ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Knaus Südwind 650 PEB

Knaus pakt uit met twee nieuwe grote Südwind modellen met de keuken voorin, een groot panoramaraam en een open leefgedeelte. ACSI FreeLife test de 650 PEB.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Knaus Südwind 650 PEB

Signalement

Merk
Knaus
Model
Südwind 650 PEB
Onderstel
Euro Delta-as
Testjaar
2019
Gewicht
Leeggewicht* 1.721 kg Opgave fabrikant* 1.775 kg Max. toelaatbaar totaalgewicht** 2.500 kg Laadvermogen 779 kg * gewogen tijdens de test ** van de testcaravan
Basisprijs
€ 30.852

De legendarische Südwind is voor seizoen 2019 helemaal nieuw uitgedost met licht, horizontaal gevlamd houtdessin en mat-witte kleppen. Het 15-delige gamma bevat bovendien drie trendy indelingen met de keuken dwars voorin. Het grote werkblad, een panoramaraam en een zee aan bergruimte creëren een heel nieuw ruimtelijk gevoel. In deze proftest mag de 650 PEB laten zien wat de nieuwe Südwind allemaal in huis heeft.

Sanitair over de hele breedte

In de 650 sluiten twee sofa’s aan op de keuken. Hierachter staan aan weerszijden de eenpersoonsbedden. Helemaal achterin bevindt zich het sanitair over de gehele voertuigbreedte, die bestaat uit een toiletruimte met wasbak en een separate douche. De techniek aan boord mag gezien worden.

Basisprijs Knaus Südwind 650 PEB

Tot de standaarduitrusting behoren onder meer dynamische knipperlichten, een servicemodule voor water en de CEE-stroomaansluiting en een koelkast van 177 liter waarvan de deur aan beide zijden open kan. De basisprijs van de grote tweepersoonscaravan is € 30.852. Er kan gekozen worden uit diverse optiepakketten. Deze testcaravan beschikte onder meer over aluminium wielen, disseldrager, vloerbedekking, ombouwbare zitgroep en hoeslakens en verhoogd maximaal gewicht.

Knaus Südwind

Kunststof, hamerslag en gladde beplating

“De twee ramen voorin bepalen het design van de Südwind 650 PEB. Dat ziet er in de grote opbouw zeer goed uit, en het onderste raam kan ook nog eens open. Dat begint hier goed”, aldus carrosserie-expert Rudi Stahl. Voor de opbouw maakt Knaus gebruik van de beproefde materiaalmix van hagelwerende vezelversterkte kunststof op het dak, hamerslag voor de zijwanden en gladde beplating voor het front en de achterwand. “Helemaal in lijn met een middenklasse caravan”, knikt Stahl goedkeurend. Voor de isolatie is EPS-schuim gebruikt.

‘Cateye’ achterlichten

De klep van de disselbak, van binnen solide geconstrueerd en goed afgedicht, gaat ver genoeg open om gasflessen makkelijk te verwisselen en andere spullen probleemloos in en uit te laden. De rangeergrepen zitten op de juiste hoogte en liggen goed in de hand. De zijpanelen zijn stevig en hebben net als de wielkasten geen plekjes waar vuil zich kan ophopen. De uitdraaisteunen eronder zijn goed toegankelijk, al moet je vooraan vrij ver reiken aangezien ze diep onder de opbouw verborgen zitten. Achterop springen vooral de nieuwe ‘Cateye’ achterlichten in het oog. De hoeken van de achterbumper hadden volgens Stahl reparatievriendelijker mogen zijn.

Valt voldoende licht binnen

De klapramen zijn van prima kwaliteit en kunnen alle op meerdere manieren worden vergrendeld. De 70 centimeter brede, eendelige deur van de Südwind is ook zonder extra uitrusting zoals een raam of opbergzak heel comfortabel. De horizontaal lopende hor beslaat de hele deuropening en zit in het standaardpakket. Door de grote dakkoepel, twee doorzichtige dakramen en een eenvoudig dakluik in de toiletruimte valt voldoende licht binnen.

DSCF0902De keuken voorin onderscheidt de 650 PEB (hier gezien vanaf buiten naar binnen). Twee ramen zorgen zowel voor een aangename lichtinval als voor een fijn uitzicht tijdens het kokkerellen. Je hebt er veel bergruimte en een riant werkblad.

“Zoals intussen bij zowat alle testcaravans valt er ook bij deze Südwind niets aan te merken op de veiligheidsvoorzieningen buiten”, constateert technisch expert Roman Heinzle. Twee details vallen hem tijdens zijn rondgang om de 650 PEB positief op: de tv-aansluiting en 230 volt in de voortent, en het kleine serviceluik links, waarachter de watertank inclusief afvoer en de stroomaansluiting zich verbergen.

Elektriciteit

De grote disselbak is opgeruimd en voldoende geventileerd. Onder de caravan zijn de leidingen voor gas en elektriciteit zeer accuraat gelegd. “De centrale waterleiding loopt echter van helemaal vooraan uit de keuken tot achteraan, waar de afvoer uit de toiletruimte komt. Ondanks die grote afstand is er geen hoogteverschil ingebouwd, waardoor de leiding ’s winters vrijwel zeker zal bevriezen.” Op de reminrichting heeft de ingenieur geen kritiek. Hierna is de elektriciteit binnen aan de beurt voor inspectie. Aangezien de 230 volt-kabel in de centrale servicemodule van buiten door de bodem is gelegd, is de expert benieuwd waar binnen de zekeringen met de aardlekschakelaar zijn geplaatst. De hoofdzekeringen met aardlekschakelaar en de voeding zijn goed bereikbaar ingebouwd in de lange zitbank.

Warmwaterbron

Minder handig geplaatst vindt Heinzle de naast de watertank ingebouwde warmwaterbron. “Mocht je die ooit moeten vervangen, dan zul je wel even moeten zoeken.” De aftapkranen voor tank en warmwaterbron zijn wel prima toegankelijk en ook goed beschermd. De gasventielen zitten goed bereikbaar in het kastje onder de spoelbak. Zowel de kookplaat met drie pitten op rij en de hoge koelkast van 177 liter zijn vakkundig ingebouwd.

DSCF0938Achter het serviceluik tref je niet alleen de watertank en de aftapkranen aan, maar ook de door de bodem geleide aansluiting van de landstroom.

De verlichting is inclusief alle spots en sfeerverlichting compleet uitgevoerd in led. De 12 volt-leesspots bij de bedden en in de zitgroep zitten op rails en kun je dus naar wens richten. Met acht 230 voltstopcontacten is de 650 PEB prima uitgerust. Daarnaast heeft de caravan nog twee usb-stopcontacten. “Tot zover alles dik in orde”, aldus Heinzle. Maar volgens de technisch expert ontbreken er twee relevante dingen. “Van een caravan van bijna € 30.000 mag je toch verwachten dat een rookmelder en vuilwatertank standaard aan boord zijn.”

Interieur

Na Roman Heinzle laat meubelexpert Oli Pfisterer zijn kennersblik los op het interieur van de grote Südwind. “Ik zie werkelijk niets wat het algehele beeld stoort. De hele caravan is zeer harmonieus vormgegeven”, aldus zijn eerste oordeel. Alles past volgens hem perfect bij elkaar, van het horizontaal gevlamde hout tot de gordijnen, bekleding en vloerbedekking.

En het ruimteaanbod is in de 650 PEB natuurlijk top. “Althans, als we de tafel even buiten beschouwing laten”, vindt Pfisterer. “Voor twee personen is die groot genoeg, maar tafelen met z’n vieren kun je vergeten.” En dan nog: “Ook met z’n tweeën is het even puzzelen wie nou waar moet zitten om gezellig te tafelen. Ik denk dat onze interieurexpert daar ook nog wel wat over kwijt zal willen.”Afgezien van het zitvraagstuk is de 650 PEB goed geconstrueerd en afgewerkt. Er zijn praktisch geen verbindingen zichtbaar, niet tussen meubelelementen onderling maar evenmin tussen meubels en wanden. De meubelranden hebben nette profiellijsten en zijn nauwkeurig bewerkt. Alle risicoplekken in de toiletruimte en keuken zijn goed afgedicht.

Hang- en sluitwerk

Het hang- en sluitwerk is goed tot zeer goed. Laden met softclose, handige sluitingen voor links- en rechtshandige, stevige scharnieren: allemaal dik in orde. “In deze prijsklasse mag je echter best lattenbodems verwachten met hoofdeinden die omhoog kunnen.”

Leefcomfort in de Südwind

“Dat is nou echt een caravan waarin ik zou kunnen wonen”, roept interieurexpert Christiane Eckl spontaan uit als ze de Südwind betreedt. De grote keuken voorin met veel werkblad en tal van opbergmogelijkheden vindt ze helemaal top, en ook de riante zitgroep in het midden kan op haar goedkeuring rekenen. “Of noem je dat al een woonlandschap?”

Achter de zitgroep bevinden zich eerst de eenpersoonsbedden en ten slotte de grote toiletruimte en separate douche. Alle gedeeltes van de caravan vallen bij Christiane in de smaak. “De toiletruimte heeft echt de allure van een heuse badkamer. Een spiegelkast boven de wasbak, een tweede hoge spiegel, twee plafondhoge kasten, tal van open planken: meer kun je amper wensen.” Hoewel, misschien een wasbak die minstens net zo praktisch is als mooi. “Die is aan de kleine kant en met zijn extravagante afvoer inderdaad eerder mooi dan handig.” De douche daarentegen overtuigt op alle vlakken.

DSCF0717

Ook het slaapgedeelte valt in de smaak. De bedden zijn bijna 90 centimeter breed, de bovenkasten zijn onverdeeld en hebben deels ook tussenplanken, er zijn tal van planken en ook stopcontacten. “Aan alles is gedacht. En ook de mogelijkheid om grote spullen overdwars onder beide bedden door te laden is top.”

Terug naar het woonlandschap, dat bij nadere inspectie toch niet zo overweldigend groot is. Christiane Eckl fronst haar wenkbrauwen: “Hoe kun je hier nu met meerdere personen comfortabel aan tafel zitten?” Eten gaat prima met z’n tweeën, maar vanwege de positionering en de grootte van de tafel wordt dat met drie of vier personen een stuk lastiger. “Daar zou Knaus nog even naar moeten kijken, zodat de zitgroep net zo goed functioneert als hij er uitziet.” De ombouw tot ligoppervlak is al niet veel beter, want het extra kussendeel blijkt dunner dan de zittingen. Geen grote ramp, vindt Eckl, “want dat extra bed lijkt me toch meer een noodoplossing voor een enkele keer.”

DSC 0025De zitgroep is groot en gezellig, maar niet zo handig als je met meer dan twee personen wil tafelen. De niet even lange zitbanken en ronde hoekelementen maken dat lastig.

Loze kastruimte

De keuken voorin voldoet aan zowat alle wensen die je maar kunt hebben, afgezien van de vuilnisemmer die ontbreekt. Hoe leuk koken met uitzicht ook is, het gebruikscomfort staat natuurlijk voorop. En ook wat dat betreft zit het wel snor in de 650 PEB. Met de grote kookplaat, diepe spoelbak, genoeg werkblad en veel ruimte naast de 177 literkoelkast valt er weinig te klagen. Een raadsel vindt onze interieurexpert de min of meer loze kastruimte naast de koelkast, onder het aanrecht. Die loopt namelijk helemaal door tot aan de wand, ingeklemd tussen de koelkast en de disselbak. “Op zich aardig wat kastruimte, maar niet zo handig in gebruik. Als er iets helemaal in de hoek glijdt, kun je er in het beste geval nog net met een of ander hulpmiddel bij.” Ze ziet twee mogelijke oplossingen: een draailade, of de kastruimte binnen afsluiten en toegankelijk maken van buitenaf.

Rijeigenschappen Südwind

Bij de chassisexperts van Al-Ko gaat de grote Südwind allereerst op de weegschaal. De grote vraag is hoe zwaar de goed uitgeruste 650 PEB is en hoeveel laadvermogen hij heeft. Leeg weegt de testcaravan iets minder dan de opgave van de fabrikant. Het leeggewicht van 1.721 kilogram resulteert bij een maximaal toegestaan totaalgewicht van 2,5 ton tot een laadvermogen van 779 kilogram. Dat is zelfs voor een zeer grote tweepersoonscaravan uiterst riant.

Maximaal toelaatbare gewicht

Het standaard maximale totaalgewicht van de 650 PEB is twee ton, en ook dan is het laadvermogen van 319 kilogram nog absoluut acceptabel. Minder goed dan het gigantische laadvermogen is de gewichtsverdeling van de testcaravan. Leeg heeft de 650 PEB al een disseldruk van 61 kilogram. Aangezien zowel de koelkast als de watertank voor de as staan, moet je al snel oppassen voor de last op de dissel, al kun je met zware bagage in de bedbergingen voor tegengewicht zorgen.

Knaus Südwind 650 PEB

De dissellengte ligt zo ongeveer rond het klassegemiddelde, de andere meetwaarden op de proefband liggen er duidelijk onder, tot wel 17 procent slechter. Dat zijn voor zo’n grote en zware tandemasser overigens geen catastrofale waarden, en met een krachtige trekauto kun je er ook prima 100 kilometer per uur mee rijden. Wel is het raadzaam om goed op te passen met beladen, en als je deze Südwind intensief als toercaravan wil gebruiken is het ATC-antislingersysteem wel een goed idee.

De veiligheidsuitrusting is met zelfstellende remmen, Euro Delta-as en mechanische stabilisator in orde. De banden op de 17 inch aluminium wielen hebben met het verhoogde maximale gewicht echter maar 100 kilogram draagkrachtreserve. Dat is aan de krappe kant.

Conclusie Knaus Südwind 650 PEB

De nieuwe Südwind 650 PEB maakt met zijn grote keuken onder het dubbele frontraam absoluut indruk. De hele indeling komt heel ruimtelijk over dankzij de twee sofa’s, de eenpersoonsbedden en het sanitair tegen de achterwand. Bij nadere beschouwing door onze ervaren experts blijkt de 650 PEB toch wel wat conceptuele zwakheden te hebben, waaraan Knaus dus nog zou mogen sleutelen. De loze kastruimte naast de koelkast bijvoorbeeld, waar je amper bij kunt. En ook de zitgroep roept vragen op: hoe kun je hier met z’n drieën of vieren aangenaam tafelen? Op de optionele ombouw tot bed kun je sowieso beter besparen.

Desondanks laat de caravan wel degelijk een positieve indruk na. De Südwind 650 PEB is een mooie, grote en voor twee personen ook echt comfortabele caravan. De keuken voorin en de toiletruimte met separate douche achterin zijn waardevolle pluspunten en ook de algehele bouwkwaliteit van de testcaravan weet onze experts te overtuigen.

Technische gegevens

Mis je na het lezen van dit uitgebreide verhaal toch nog wat informatie over dit model? Dat zou zo maar kunnen. Hieronder vind je alle technische gegevens en een doorsnede van de Knaus Südwind 650 PEB. Bovendien geven we puntsgewijs ons oordeel aan de hand van de vijf onderverdelingen, van superieur tot onvoldoende.

Knaus Südwind 650 PEB_doorsnede

Technische gegevens Knaus Südwind 650 PEB

Beoordeling

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Proftest: Knaus Südwind 650 PEB

Praat mee