ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Knaus 500 QDK ePower

Met de ePower-caravans richt Knaus zich op kamperen zonder gas. Spanning in plaats van vuur, om het maar eens beeldend te omschrijven. Een proftest van een gezinsindeling van de Knaus Sport moet uitwijzen of dit comfortabel is.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Knaus Sport 500 QDK ePower

Signalement

Merk
Knaus
Model
Sport 550 QDK ePower
Testjaar
2022
Gewicht
Leeggewicht 1.256 kg, maximumgewicht 1.500 kg, maximumgewicht na opwaardering 1.800 kg, laadvermogen 244/544 kg
Basisprijs
€ 24.692

Steeds weer komt Knaus met ongewone innovaties en onverwachte ideeën. Met de ePower-modellen van de Sport- en Südwind-reeks biedt de Duitse caravanbouwer nu 13 indelingen in het instap- en middensegment zonder gasinstallatie. Met daarbij de mededeling dat het gewicht en geld bespaart en voorkomt dat je bang moet zijn om zonder gas te komen zitten.

Daarom nemen onze experts de Sport 500 QDK ePower Selection onder de loep, een volledig elektrische caravan in gezinsuitvoering. Koken, verwarmen en warm water, en dat allemaal zonder gas. Kan dat echt? Een airconditioner met verwarmingsfunctie en een tweepits inductiekookplaat vervangen het fornuis en de verwarming.

Van Pasen tot oktober

Dit werkt natuurlijk alleen met een voldoende gezekerde stroomaansluiting op de camping. De compressorkoelkast werkt op 230 en 12 volt. Volgens de ontwikkelaars van Knaus is het idee van de gasloze caravan gebaseerd op het feit dat 80 procent van alle caravans alleen tussen Pasen en oktober wordt gebruikt. En dat kampeerders in die periode liever een airconditioning hebben dan verwarming.

Knaus Sport 500 QDK ePower
Ervan uitgaande dat nieuwkomers het op de camping gemakkelijker vinden om greep te krijgen op de eenvoudigste en meest vertrouwde techniek die mogelijk is, lijkt de zuiver elektrische caravan zinvol. En natuurlijk komt het concept ook tegemoet aan degenen die altijd wat sceptisch tegenover gas hebben gestaan. Vanzelfsprekend besparen de ePower-modellen op het gewicht van het gehele gassysteem, met name op de flessen.

Veel uitrusting

De naam Selection in de typeaanduiding betekent dat de modellen standaard worden geleverd met een uitgebreide uitrusting. Daaronder vallen onder meer 17 inch aluminium wielen, gladde beplating op de zijwanden, een neuswiel met ingebouwde weegschaal, een rolbare 25 liter-vuilwatertank, sfeerverlichting, extra 230 volt- en USB-aansluitingen, een hordeur, een rookmelder en een BlueWater waterfilter, om hem nog aantrekkelijker te maken.

De prijzen van de Sport 500 QDK ePower Selection beginnen bij € 24.692. Ons testexemplaar, met extra’s zoals een opwaardering van het gewicht, luifel, extra uitzetraam rechts voor en extra accu voor kortstondige stroomvoorziening, komt op € 27.635. Op het werkelijke voordeel komen we later terug.

Carrosserie

“De Knaus Sport ziet er niet uit als een instapmodel,” zegt carrosserie-expert Rudi Stahl met enige verbazing. Gladde beplating met een vlot design, donkere logo’s en de grote, antracietkleurige lichtmetalen wielen vallen bij Rudi direct in de smaak. Bovendien maakt de strak gelijnde achterkant met de ‘cateye’-achterlichten inclusief dynamische richtingaanwijzers een zeer positieve indruk op hem.

Lees het hele artikel

Lijkt jou dat wel wat, zo’n gasloze caravan? Dan mag je het hele artikel in ACSI FreeLife 4-2022 al helemaal niet missen. Verzeker je in de link hieronder van deze editie en je mist niets van de Knaus Sport 550 QDK ePower.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Proftest: Knaus 500 QDK ePower

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht