ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Sprite Mondial 420 SE

Britse caravans, toch lange tijd buitenbeentjes op het vaste land, worden steeds populairder. De Sprite Mondial 420 SE valt op door zijn complete badkamer, mét aparte douche, en multifunctionele zithoek. ACSI FreeLife testte de compacte Britse middenklasser voor twee personen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Proftest Sprite Mondial 420 SE

Signalement

Merk
Sprite
Model
Mondial 420 SE
Onderstel
Chassis met schuingeplaatste draagarmen, 185 R 14 C
Testjaar
2022
Gewicht
Leeggewicht 1.032 Max. toelaatbaar totaalgewicht 1.300 kg Laadvermorgen 268 kg
Basisprijs
€ 26.995

Caravanbouwers uit Groot-Brittannië hebben vaak heel andere ideeën en ontwerpen dan fabrikanten van het vasteland. Toch worden de Britse caravans langzaamaan populairder. Wij kijken of de Mondial 420 SE van Sprite ook in de smaak valt. Het basismodel van de compacte middenklasser heeft als pluspunt een grote toiletruimte achterin, met douche en garderobe.

Om ervoor te zorgen dat dit in de lengte allemaal nog past, is een vast bed weggelaten en is het woongedeelte zo ontworpen dat het multifunctioneel is. Zo blijft er iets minder dan acht vierkante meter over voor een keuken, een plek voor de tv en bewegingsruimte voor twee personen.

Panoramaraam

De zithoek in de lengterichting, onder het panoramaraam, doet dienst als zitplaats op twee sofa’s, twee eenpersoonsbedden of een groot tweepersoonsbed. De grootte van de tafel kan worden aangepast. In de kast tussen de banken zit een uittrekbaar, klein tafelblad. De grote tafel kan dus op zijn plaats blijven wanneer hij niet wordt gebruikt.

Grenzend aan het zit- en slaapgedeelte vind je de keuken met driepitskookplaat, oven en grill. Daarachter is een toiletruimte die niet onder doet voor een complete badkamer. Er is een grote wastafel, een toilet én een aparte douchecabine.

Interieur_Proftest Sprite Mondial 420 SE

Stevige prijs

Ook de prijs van de Mondial 420 SE is speciaal. De zes meter lange caravan, inclusief dissel, komt met zijn uitgebreide basisuitrusting duidelijk boven het middenklasseniveau uit en kost € 26.995.

Interieur

“De vrij compacte Mondial is overzichtelijk ingericht. De meubels zijn niet erg spannend, maar wel ontworpen met een duidelijk concept in gedachten”, zegt meubelexpert Oli Pfisterer. “Vanwege de grote ramen zijn er geen bovenkasten bij de dinette, waardoor er ook geen ingewikkelde hoekelementen zijn.”

De kleppen van de afgeschuinde dakkasten bij de voorwand zijn een beetje wiebelig. De bankzittingen, met lattenbodems in plaats van de gebruikelijke deksels en grote kleppen in de voetenruimte, zijn degelijk en praktisch. Je zit hier namelijk niet alleen, maar je slaapt er ook. Het is handig dat je bij je bagage kunt zonder de zitting van de bank op te tillen.

De kleine uittrekbare tafel met lade tussen de banken is ook praktisch. De vrijstaande grote tafel krijgt opgevouwen een plekje bij de deur, om tevoorschijn te halen als dat nodig is. Dankzij het inklapbare frame kan hij ook buiten worden gebruikt. “Je kunt een woonontwerp in een caravan bijna niet flexibeler maken.”

Lees verder

Wil je niets missen in het oordeel van de experts over de Sprite Mondial 420 SE? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 6-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Proftest: Sprite Mondial 420 SE

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht