ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Dethleffs c’joy 480 FSH

De c’joy is het instapmodel van Dethleffs voor wie van eenvoud houdt. De nieuwe 480 FSH is in deze reeks een smalle tweepersoonscaravan met een groot bed. De proftest laat zien of dit concept werkt.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Proftest Dethleffs c'joy 480 FSH

Sinds 2017 staat de c’joy voor eenvoudig kampeerplezier in het gamma van Dethleffs. Hij is licht, redelijk bescheiden uitgerust en sober ontworpen, waarmee hij mikt op beginners en ervaren kampeerders die vinden dat caravans niets te maken hebben met luxe en overdreven comfort.

Er zijn vijf indelingen van de c’joy beschikbaar. De 480 FSH in deze proftest is nieuw in het gamma. Met een breedte van slechts 2,12 meter en een gewicht van 1.200 kilogram is het een probleemloos te hanteren caravan, zowel aan de trekhaak als achter het stuur van je auto. Dit maakt hem heel geschikt voor beginnende caravanners.

Vrij ‘kaal’

De toiletruimte en de keuken achterin, een dinette boven de as en het tweepersoonsbed in de lengte voorin: de indeling doet een beetje denken aan Franse caravans, maar dan in doorgaans kleinere modellen. De c’joy volgt de aanpak van veel budgetmerken en budgetmodelseries om redelijk essentiële uitrusting aan te bieden in optiepakketten.

Proftest Dethleffs c'joy 480 FSH
Qua prijs begint de 480 FSH bij een schappelijke € 18.790. Geen speciale aanbieding, maar tegenwoordig een aantrekkelijke prijs voor een goed uitgeruste caravan. De meningen lopen vermoedelijk wel uiteen over de vraag of de standaard c’joy in deze categorie valt, want hij komt vrij ‘kaal’ van de productielijn.

Zaken die vandaag de dag standaard zijn in toercaravans, zoals een antislingerkoppeling en schokdempers, kosten extra. De testcaravan met diverse uitrustingspakketten, enkele extra’s en opgewaardeerd qua gewicht kost precies
€ 23.969. En die opwaardering wordt al snel noodzakelijk als je niet met slechts twaalf liter water en zonder warme lucht of warm water onderweg wilt zijn. Dat is niet goedkoop meer, maar er zitten comfortopties in de pakketten die je wellicht kunt weglaten.

Interieur

“Eenvoudig”, zo omschrijft meubelexpert Oli de c’joy. “Het is allemaal heel rechttoe rechtaan en ontworpen voor eenvoudige productie en montage, maar wel netjes afgewerkt en gemonteerd.” Zo zijn de meubelen voorzien van ABS-strips of sterke afwerkranden, die alle zeer goed zijn afgewerkt. De afdichting in de keuken en toiletruimte is ook over het algemeen goed gedaan.

Het Airplus-systeem zorgt ook voor een goede ventilatie achterlangs het meubilair in het instapmodel. Aan het beslag herken je de wat lagere standaard van de c’joy. “Er is geen pushlock in de bovenkast in de keuken. De sluiting houdt alleen lichte ladingen op hun plaats, wat vooral onpraktisch is omdat de grote klep in de rijrichting opent. Ook al horen zware dingen over het algemeen niet in bovenkastjes thuis, toch moet deze klep, net als de kastdeurtjes onderin, op een goede manier kunnen worden afgesloten.” De scharnieren zelf zijn wel erg stevig.

Lees verder in de jubileumeditie

Ook zo benieuwd wat de experts nog meer is opgevallen aan deze Dethleffs c’joy? Lees dan het complete artikel dat je terug kunt vinden in onze 10-jarig-jubileumeditie.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Proftest: Dethleffs c'joy 480 FSH

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht