ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Knaus Sport 420 QD Silver Selection

Ben je op zoek naar een toercaravan in een speciale uitvoering en met een indrukwekkende uitrusting? Dan is de de sport Silver Selection van Knaus volgens onze profs het overwegen meer dan waard. Lees maar mee.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Knaus Sport 420 QD Silver Selection

Signalement

Merk
Knaus
Model
Sport 420 QD Silver Selection
Onderstel
Euro Delta-as, V-dissel
Banden
205/50 R 17 C met aluminium velgen
Testjaar
2018
Gewicht
Leeggewicht 1.027 kg (gewogen tijdens de test), max. toelaatbaar totaalgewicht 1.300 kg, laadvermogen 273 kg
Basisprijs
€ 16.352

Prijsbewuste kampeerders raden we aan om dit seizoen eens een kijkje te nemen in de Sport Silver Selection van Knaus. Meestal biedt het Duitse merk aan het einde van de looptijd van een bepaald model nog een allerlaatste, gepimpte versie aan, maar deze Sport is volledig vernieuwd. Dat zie je meteen al aan de buitenkant: de cateye-achterlichten, dynamische bestickering op gladde beplating en 17 inch aluminium wielen springen direct in het oog. Het interieur wordt gedomineerd door donkere meubelframes met witte fronten – de flair van de middenklasse in het instapsegment.

Knaus Sport 420 QD Silver Selection

Standaarduitrusting

De standaarduitrusting mag er wezen voor een instapcaravan en omvat onder meer een neuswiel met weegschaal, sfeerverlichting, hordeur, combi-buitenstopcontact, 15 liter-vuilwatertank, tv-houder en aluminium velgen. De testcaravan, een handzame 420 QD met voorin een overdwars bed en achterin in de hoek de dinette, is verkrijgbaar vanaf € 16.352. De normale 420 QD heeft eveneens een vanafprijs van € 16.352 en zou met alle opties van de Silver Selection-uitvoering uitkomen op € 21.465. De actieprijs (inclusief transportkosten, kenteken, kentekenplaat en recyclingsbijdrage) bedraagt € 18.589. Tel uit je winst.

Flitsende wielen

“Hola, dat zijn nog eens flitsende wielen voor een caravan”, roept carrosserie-expert Rudi uit over de 205/50 R 17-banden met aluminium velgen van deze Knaus. Temeer omdat de trekauto, een Audi Q2, vergelijkbare wielen heeft. De dynamische bestickering in blauw en grijs geeft de Sport Silver Selection een sportieve look die ook nog wordt versterkt door de zwarte strook onder aan de opbouw. “De nieuwe achterlichten inclusief knipperlichten passen perfect in het totaalplaatje. Een beetje meer aandacht voor het design en de plaatsing van het derde remlicht had nog wel gemogen.”

Het hagelwerende polyester dak met zijn fijne structuur wordt positief onthaald door onze expert, net als de goed bereikbare uitdraaisteunen en de Style Plus-deur met raam, opbergvak, vuilnisemmer en hor. De disselbak gaat enorm ver open, waardoor je optimaal toegang hebt tot de gasflessen en de rolbare vuilwaterjerrycan. Aan de voorkant vindt Rudi bovenin een niet goed afgedichte naad. De montage van de voorste rangeergrepen aan de frontpartij is daarentegen zeer goed. En in tegenstelling tot wat onze expert in deze rubriek maar al te vaak tegenkomt, is de schacht van het cassettetoilet van de Sport Silver Selection perfect afgedicht.

Alles wat je wenst

“De uitrusting is voor een instapmodel nogal ongebruikelijk, daar kan niemand omheen. Zo goed als alles wat je maar wenst is aan boord. Het maakt me nieuwsgierig wat dat geintje kost.” Gelukkig kunnen we technisch expert Roman direct geruststellen: met een prijsvoordeel van € 3.373 is de Sport 420 QD in de Silver Selection-uitvoering een goede aanbieding.

Kritiek heeft onze expert eigenlijk alleen op de plaatsing van de techniek. Zo staat de watertank helemaal voorin – gezien de disseldruk van 43 kilogram is dat zelfs bij een lege caravan al ongunstig. Er komt nog bij dat je in een toercaravan als deze Sport doorgaans graag wat meer water meeneemt. Andere wezenlijke onderdelen van de techniek zijn ingebouwd in de bedberging, wat op zich een prima plek is, ware het niet dat de lattenbodem maar half omhoogklapt en je er dus niet zo gemakkelijk bij kunt.

Het 12 volt-elektroblok staat samen met de zekeringen rechts voorin in de bedberging en is nog het makkelijkst bereikbaar via het serviceluik. De aftapkranen van de warmwaterbron ernaast zijn weliswaar beschermd, maar de warmwaterbron en de waterleidingen zijn hier met moeite te bereiken. “Stel dat er een nieuwe in moet, dan zal het denk ik het handigst zijn om eerst het bed te demonteren en later weer terug te plaatsen.”

Positieve geluiden zijn er gelukkig ook te horen. De ledverlichting zorgt naar wens voor zowel sfeerlicht als praktisch licht. Dankzij het stopcontactpakket heeft de 420 QD acht 230 volt-stopcontacten en één usb-stopcontact aan boord. “En vergeet het combistopcontact in de voortent niet, waarmee je ook daar van stroom en het antennesignaal kunt genieten”, vult Roman aan. Uiteraard is er binnen ook een aansluiting voor de tv. Naar een tv-houder kun je in de testcaravan echter lang zoeken, terwijl andere Silver Selections die wel hebben. “De tv-plek is in de keuken en daar is het handiger om een
tv-toestel met poot neer te zetten.”

Meubilair

“Het tweekleurige meubilair ziet er voor een instapmodel echt weergaloos goed uit”, vindt meubelexpert Oli. Het sterk generfde, donkere hout van de meubelframes past optisch perfect bij de witte kleppen en champagnekleurige grepen. En de testcaravan ziet er vanbinnen niet alleen goed uit, het meubilair is ook nog eens goed gemaakt. Speciale profiellijsten werken de hoeken en randen netjes af, nergens is een scherp randje te bespeuren. “Je blik blijft hangen, maar je trui niet”, grapt Oli. De smalle, open legplanken onder de bovenkasten zorgen ervoor dat de lichte kleppen minder massief overkomen.

Knaus Sport 420 QD Silver SelectionDe zijdinette achterin is helemaal op maat van een koppel.

Het hang- en sluitwerk is van goede kwaliteit en past volgens expert Oli volledig in deze klasse: “De keukenladen zijn bijvoorbeeld superstevig, maar hebben geen softclose-sluiting.” De meeste bovenkasten, behalve in de keuken, blijven dicht dankzij de trekkracht van de veer van de uitzetstang. Voor lichte bagage zoals kleding en linnengoed is dat voldoende. De lattenbodem van het bed gaat maar half open. “Echt onhandig”, vindt Oli. De deksels van de bankbakken zijn geïntegreerd in de bekleding. De onderbouw van de zitbanken had iets netter afgewerkt mogen zijn. Onder het bed, waar je gezien de grote berging ongetwijfeld vaker moet zijn, ziet het er een stuk beter uit. In de toiletruimte is zowel de afwerking als de afdichting tiptop in orde. “Dat verbaast me niet”, besluit de expert. “Dat is in de Sport altijd al zo geweest.”

Een gezellig huis

“De kleine ruimte is gelikt ingedeeld”, concludeert interieurexpert Christiane nadat ze haar ogen in de Sport 420 QD Silver Selection eens goed de kost heeft gegeven. De zijdinette is groot genoeg voor twee personen, de speciale Silver Selection-stoffen passen perfect bij de tweekleurige meubels en vloer. Het Cozy Home-pakket, bestaande uit kussens en fleecedekens, maakt het huiselijke plaatje compleet.

De enorm brede keuken scoort met een goede driepitskookplaat maar vooral met het riante werkblad. Er is zelfs plek voor een koffieapparaat en een tv-toestel. De koelkast van de 420 QD heeft een volume van 108 liter, wat voor een handzame caravan als deze absoluut in orde is. Ook de plafondhoge kledingkast naast de deur kan onze interieurexpert bekoren: “Je hebt enorm veel plek voor blouses, shirts en jassen. En onderin kun je perfect je schoenen kwijt.” De verwarming, vaak ingebouwd onder in de kledingkast, zit in de testcaravan in het keukenblok. Daar verlies je dus wat bergruimte, maar zo heb je tenminste geen heet verwarmingsapparaat pal naast de ingang.

Knaus Sport 420 QD Silver SelectionDe keuken is groot en goed genoeg uitgerust en biedt genoeg bergruimte. ondanks de verwarming die in de onderkast is geïnstalleerd.

De toiletruimte is klein maar fijn en beschikt over een klapraam, spiegel, wasbak, draaibaar toilet, legplanken en handdoekhaken. Alleen de overbodige douchekuip stoort Christiane: “Zonder die plastic douchekuip zou de toiletruimte er veel mooier hebben uitgezien en ook makkelijker toegankelijk en schoon te maken zijn geweest.”

Laadvermogen

Het bed voorin is met 135 centimeter niet overdreven breed, maar voor een handzame toercaravan kan het door de beugel. De zachte matras is een kwestie van smaak. Ben je geen fan van zacht, dan kun je de Sport voor een paar honderd euro extra bestellen met Evopore-matrassen van HRC-schuim. De in het Selection-pakket aangekondigde tv-houder valt in de 420 QD nergens te bespeuren. “Ik denk dat ze bij Knaus niet konden beslissen wat de beste plek voor de tv is: in de keuken of aan de wand van de toiletruimte.”

Knaus Sport 420 QD Silver SelectionHet franse bed voorin heeft een acceptabele breedte voor een 420-model.

De Knaus Sport 420 QD wordt in de Silver Selection-uitvoering geleverd met 100 kilogram extra toegestaan gewicht. Ondanks de riante uitrusting beschikt de caravan zo over een keurig laadvermogen van 273 kilogram. De sportief-chique
17 inch-wielen zijn met een draagkracht van elk 650 kilogram precies afgestemd op het maximaal toelaatbare gewicht. Het zal lastig, zo niet onmogelijk, zijn om draagkrachtiger banden in 205/50 R 17 te vinden.

De testcaravan is rechts zwaarder dan links, wat niet zo gek is omdat de grote en zware keuken aan die kant staat. Desondanks heeft het rechterwiel nog altijd een draagkrachtreserve van 130 kilogram voor de bagage. Links is de draagkrachtreserve net geen 190 kilogram. Als je een beetje oplet met de gewichtsverdeling, is de 420 QD dus prima te beladen. Dat geldt ook voor de bedberging voorin. De lege testcaravan heeft een disseldruk van 42 kilogram en voor een goede gewichtsverdeling is het daarom verstandig om de watertank onderweg niet al te vol te laten en ook wat zware spullen achter de as op te bergen. Denk je dat je kilo’s tekort zult komen, dan kun je het maximale gewicht van de 420 QD verhogen tot 1.400 of 1.500 kilogram.

De meetwaarden van de rijtest op de proefband zijn voortreffelijk. In alle categorieën scoort de Sport stukken beter dan het gemiddelde van alle caravans van die grootte.

In de smaak gevallen

De Knaus Sport Silver Selection lijkt meer op een middenklasser dan een instapcaravan. Zowel de omvangrijke uitrusting als de algehele vormgeving valt in de smaak bij onze experts. De carrosserie is Knaus-degelijk en ook details als de perfect gemonteerde schaft van het toilet zijn uitstekend. De caravan is bovendien heel sfeervol ingericht. Ondanks de compacte afmetingen pakt de testcaravan uit met veel ruimte en een gigantische keuken. De rijeigenschappen zijn formidabel, alleen de gewichtsverdeling is niet optimaal omdat je bij het beladen moet opletten wat je waar plaatst. Desgewenst is de Sport te bestellen met een hoger maximaal toelaatbaar gewicht.

Als je de gewone Sport, met de gebruikelijke vormgeving, zou bestellen en alle opties van de testcaravan er los bij zou bestellen, ben je veel duurder uit. De speciale Silver Selection-uitvoering is dus een aantrekkelijke aanbieding voor koppels die op zoek zijn naar een hand-zame en comfortabel uitgeruste toercaravan.

Conclusie Knaus Sport 420 QD Silver Selection

Testredacteur Volker Stallmann: “Knaus biedt de Silver Selection meestal pas aan het einde van een modellijn aan, een laatste versie die met een riante uitrusting tegen een scherpe prijs nog wat klanten moet lokken. Daar kan bij de Sport 420 QD echter geen sprake van zijn. De Sport Silver Selection 2019 is niet alleen voortreffelijk uitgerust, maar ook voorzien van geheel nieuwe looks, zowel vanbuiten als vanbinnen. Ook de constructie is net even luxueuzer dan de gewone Sport. Met een prijsvoordeel van ruim € 3.000 ten opzichte van zijn voorganger kunnen we hier gerust spreken van een ronduit aantrekkelijke aanbieding.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Knaus Sport 420 QD Silver Selection liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Proftest Knaus Sport 420 QD Silver Selection

Praat mee

Praat mee: Proftest: Knaus Sport 420 QD Silver Selection

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht