ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Elddis Avanté 554 (+ video)

Een Elddis is bepaald geen doorsnee caravan. Zo is de zelfvoorzienende Avanté-serie uitgerust met een uitschuifbaar queensbed, een riante keuken en aparte doucheruimte. ACSI FreeLife ging op zoek naar de allure van dit Britse caravanmerk met de Avanté 554.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Elddis Avanté 550

Signalement

Merk
Elddis
Model
Avanté 554
Onderstel
Al-Ko
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht 1.203 kg, max. gewicht 1.500 kg, laadvermogen 297 kg
Basisprijs
€ 27.650

Elddis? Het zou zo maar kunnen dat  je er nog nooit van hebt gehoord. Toch sturen de Engelsen vanuit de fabriek in de buurt van Newcastle de laatste jaren steeds meer Elddis-caravans Het Kanaal over. Het toonaangevende Engelse merk is in 2017 overgenomen door de Erwin Hymer Group, die sinds kort dan weer deel uitmaakt van het Amerikaanse Thor Industries.

Luxueus maar licht

Naast de Affinity en Crusader – die allebei zijn uitgerust met Alde-vloeistofverwarming – kom je in de showrooms van de Nederlandse Elddis-dealers de Avanté tegen. Deze serie is verkrijgbaar in drie indelingen waarvan de 550 en 554 voorzien zijn van een toiletruimte met een aparte douche. Deze ruimte bevindt zich op een niet zo gebruikelijke plek, namelijk aan de achterkant van de caravan voorbij het queensbed. De totale binnenlengte komt hiermee uit op 575 centimeter. Toch is het rijklaar gewicht met iets meer dan 1.200 kilogram gezien de luxe aan boord eerder aan de lage kant. Dat komt neer op een laadvermogen van een kleine 300 kilogram.

Verlijmde constructie

Dat relatief lage gewicht zit hem vooral in de zogenaamde SoLiD-constructie waarmee Elddis zich onderscheidt. De constructie van gladde aluminium beplating en triplex aan de binnenwand zit niet aan elkaar met schroeven maar is volledig verlijmd. Samen met de korte dissel en de digitale tv-antenne geeft de gladde beplating deze caravan direct een hoogwaardige eigenzinnige uitstraling.

Elddis Avanté 554_aanzicht

Licht genoeg

Ook binnenin trekt Elddis de aandacht met een heel eigen indeling. De toegangsdeur zit niet aan de rechter- maar aan de linkerkant, eigenlijk wel logisch voor een Britse caravan. De achterste helft telt maar één zijraam en twee dakluiken. Daardoor heeft de Elddis van de achterzijde wel wat weg van een camper.

Zo gauw je de caravan binnenstapt, is echter bepaald niet donker. Dankzij het panoramaraam in het front en vier dakluiken moet het wel heel slecht weer zijn, wil je overdag binnen licht tekort komen. Dat panoramaraam is gesplitst in drie delen – waarvan een groot middendeel en twee smalle zijpanelen – die je alle drie afzonderlijk kan openen. Een slimmigheidje waar vooral je logés blij mee zullen zijn als de zithoek is omgetoverd tot extra tweepersoonsbed en de ene gast liever met het raam open slaapt.

Uitschuifbaar tafeltje

Het ombouwen van de zithoek tot extra tweepersoonsbed van 208 bij 152 centimeter werkt soepel dankzij een uitschuifbare lattenbodem in het midden. Boven de uitschuifbare lattenbodem staat een ladekast waarvan je de bovenste lade kan uitschuiven tot tafeltje. Wel zo gezellig en ruimtebesparend als je bijvoorbeeld gaat borrelen. Hoef je niet iedere keer de vrijstaande tafel uit de kledingkast voor de dag te halen.

Elddis Avanté 554_keuken

Zelfvoorzienend

Aan ruimte heb je al helemaal geen gebrek in de Elddis Avanté 554. Dat zie je vooral terug in de keuken die standaard is uitgerust met zowel een driepits gasstel als een vierde elektrische kookplaat, een riant werkblad, ronde wasbak, oven en aparte grill die allebei op gas werken. Zelfs voor de snelste kookservice word je op je wenken bediend in de vorm van een 800 watt magnetron naast de toegangsdeur. Is de gasvoorraad op? Dan schakel je gewoon over op elektra met 12 of 230 volt. Dankzij de boordaccu waarop alle apparaten behalve de magnetron zijn aangesloten kan je met de Elddis Avanté dus volledig zelfvoorzienend kamperen, net als met een camper.

Slim eilandbed

Als die ovenschotel eenmaal is gezakt en het tijd is voor je dagelijkse portie nachtrust, moet je niet vergeten het queensbed uit te schuiven via de hendel onder het kussen aan het voeteneind. Dat is bewust gedaan zodat je de badkamer kan bereiken zonder dat je eerst over het in de breedte geplaatste bed hoeft te klimmen. Met één handbeweging maak je het bed 50 centimeter langer. Eenmaal uitgeschoven meet het eilandbed 192 bij 140 centimeter.

Aparte doucheruimte

Dat is nog niet alles. Als je de toiletruimte achter het bed binnenstapt, zou je niet zeggen dat je in een caravan bent. Een badkamer over de volledige breedte (212 centimeter) van de caravan, dat had ik nog niet eerder gezien. De toiletruimte met ruime stijlvolle wasbak is met een klapdeur netjes gescheiden van de douche. Wat een ruimte!

Nadeel van zoveel sanitaire luxe is wel dat het de Avanté 554 zo’n zestig centimeter langer maakt dan de kleinste Avanté 454-indeling waar je het sanitair tegenover de keuken aantreft. Met 737 centimeter is de Avanté 554 aan de lange kant. Gelukkig heeft dit Engelse luxepaard een korte dissel en dat komt de rijeigenschappen wel ten goede. Achter de Mercedes B 200 stuur je met deze Elddis vrij soepel door de scherpste bochten.

Elddis Avanté 554_onderweg

Conclusie

Sander Cox, testredacteur: “Voor de Elddis Avanté 554 betaal je minimaal € 27.650. De vier Nederlandse Elddis-dealers omschrijven de Avanté als instapper maar daarmee doe je deze serie eigenlijk tekort. Oké, je bent voor deze Avanté minimaal € 27.650 kwijt maar voor die prijs ben je wel verzekerd van een eigenzinnige, luxueuze en royale caravan met een uitgebreide standaarduitrusting. Elddis profileert zich graag als camper onder de caravans en dat is gezien de luxe en slimmigheden aan boord niet meer dan terecht.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Elddis Avanté 554 liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Elddis Avanté 554

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Elddis Avanté 554 (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht