ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Tabbert Puccini 550 E (+ video)

Wie op zoek is naar een caravan uit het hoger segment met een opvallend interieur die van alle gemakken is voorzien, komt bijvoorbeeld uit bij de Tabbert Puccini. In een video op ACSI FreeLife TV gidsen we jou door en rond deze hoogwaardige Tabbert.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Tabbert Puccini 550 E

Signalement

Merk
Tabbert
Model
Puccini 550 E
Testjaar
2020
Gewicht
Leeggewicht (fabrieksopgave) 1.550 kg, rijklaar gewicht (fabrieksopgave, excl. opties) 1.620 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht 1.800 kg, maximumgewicht na opwaardering 2.000 kg, laadvermogen 180/380 kg
Basisprijs
€ 35.650

Aan de buitenkant is de Puccini goed te herkennen als Tabbert-caravan, het donkere houtinterieur mag er wezen. De lichte kastkleppen en het zeer uitgebreide lichtsysteem zorgen voor opvallende contrasten. Bij de toegangsdeur bevindt zich een soort lichtboog, een eersteklas aandachttrekker. De volledige indirecte verlichting met led-snoeren en grote lichtvlakken in de keuken en de toiletruimte, dompelt de caravan in een zee van warm licht, waarvan je de verdeling op vele plekken kunt regelen.

Opwaardering zinvol

Naast de exclusieve verlichting en de geslaagde inrichting, moet een caravan natuurlijk ook praktisch zijn ingericht. In de Puccini verschaffen planken in de zitgroep, talloze vakken en bakken en onderverdeelde kasten volop opbergruimte die er niet alleen maar fraai uitziet.

Technisch is de caravan uit de hogere klasse met onder meer Truma Combi 6-verwarming en iNet-bediening en elektrische vloerverwarming, evenals talrijke stopcontacten voor 230 volt en usb ook op het hoogste niveau. De Puccini 550 E met rondzitgroep achterin en bedden in lengterichting kost in deze indeling € 35.650.

Tabbert Puccini 550 E_aanzicht

De testcaravan heeft echter een lange lijst aan opties, die samen goed zijn voor € 18.072. Daaronder bijvoorbeeld gladde buitenwanden, zilverkleurige lichtmetalen wielen, Alde-warmwaterverwarming inclusief vloerverwarming, een dakairconditioning, radio en televisie, en een comfortslaapsysteem. Behalve de meerkosten brengen zoveel opties ook extra gewicht met zich mee. Zodat opwaardering van het gewicht eveneens erg zinvol is.

Optiepakketten en opbouw

Het 58 millimeter dikke dak van de Tabbert met extra toplaag, valt meteen op. Het dikke dak isoleert goed tegen warmte, kou en het geluid van neerslag, zo luidt het oordeel van carrosserie-expert Rudi Stahl. “De toplaag van vezelversterkte kunststof biedt weerstand tegen hagel.”

Maar het echte uiterlijk van de hogere klasse kost wel wat extra. “Gladde beplating, ramen in kozijnen en een luifellijst met ledverlichting zitten in het Exterieur design pakket voor € 1.576, een acceptabele meerprijs.” Dan kun je nog het Premium exterieur pakket met disselafdekking, ‘big foot’ uitdraaisteunen en witte aluminium wielen voor € 812 kiezen, waarmee de Puccini net zo chique van buiten wordt als zijn interieur. De 70 centimeter brede toegangsdeur met ingebouwde trede, raam en parapluvak maken de instap comfortabel.

De opbouw van de Puccini is over de gehele linie goed, solide en zorgvuldig geconstrueerd. “Dat laten de wanden al meteen zien, want met gladde beplating zie je de kleinste oneffenheid. De Puccini is goed afgewerkt en zelfs de schacht van het cassettetoilet is perfect afgedicht,” aldus Rudi.

De caravan heeft grote stevige handgrepen en de uitdraaisteunen zijn goed bereikbaar. “Maar koopt er iemand nog zo’n grote zware caravan zonder mover?”, vraagt de carrosserie-expert zich af. “Of wordt het laadvermogen dan krap, met nog eens 50 kilogram aan opties aan boord?”

Techniek

Technisch expert Roman Heinzle vindt de Puccini aan de buitenkant bijna een beetje te saai. “Er is niets op aan te merken en het enige opvallende is de aparte stroomaansluiting voor de Alde-verwarming en de afvoer ervan onder het achterste zijraam links.” Hier zorgt een schakelaar in het raam ervoor dat de verwarming alleen met gesloten raam kan werken en er dus geen uitlaatgassen kunnen binnendringen. De verlichting aan de buitenkant van de caravan is dik in orde, net als de markeringslichten op de achterste hoeken. “Deze maken het manoeuvreren bij slecht zicht wat makkelijker, want zo klein is de 550 E niet.”

Tabbert Puccini 550 E_achterkant

Koelkast opent aan twee kanten

Vanbinnen is de Puccini van alle gemakken voorzien. Bij de ingang maakt niet alleen de lichtboog indruk, maar ook de 150-liter koelkast waarvan de deur aan beide kanten kan worden geopend. Daardoor kun je er ook makkelijk iets uitpakken als je buiten bent. “En de ventilatie van de koelkast gaat via de ondervloer en het dak. Heel prettig als een koelkast aan de kant van de voortent is geplaatst.”

De links bij de ingang gemonteerde panelen waar je de inhoud van de watertank kunt aflezen en de verwarming kunt bedienen, vindt Roman minder geslaagd. “Dat ziet er in vergelijking met de bombastische lichtboog een beetje te simpel uit.” In het interieur maakt vooral de verlichting indruk met het uitgebreide indirecte licht en de talrijke led-spots en lampen. En vanaf bijna elke lichtschakelaar kun je bijna het gehele verlichtingssysteem bedienen.

Veel stopcontacten

“Ook stopcontacten zijn er meer dan voldoende, al zitten ze niet allemaal op handige plekken.” Zo zijn links in de meubelwand van de keuken twee stopcontacten en de lichtschakelaar van de keuken gemonteerd. Maar op het werkblad is niet veel ruimte over, een koffiezetter moet je op de afgesloten spoelbak zetten. Door de positionering zijn de stopcontacten wel weer bruikbaar in de zitgroep, waar je trouwens ook nog een extra stopcontact en usb-aansluiting hebt.

“Vóór bij de bedden zijn de 230 volt-stopcontacten in opbergvakken aan het hoofdeinde geplaatst en in de zwanenhals van de leeslampjes zit tevens een usb-aansluiting. Slim gemaakt.” In de keuken is de driepits kookplaat met elektrische ontsteking goed gemonteerd.

De afdekklep van de spoelbak blijft echter alleen open staan als je deze nadrukkelijk tot aan de aanslag opklapt. “Dat is met de chique verlichte achterwand bij het raam niet optimaal opgelost.” En dat geldt overigens ook voor de bovenkastklep. Die kan niet ver genoeg open omdat het lichtornament boven de keuken acht centimeter hoog is en de geopende kastklep daardoor wat laag hangt. Als je onder de klep hangt om in de kast te kijken, moet je oppassen dat je je niet stoot aan de haak van de sluiting.”

Standaard rookmelder

De gasinstallatie is net als de elektra prima ingebouwd, maar alleen met een eenvoudige drukregelaar uitgerust. “Bij een koelkast zonder 12 volt-aansluiting zou een crashsensor zinvol zijn, zodat je onderweg de koelkast op gas kunt laten werken.” Een rookmelder is standaard, net als een GPS-tracker die inmiddels standaard is op alle Tabbert-caravans.

Sfeervol interieur

“Het meubilair is op passende wijze gemoderniseerd, het is een spannende mix van tijdloos design en enkele opvallende elementen”, vindt meubelexpert Oli Pfisterer. “Donker hout en lichte kastkleppen had de Puccini al, maar het volledig horizontaal generfde houtdecor en -structuur, maakt het geheel nog sfeervoller.”

Tabbert Puccini 550 E_zithoek

Daarnaast is er natuurlijk de aangename sfeerverlichting, die veel designelementen benadrukt. Zo straalt de indirecte verlichting achter de kastkleppen langs. “Dat ziet er ook zonder de opvallende hoekelementen van de vorige Puccini-serie echt fraai uit met de greeploze kleppen. Overal waar je in de caravan naartoe kijkt straalt licht.”

Het beslag is overwegend van goede kwaliteit, maar zelfs vier grote scharnieren kunnen de bovenkast van de keuken niet helemaal open houden. “Blijkbaar gebruikt Tabbert daar heel solide materiaal. Dat voel je en je vraagt je af wat dat allemaal weegt,” meent Oli. Softclose voor de laden en de kastkleppen is inmiddels standaard in deze klasse. Verfijningen zoals de deur van de toiletruimte met verzonken sluiting die pas nadat je de deur sluit de magneet in het slot activeert, vallen ook in dit hogere segment nog als positief detail op.

De bedden aan de voorkant van de caravan scoren punten met hun degelijke lattenbodems die je op kunt klappen ondersteund met gasdrukveren. “Veerschotels op de lattenbodems zijn pure luxe in een caravan, waarvoor ook in deze hogere prijsklasse nog een meerprijs mag worden gevraagd.”

Wooncomfort

Ook interieurexpert Christane Eckl is gecharmeerd van de inrichting van de Puccini, net als de grote lichtboog bij de toegangsdeur en de koelkastdeur die je aan twee zijdes kan openen. Ze mist wel een vuilnisemmer, die ze graag in de plaats van het deurvak zou hebben gezien.

De keuken tegenover de ingang scoort punten met veel opbergruimte in de drie brede laden en de verstelbare planken in de bovenkast. In het middenpad voor de keuken is na de koelkast het ‘mediameubel’ te vinden. Hier kan in de bovenkast een 21,5 inch-tv worden geplaatst of een groter 32 inch exemplaar in plaats van de planken eronder. “In het laatste geval hangt de tv veel praktischer op ooghoogte en niet onder het plafond.” Naast de tv zijn nog verschillende opbergvakken, een apothekerskast en een kledingkast aanwezig.

Korte bedden

De hoeveelheid opbergruimte in de Puccini 550 E kan de goedkeuring van Christiane wegdragen. “Van het schoenenvak links bij de ingang tot en met de bovenkasten met planken.” In de zitgroep zijn er legplanken onder de bovenkasten, in het slaapgedeelte zijn er daarnaast ook nachtkastjes.

De matrassen zijn niet alleen 85 centimeter breed, het comfortslaapsysteem in deze caravan doet zijn naam eer aan. De matrassen met watergel topmatras zijn erg comfortabel. Maar het ene bed is nog geen twee meter lang, het andere ruim 1,80 meter. “Dat is niet echt royaal.”

Tabbert Puccini 550 E_bedden

Fraai verlichte toiletruimte

In de toiletruimte tussen de bedden en de keuken, neemt de spiegelkast de gehele wand boven de wasbak in beslag en deze is fraai verlicht.  “Hier vinden we dus ook een uitgebreid lichtconcept. En je kunt zelfs vanuit de toiletruimte de verlichting in de gehele caravan bedienen. Misschien een tikje overdreven, maar het is wel bijzonder.” Daardoor vallen de praktische details als de toiletrolhouder en de wegklapbare handdoekbeugel onder het vrij klein uitgevallen dakluik bijna niet meer op. De douchebak vindt Christiane zeer onhandig als er geen douche is geïnstalleerd.

Ruimtelijke indruk

De zitgroep krijgt waardering vanwege de comfortabele zitkussens en de stabiele, verstelbare tafel op een centrale voet. Wie de lichte kunstleren bekleding onpraktisch vindt, kan kiezen uit drie andere stoffen bekledingen of echt leer. Uiteindelijk laat de 550 E een zeer goede indruk achter omdat hij “praktisch is ingericht en ondanks de toiletruimte en het tv-meubel midden in de caravan een zeer ruimtelijke indruk maakt”.

Beperkt laadvermogen

Testcaravans met zo’n uitgebreide uitrusting als de Puccini 550 E maken het wegen ervan altijd een beetje spannend. Veel comfort brengt nu eenmaal ook extra gewicht met zich mee en dan is de vraag wat er nog van het laadvermogen overblijft. De weegbrug van chassisspecialist Al-Ko laat zien dat de gewichtsverdeling van de Puccini 550 E wel een beetje problematisch is.

De gewichtsverdeling over de wielen is redelijk evenwichtig, maar een disseldruk van 16 kilogram is iets te laag, omdat de keuken, de watertank, de verwarming met boiler en de grote koelkast allemaal achter de as zijn geplaatst. Ook het laadvermogen is niet zo riant. Zonder opwaardering van het maximumgewicht blijft er 180 kilogrgram aan bagage en inventaris over dat je mee mag nemen.

Met twee stalen gasflessen en een gevulde watertank blijft daar nog 130 kilogram van over. Dat is met een reservewiel, een mover en een luifel echter wel zo’n beetje opgesoupeerd. Voor je gewone bagage is dan eigenlijk geen plaats meer. Wie deze Puccini als toercaravan wil gebruiken, zal goed moeten bedenken welke opties onmisbaar zijn en welke minder noodzakelijk.

Tabbert Puccini 550 E_totaal

Blitse caravan

Een basisprijs van € 35.650 en meer dan € 18.000 aan opties maken op de testers net zoveel indruk als de caravan zelf. “Elegant, chic, een blitse caravan”, zo oordelen de testers over de Tabbert Puccini. Op het gebied van comfort en gebruiksgemak scoort de 550 E hoog op bijna alle onderdelen, ook al gaat de functionaliteit soms ten koste van het design.

Het echt zwakke punt van deze Puccini is het beperkte laadvermogen. 180 kilogram is weinig, te weinig. Voor voldoende disseldruk moet bovendien de meeste bagage voorin worden geplaatst. Hoe indrukwekkend de Puccini ook is, als je hem koopt moet je goed bedenken welke opties nog echt nodig zijn en hoe je hem gaat gebruiken.

Conclusie

Volker Stallmann, testredacteur: “Bij de introductie stond de Puccini een beetje in de schaduw van topmodel Cellini, waar kosten geen rol speelden. Niettemin is de Puccini een opzienbarende caravan in de hogere klasse. Helaas heeft dat ook zijn schaduwzijde, want zoveel degelijkheid en de luxe brengen letterlijk gewicht in de schaal. En dat brengt deze enkelassige caravan op de grenzen van wat er technisch kan. Zonder opwaardering heb je 180 kilogram laadvermogen en dat is te weinig. Maar op het gebied van kwaliteit en uitrusting is de Puccini 550 E boven alle twijfel verheven.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Tabbert Puccini 550 E liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Proftest Tabbert Puccini 550 E

Praat mee

Praat mee: Proftest: Tabbert Puccini 550 E (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht