ACSI FreeLife

Menu

Video: Nieuwe Adria Adora 522 UP 2021

De Adria Adora is de bestseller van de Sloveense camper- en caravanfabrikant. Het is niet voor niets dat de Adora serie in 2021 uitverkoren is om designelementen uit de baanbrekende Astella (je weet wel die European Innovation Award winnende caravan die meer weg heeft van een vakantiehuis) mee te krijgen. We introduceren de spiksplinternieuwe Adora 522 UP.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Adria Adora 522 UP

Signalement

Merk
Adria
Model
Adora 522 UP
Onderstel
Al-Ko chassis met stabilisatorkoppeling en delta-as
Banden
195 R14 C
Testjaar
2021
Gewicht
1.700 kg
Basisprijs
€ 23.395

De Adria Adora 522 UP is een populaire indeling voor twee personen. Al kunnen eventuele gasten of kleinkinderen een ruime en comfortabele slaapplek vinden in de omgebouwde zitgroep. De zitgroep vind je in de voorkant van de caravan en is een oase van licht. Dankzij de zijramen en het dakraam wat bijna naadloos overloopt in het panoramavoorraam heb je haast het gevoel dat je buiten zit. Er is meer dan genoeg ruimte om met een groot gezelschap samen te zijn.

De keuken is in het midden tegenover de toegangsdeur geplaatst. Achterin de caravan vind je een frans bed en links daarvan een toiletruimte. Met een vouwgordijn is de slaapkamer te scheiden van de leefruimte. De Adora 522 UP heeft standaard een maximaal toelaatbaar totaalgewicht van 1.700 kilogram. Dat mogen alle caravans uit de serie minimaal wegen, dus je hoeft opwaardering van de as niet meer als optie te bestellen.

Adria Adora 552 UP_interieur

Aerodynamisch

Wat opvalt aan de voorzijde van de caravan zijn de volumineuze opbouwdelen. Er zijn twee luchtgeleiders aan weerszijden van de Adora aangebracht die de luchtstroom dusdanig afbuigen dat de Adora volgens Adria de meest aerodynamische caravan op de markt is. De techniek is in de praktijk getest door een Sloveense vliegtuigbouwer die ook betrokken was bij het ontwerp van de negen meter lange Astella.

Tussen de luchtgeleiders is een rechthoekig, en daardoor groter, panoramaraam geplaatst dat deels in het dak doorloopt. De klep van de disselbak kan over de hele breedte worden geopend en heeft naast ruimte voor een reservewiel en twee gasflessen ook plek voor andere spullen. De bredere toegangsdeur is net als de strakkere vormgeving afgeleid van de Astella. Daarvan zien we ook enkele kenmerken terug in het interieur.

Meer hoofdruimte

Bijvoorbeeld in de keuken waar de bovenkasten hol gevormd zijn. Dit zagen we ook in de Astella. De vorm heeft een positief ruimtelijk effect zonder dat het ten koste gaat van de beschikbare opbergruimte. De keuken heeft drie gaspitten die naast elkaar liggen. Voor de pitten is veel ruimte over om als werkblad te gebruiken.

Een leuk detail zijn de met vilt beklede bakjes en plankjes. Je kunt ze naar wens aan de rail hangen en ze vullen met bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes of je favoriete kruiden. Ook in de zitgroep is op enkele plekken de rails aangebracht, zodat je de bakjes kunt verplaatsen. De vilten bekleding vergroot de huiselijke sfeer. En dat is nu precies waar de designers van Adria naar hebben gestreefd. Iedere ruimte is apart benaderd, maar vloeit wel in elkaar over.

Het keukenblad heeft bijvoorbeeld ook een andere kleur dan de laden. En door het afwijkende design van de bovenkasten vergeleken met de houtkleurige kasten in de zitgroep, staat de keuken op zichzelf. De keukenladen zijn overigens niet meer over de hele breedte uitgevoerd, maar opgesplitst. Het draagvermogen per lade is daarmee een stuk groter geworden.

Loungen alsof je buiten bent

De zitgroep is heel comfortabel en door de grote ramen lijkt het haast alsof je buiten zit. Naar wens kun je het comfort vergroten door de optionele kussens erbij te nemen. Die kun je gebruiken als hoofd- of rugkussen. Je hoeft alleen nog maar je benen op de bank te leggen en je kunt lekker loungen. Je verplaatst dezelfde kussens ook gemakkelijk naar het bed.

Een loungemuziekje zet je gemakkelijk op en speel je door middel van bluetooth af via de standaard Visaton speakers die subtiel zijn weggewerkt in het meubilair. Via Adria’s eigen app MACH op je telefoon kun je ook allerlei andere functies bedienen op afstand. Ook de handleiding van de caravan en de dealerbedrijven in Europa zijn er in opgenomen. De app is verkrijgbaar als optie en kost € 800.

Adria Adora 552 UP_geparkeerd

Standaard zelfvoorzienend

Met de Adria Adora kun je altijd zelfvoorzienend zijn, want er is standaard een douche aan boord. In de toiletruimte is dankzij het banktoilet voldoende ruimte om uitgebreid te douchen. De spiegel is in twee delen uitgevoerd waarvan achter het bovenste deel opbergruimte is en het onderste deel is uit te klappen en herbergt een wastafel met kraan. Er is optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Dankzij het melkglas in het raam is het tevens een lichte ruimte die goed te ventileren is.

Gezins Adora

Adria biedt de Adora voor modeljaar 2021 aan in maar liefst 11 indelingen. De 613 PK is een volledig opnieuw getekende variant die bedoeld is voor gezinnen. Er is achter in die variant een royale slaap- en speelkamer voor de kinderen ontworpen. Met een paar simpele handelingen spelen de kinderen op dezelfde kussens als waar ze op slapen een spelletje. Het panoramaraam boven de slaap- en speelkamer geeft een extra ruimtelijk gevoel aan het geheel. De nieuwe generatie Adora caravans is verkrijgbaar vanaf € 23.995.

Bekijk de video

ACSI FreeLife TV - Introductie Adria Adora 522 UP modeljaar 2021

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Adria Adora 522 UP 2021 liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Eerste indruk Adria Adora 522 UP

Praat mee

 1. HM
  Hans Mariëns

  Wat is de betekenis van het symbool met het vat en de weerstand. Het percentag ernaast staat altijd op 0.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Video: Nieuwe Adria Adora 522 UP 2021

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht