ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Kabe Estate 520 XL

Estate, de nieuwe basiscaravanserie van Kabe heeft alle kwaliteiten die we van dit Zweedse merk gewend zijn. Hij is modern, gezellig en voor Kabe-begrippen scherp geprijsd.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Proftest Kabe Estate 520 XL

Menig kampeerder droomt ervan, een caravan die je het hele jaar door kunt gebruiken. Maar dat vraagt wel om speciale kwaliteiten. De Zweedse fabrikant Kabe heeft daar al tientallen jaren ervaring mee, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

In tegenstelling tot de Classic, zijn voorganger die voorheen als basismodel van Kabe fungeerde, verschijnt de nieuwe Estate standaard al in vol ornaat: gladde beplating, een nieuw decor met zwarte kozijnen en contrasterend rode en zwarte bestickering in 3D-look. Niets wijst op een basismodel waar op de uitrusting is beknibbeld. In het interieur zien we grote contrasten tussen de grote, greeploze, matwitte kastkleppen en de nieuwe, donkere Ombre notenhoutafwerking.

Comfort en veiligheid

Zoals alle Kabe-caravans biedt de Estate standaard een hoog niveau van comfort en veiligheid, en heeft hij alles aan boord om het hele jaar gebruikt te kunnen worden. Tot de standaarduitrusting behoren warmwater-vloerverwarming, getinte ramen met horren en verduisteringsgordijnen, rookmelders, een gaslekindicator, een audiosysteem, ledverlichting, 130Ah-accu en nog veel meer.

Onze testcaravan, de Estate 520 XL met een 230 centimeter brede carrosserie, heeft een basisprijs van € 38.980, ruim € 4.000 minder dan de Smaragd 520 XL, het goedkoopste vergelijkbare model uit de Kabe Edelstenen-serie. Maar de Zweedse fabrikant heeft nu ook uitrustingspakketten geïntroduceerd.

Proftest Kabe Estate 520 XL

Het Comfort pakket 1 met grotere koelkast, neksteunen, bagageluik, handdoekdroger en ventilatieklep voor € 2.396 euro maakt de caravan nog comfortabeler. Het Design pakket biedt daarnaast een Heki 2 dakraam, lichtmetalen wielen, een raam in de toegangsdeur en disselafdekking voor € 1.791. En de oven van € 1.464 euro maakt de keuken helemaal af. Alles bij elkaar komt de testcaravan zo maar liefst op € 44.631.

Vloerverwarming

Ook in de Kabe Estate wordt het verwarmingssysteem gecompleteerd met vloerverwarming, een kenmerk van een caravan die in alle seizoenen wordt gebruikt. Het werkt eveneens via de warmwaterverwarming en kan dus niet onafhankelijk van het systeem met radiatoren worden geregeld.

De technologie werkt perfect, de testcaravan warmt snel en bijna geruisloos op. De gewenste kamertemperatuur, de keuze tussen verwarming met gas of elektriciteit en de perioden dat het systeem dient te werken, kunnen gemakkelijk worden geprogrammeerd via een bedieningspaneel met aanraakscherm. De overige techniek, zoals de gedeeltelijk dimbare verlichting, de elektrische installatie, de watervoorziening, de grote koelkast en de driepitskookplaat zijn goed geïnstalleerd, evenals de oven.

Belangrijke technische functies zoals de vulniveaus van de tanks, de capaciteit van de accu en de verlichting kunnen gemakkelijk worden geregeld of gecontroleerd via dat bedieningspaneel bij de ingang. De Estate heeft genoeg lichtschakelaars, dimmers en stopcontacten. Een radio en luidsprekers zijn ook aan boord. De waterleidingen en de tanks voor schoon en vuil water zijn binnen geïnstalleerd en beschermd tegen vorst.

Interieur Estate

“Grote witte, volledig vlakke kleppen en een donkere houtsoort erbij is een interessante mix,” zegt meubelexpert Oli. “In ieder geval is het ontwerp van de meubelen zeer uniform en jongere kampeerders zal dat zeker aanspreken.” Het beslag is van goede kwaliteit en goede, dubbele gasdrukdempers houden alle kleppen perfect open of dicht. De softclose scharnieren in de keuken, de stevige schuifdeur naar de toiletruimte en het frame van de schaartafel zijn allemaal van goede kwaliteit.

Proftest Kabe Estate 520 XL

Het centrale vergrendelingssysteem voor de lades in de keuken is ook zeer praktisch. Op de camping zijn de laden altijd toegankelijk zonder dat er grendels moeten worden bediend, en voor onderweg zijn ze allemaal veilig afgesloten met een handgreep. De ventilatie aan de achterkant van het keukenblok achter is nu veel beter opgelost dan bij de Classic. Die had namelijk circulatie-openingen in het werkblad voor de warme lucht en daar kon water in komen. “Nu stroomt de warme lucht achter de doorlopende wandbekleding omhoog naar de bovenzijde van de bovenkasten, wat een goede oplossing is.”

Het complete plaatje van de Kabe Estate

Wil je niks missen van deze nieuwe basisserie van Kabe? In ACSI FreeLife 2-2022 vind je de volledige versie van deze proftest terug.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Proftest: Kabe Estate 520 XL

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht