ACSI FreeLife

Menu

Eerste indruk: Dethleffs Camper 460 EL Avantgarde (+ video)

De modellenreeks Camper van DethLeffs bestaat al bijna 60 jaar. Voor 2021 is de populaire caravanserie in een nieuw jasje gestoken. Van de maar liefst twaalf beschikbare indelingen, haakten wij de 460 EL Avantgarde aan voor een uitgebreide kennismaking.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Dethleffs Camper 460 EL Avantgarde

Signalement

Merk
Dethleffs
Model
Camper 460 EL Avantgarde
Onderstel
Al-Ko chassis met stabilisator
Testjaar
2020
Gewicht
Rijklaar gewicht: 1.265 kg, maximum gewicht: 1.700 kg, laadvermogen: 435 kg
Basisprijs
€ 22.990

In 2021 is het 90 jaar geleden dat de caravan werd uitgevonden. Arist Dethleffs kwam op het idee omdat hij wilde dat zijn gezin hem tijdens zijn lange zakenreizen kon vergezellen. Met de bouw van zijn eerste caravan legde hij de basis voor een nieuwe vorm van vakantie.

De eerste Camper – de naam doet anders vermoeden, maar de Camper-lijn bestaat uit verschillende gezinscaravans – ging in productie in 1962. Toen had Dethleffs al dertig jaar ervaring in de caravanbouw. Zeven jaar later heeft Dethleffs ‘Camper’ als merknaam laten vastleggen, wat de verzamelnaam is geworden voor caravans en in sommige gevallen voor kampeerauto’s.

De eerste standaard Camper kostte destijds 1.950 Duitse Mark, de beter uitgeruste versie 2.490 Mark. Inmiddels staat de modellenreeks Camper al bijna 60 jaar synoniem voor de meest gezinsvriendelijke serie in het assortiment van de Duitse fabrikant van caravans en campers. Aardig om te weten: anno 2021 wordt de Camper nog steeds in Isny in de Allgäu geproduceerd.

Niet alleen voor gezinnen

Voor het nieuwe kampeerseizoen is de Camper beschikbaar in maar liefst twaalf indelingen, waarvan acht met stapelbed. Niet alleen gezinnen maar ook actieve vakantiegangers en koppels vinden in de uitgebreide modellenreeks een geschikte indeling.

Dethleffs Camper 460 EL Avantgarde_zithoek

De opbouwlengte varieert van een kleine zeven meter tot ruim acht meter. De 460 EL is de kleinste uit de serie en biedt plaats aan drie personen. Naast het standaardmodel is deze caravan ook beschikbaar in een Avantgarde-uitvoering die meer luxe en comfort biedt. Dit is ook de caravan die ons voor dit artikel ter beschikking werd gesteld door Campolife in Heinenoord.

Naast de Camper is er speciaal voor Nederland en België ook een Avantgarde-uitvoering beschikbaar van de Nomad 460 EL en de Nomad 510 LE.

Facelift

Voor 2021 heeft de hele Camper-serie een facelift ondergaan. Zo heeft het slaapgedeelte voor de kinderen een flinke upgrade gekregen. Bij de stapelbedmodellen zijn praktische stoffen opbergtassen en beklede panelen aangebracht. Ook de bagageluiken onder de stapelbedden zijn daar waar mogelijk vergroot, zodat er meer volumineuze vakantiebagage kan worden opgeborgen.

Bij veel stapelbedindelingen kan het onderste stapelbed worden opgeklapt en de onderliggende ruimte van buitenaf worden beladen en als opslagruimte worden gebruikt. De populaire Didilamp is in het nieuwe modeljaar een 12V-versie en voorzien van een praktische usb-aansluiting voor het opladen van een smartphone of tablet.

Een ander opvallend element van het nieuwe interieur is de tot aan onder sluitende vorm van de bovenkasten. Dit ontwerp laat het interieur wat ruimer lijken, zonder de opslagruimte aanzienlijk te verkleinen. Bovendien verschijnt de vernieuwde Camper in een nieuwe, lichte, warme houttint, die overgaat in een modern, lichtgrijs decor van de bovenkasten.

Dethleffs Camper 460 EL Avantgarde_interieurOok het exterieur van de vernieuwde Camper-modellen is opgefrist met een design achterbumper en hoogwaardig geïntegreerde verlichting.

Extra luxe en comfort

De Camper is fabrieksklaar uitgerust met een veelvoud aan veiligheidscomponenten en een uitgebreide standaarduitrusting. Denk hierbij aan het Al-Ko chassis met stabilisator, stabiele uitdraaisteunen, hagelbestendig GFK-dak, krachtige verwarming, boiler en een royale 142 liter koelkast met apart vriesvak. De praktische eenpersoonsbedden – 85 centimeter breed –zijn in een handomdraai om te bouwen tot een groot tweepersoonsbed.

De Avantgarde-uitvoering van onze 460 EL Avantgarde is daarnaast uitgevoerd met vele extra’s. Maken we een rondje langs de buitenkant dan zien we een chique zilveren gladde buitenbeplating, disselafdekking, 17-inch aluminium wielen, een toegangsdeur met raam, luxe rangeergrepen, een voorraam, een achterraam en een pechset. Stappen we naar binnen dan zien we een bedombouw, elektrische vloerverwarming en Galaxy-bekleding.

Wat niet te zien is, maar wel tot het Avantgarde-pakket hoort is een gewichtsverhoging van 1.500 naar 1.700 kilogram. Totale kosten van al deze opties? € 5.370. Voor de Avantgarde-uitvoering betaal je echter ‘maar’ € 1.000 extra bovenop de basisprijs van € 21.990 voor de standaarduitvoering.

Praat mee

Praat mee: Eerste indruk: Dethleffs Camper 460 EL Avantgarde (+ video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht