ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Dethleffs Generation 515 QSK

Jeugdig, modern en ruim. De Dethleffs Generation wil het middenklasse-aanbod verrijken met een ruime gezinscaravan. Voor ACSI Freelife test Dietrich de caravan met zijn gezin met vier kinderen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Dethleffs Generation 515 QSK

Signalement

Merk
Dethleffs
Model
Generation 515 QSK
Onderstel
Lichtgewicht chassis met rubbergeveerde as en automatische oploopremsysteem
Testjaar
2019
Gewicht
Leeggewicht 1.385 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht 1.800 kg
Basisprijs
€ 26.190

Wie op zoek is naar een gezinscaravan van slechts 230 centimeter breed, wordt op zijn wenken bediend door de klassieke indeling van deze Dethleffs. Met stapelbedden aan de achterzijde, een keuken in het midden, een zithoek die je om kan bouwen tot twee slaapplaatsen en een dwars tweepersoonsbed aan de voorkant kiest de nieuwe Generation 515 QSK van Dethleffs voor de vertrouwde indeling. Alle zes slaapplekken in de Generation 515 QSK zijn bezet. Eenmaal op de camping zetten we nog een kleine tent op, wat de leefruimte in de caravan ten goede komt.

Gezinsindeling nieuwe stijl

Natuurlijk is ook opslagruimte belangrijk. Het serviceluik onder het tweepersoonsbed is van buitenaf te openen om bijvoorbeeld opklapbare tafels en stoelen tevoorschijn te halen. Ook onder het kinderbed, in de zitgroep, in de keuken, in de kledingkast en uiteraard in de dertien bovenkasten kan je genoeg spullen kwijt. De kledingkast is wel een beetje smal. Daar staat een ruime koelkast van vloer tot plafond tegenover, wel zo handig voor gezinnen. Heb je een van de slaapruimtes niet nodig? Dan kan je het onderste stapelbed inklappen om extra laadruimte te creëren.

Dethleffs Generation 515 QSKHet stapelbed achterin biedt boven en onder een groot ligvlak, comfortabele matrassen met lattenbodem, maar ’s avonds weinig licht. Het bovenste bed is goed beveiligd en gemakkelijk toegankelijk via de ladder.

Met twaalf vierkante meter vloeroppervlak is de 515 QSK een ruimtewonder. De indeling is goed doordacht. Alleen merkten we tijdens het inladen voor de trip naar Sardinië dat de disselbak niet zo soepel opent. Bij het openen moet je de bovenste hoeken naar voren trekken. Je hebt steeds het gevoel dat de klep niet opent of dat je iets kapot maakt. De Generation-serie vertegenwoordigt een geheel nieuwe stijl. Het grijs beklede meubilair met houten elementen oogt heel modern. Alleen de kleur van de kastdeur naast de koelkast past niet echt bij de andere wanden in het interieur, maar dat is een kwestie van smaak. In elk geval oogt alles fris.

In de gaten houden

Dankzij de ramen aan de voor- en achterkant kan je alles wat er rond de caravan gebeurt van binnenuit in de gaten houden. De verlichting is ook optimaal, op de lampen bij de kinderbedden na die wat weinig licht geven om een boek bij te kunnen lezen. Maar na een lange dag is dat voor de nachtrust van de kinderen misschien maar goed ook. De kleine lampen passen wel goed in het design, maar voldoende licht om ‘s avonds in bed te kunnen lezen is ook wel prettig. De bedden zelf zijn groot genoeg, comfortabel en goed beveiligd. Opslagruimte ontbreekt hier echter. Boven aan de achterwand van de toiletruimte bevindt zich een ruimte die niet gebruikt wordt, dus dat zou de ideale plek zijn geweest.

Dethleffs Generation 515 QSKMet de Generation 515 QSK biedt Dethleffs een gezinsindeling in een trendy lifestyle-uitvoering. De indeling is een uitzondering binnen de hogere middenklasse.

Fornuisknoppen

Het tweepersoonsbed is comfortabel en groot genoeg. De toiletruimte en keuken zijn ondanks hun compacte afmetingen goed uitgerust. Toch komen we nog enkele minpunten tegen. De fornuisknoppen staan in directe verbinding met de gaspitten en zijn dus niet afgeschermd. Niet zo handig als er een pan overkookt. De handgreep aan de bovenste lade van het keukenblok steekt te ver uit, daar blijf je makkelijk achter hangen. In de badkamer zouden meer stangen welkom zijn om handdoeken aan te kunnen hangen.

Dethleffs Generation 515 QSKHet keukenblok in de 515 QSK heeft standaardafmetingen, maar de ruime koelkast aan de linkerkant en de drie grote bovenkasten maken de keuken absoluut gezinsvriendelijker.

Schoenenvak

We hebben ook enkele suggesties voor Dethleffs. We zouden graag een schoenenvak hebben bij de deur. Bij ons mogen de kinderen tot daar de schoenen aanhouden, zodat de schoenen zich niet direct achter de deur ophopen. Ook zien we graag bescherming om de randen van de bekleding van de zithoek aan het gangpad, omdat deze doorloop tijdens dagelijks gebruik het meest wordt belast en kan slijten.

De caravan heeft daarnaast geen enkele kapstok. In tegenstelling tot de bovenkasten in de keuken, hebben de kasten boven de tafel geen valbeveiliging. Dit zou handig zijn, omdat we hier ook boeken bewaren. In de kasten boven het bed van de ouders ligt kleding, dus daar is beveiliging niet nodig. Over het algemeen is de Generation 515 QSK een stijlvolle caravan en een opbergwonder, ideaal voor het gezin van nu!

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Dethleffs Generation 515 QSK liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Dethleffs Generation 515 QSK

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Dethleffs Generation 515 QSK

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht