ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Adria Altea 542 PH

De Adria Altea 542 PH is voorzien van een eindkeuken, een queensbed en meer dan genoeg laadruimte. Dat is bepaald niet slecht voor een instapmodel van bijna 18 mille. In hoeverre gaat deze luxe ten koste van het leefklimaat? Redacteur Sander test het uit.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Adria Altea 542 PH

Signalement

Merk
Adria
Model
Altea 542 PH
Onderstel
Al-Ko, enkele as
Testjaar
2019
Gewicht
Leeggewicht 1.105 kg, max. toelaatbaar totaalgewicht 1.500 kg
Basisprijs
€ 17.995

Samen met de Action, Adora, Alpina en Aviva vormt de Altea een van de vijf caravanseries van het Sloveense merk Adria. De Altea is verkrijgbaar in negen indelingen, waarvan de 542 PH de op één na langste is. De 542 PH is een tweepersoons caravan van ruim 6 meter lang met polyester dak en hamerslag aluminium zijwanden.

De instapper heeft een laadvermogen van 395 kilogram. Dat komt neer op een maximaal toelaatbaar gewicht van 1.500 kilogram. Is dat meer dan dat je auto mag trekken? Dan hoef je niet op zoek naar een andere trekauto en kan je het maximaal toelaatbare gewicht op je kenteken laten aanpassen naar bijvoorbeeld 1.400 kilogram. Met deze aanpassing mag je vierwieler de Altea toch trekken. Let er wel op dat je dan 100 kilogram minder mag meenemen. En dat is een beetje zonde in een caravan met zoveel laadruimte.

Slaapcomfort

Tijd om naar binnen te gaan. Het eerste wat me opvalt, is het queensbed van 196 bij 154 centimeter dat eruit ziet alsof ik in een luxe hotelkamer ben en vraagt om een onmiddellijke matrastest. Ik loop naar rechts en plof neer op het koninklijke bed. De koudschuim matras ligt weliswaar wat anders dan ik had gedacht. De matras is eerder te hard dan te zacht. Dat ben ik niet gewend. Als ik bijna in dromenland ben, merk ik dat dit matras extra steun geeft. Als buikslaper word ik thuis weleens wakker met een zere onderrug. Daar heb ik op dit matras geen last van. Met zo’n ruim en comfortabel bed zou je bijna vergeten dat je kampeert. Helemaal als je het slaap- en leefgedeelte van elkaar scheidt. Dat kan eenvoudig met de schuifwand. Op de twee legplanken achter het hoofdeind kun je genoeg spulletjes kwijt. De planken zijn net breed genoeg voor een stapeltje tijdschriften en boeken.

Adria Altea 542 PHDe Altea 542 PH kent veel laadruimte. Ze kan je genoeg spullen kwijt onder het queensbed of in de disselbak.

Wat een laadruimte
Mijn moeder – die nog nooit in een caravan heeft gekampeerd – is toevallig in de buurt en kan het natuurlijk niet laten om even binnen te kijken. “Ah kijk dat hoofdeind is in het midden gesplitst, handig als je het bed opmaakt.” Dank je wel voor de tip mam, zo had ik het nog niet gezien.

Het slaapgedeelte met het royale queensbed slokt een groot deel van de ruimte op. Dat merk je meteen als je richting de zithoek loopt. Die is met 184 bij 98 centimeter aan de krappe kant. Zeker als je de kleinkinderen over de vloer hebt en de zithoek ombouwt tot twee extra slaapplaatsen. De doorloop tussen de zithoek en de koelkast – met een inhoud van 167 liter – is zo smal dat je in de zithoek gewoon kan blijven zitten om iets uit de koeling te halen. De lichtblauwe kussens zakken niet weg, zitten comfortabel en geven voldoende steun. In deze zithoek kan je met z’n tweeën prima uit de voeten.

Het slaapgedeelte is niet de enige ruimte die in verhouding met andere caravans relatief veel ruimte in beslag neemt. Aan het rondje langs alle laadruimtes lijkt geen einde te komen. Rondom de hele caravan kom je kastjes en lades tegen. Zelfs in de toiletruimte kom je drie plankjes tegen waar je heel wat toiletartikelen kwijt kunt.

Eindkeuken

De eindkeuken met een diepte van 60 centimeter biedt in de indeling van deze caravan een perfecte uitkomst. Een keuken in de breedte geeft een ruimtelijk gevoel. Vanuit de zithoek lijkt het driepits gasfornuis wat aan de kleine kant. Als je in keuken staat, is dat gevoel meteen weg. De drie pannen passen precies naast elkaar op het vuur. Het werkblad is niet eens heel groot, maar als je de chef-kok uit wil hangen, kan je altijd nog het blad naast de koelkast als extra werkblad gebruiken. In de drie lades onder het gasfornuis en het kastje daarboven kan je een flinke kookuitzet kwijt.

Adria Altea 542 PHOp het gasfornuis in de eindkeuken passen precies drie pannen naast elkaar.

De grote spullen kan je kwijt in het bagageruim onder het bed. Als ik deze opslagruimte via het serviceluik opentrek, merk ik dat het luik niet open blijft staan. Hij valt maar niet in de greep. Na een paar voorzichtige pogingen, geef ik het luik een hardere zwieper. Dat helpt. Met een harde, doffe knal valt ie-in de houder. Met passen en meten til ik via het serviceluik de campingtafel uit de caravan. Niet zo handig, bedenk ik me achteraf. Het is veel gemakkelijker om naar binnen te gaan en het bed omhoog te klappen. Dan kan je overal goed bij en hoef je niet zo te passen en te meten.

Ruim douchen

De toiletruimte grenst aan de keuken en dat vraagt om een beetje aanpassing. Als je de keukenla open laat staan terwijl je wederhelft op het toilet is, kan je zomaar je caravangenoot opsluiten. Daar is gelukkig goed over nagedacht door Adria. De toiletdeurklink valt precies weg tussen de bovenkant van de keukenla en het werkblad.

De sanitairruimte van 77 bij 114 centimeter mag er zijn. Het is ruim douchen, zonder dat je ergens tegenaan stoot als je even moet bukken voor een gevallen shampoofles. Wel moet ik de douchekop maximaal naar boven schuiven. Ik pas er maar net onder met mijn 181 centimeter. De wasbak boven het toilet komt automatisch tevoorschijn als je het toiletkastje opentrekt. Benieuwd naar het slotoordeel van deze Adria Altea 542 PH? Je leest het hieronder.

Adria Altea 542 PHKan jij de wasbak niet vinden? Trek het toiletkastje open en de wasbak komt tevoorschijn.

Conclusie Adria Altea 542 PH

Sander Cox, testredacteur: “Hartstikke comfortabel en praktisch zo’n royaal queensbed. Het slaapvertrek neemt wel bijna de helft van de ruimte in beslag. Samen met de bovengemiddelde laadruimte gaat dit jammer genoeg een beetje ten koste van de leefruimte. De doorloop tussen de zithoek en de koelkast is wel erg smal. Aan de andere kant kan je zeggen dat de ruimte in deze caravan optimaal is benut. Net als in het slaapgedeelte kom je in de keuken en de toiletruimte geen ruimte tekort. De knusse en comfortabele zithoek nodigt uit om ’s avonds een kaartje te leggen. Ondanks het grote aandeel van de eindkeuken aan de achterkant en het queensbed aan de voorkant gaan deze luxes eigenlijk alleen in het middelste deel van de caravan ten koste van het leefklimaat. Maar dat mag ook wel met zoveel laadruimte.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Adria Altea 542 PH liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Adria Altea 542 PH

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Adria Altea 542 PH

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht