Easy-versie is maar 220 centimeter breed, dus om gewicht te besparen is er op leefruimte beknibbeld.” “De as is in ieder geval breed genoeg, al is er maar heel weinig afstand tussen de banden en de wielkasten. Het gaat net, maar voor bredere banden is geen plaats.”

Ben je benieuwd of de Easy wel echt easy is? Lees meer in 1-2015 nummer van ACSI FreeLife.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Test: Hobby De Luxe Easy 490 KMF

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation