ACSI FreeLife

Menu

Hoe presteerde Knaus Südwind in 2006?

In ACSI FreeLife 6-2016 maak je kennis met tweedehands span Volkswagen Passat & Knaus Südwind. ACSI FreeLife’s technisch expert Joop Stam testte de Knaus Südwind 450 FU Limited Edition tien jaar geleden al. Zijn bevindingen op een rijtje voor alle geïnteresseerden in tweedehands caravans.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Knaus Sudwind

Signalement

Merk
Knaus
Model
Südwind 450 FU Limited Edition
Testjaar
2006

Om je een uitgebreidere indruk van de Knaus Südwind te geven, publiceren we hier de oude test. Zo weet je wat voor caravan je kunt verwachten wanneer je een tweedehands exemplaar uit bouwjaar 2006 aanschaft.

De caravan

De Knaus Südwind 450 FU Limited Edition(LE) heeft een slaapkamer met een vast bed. In dit geval zit de slaapkamer in de boeg en de zithoek achterin. Keukenblok en hangkast in het midden, boven de as. De afscheiding tussen wonen en slapen wordt gevormd door een tussenwand met schuifdeur. In deze wand boven in de televisiekast met aan beide kanten een rolwand zodat televisie kijken mogelijk is zowel vanuit de zit- als vanuit de slaapkamer. In de televisiekast zit een netspanning contactdoos en een sjorband om de TV tijdens het rijden vast te zetten; een unicum.

Het kabelwerk voor de TV-antenne is al van fabriekswege aangebracht. In de slaapkamer vinden we de toiletruimte met het draaibare cassettetoilet en douchegelegenheid. Ook in de slaapkamer een vaste wastafel met spotverlichting, spiegels en scheercontactdoos. Boven het bedhoofdeind zitten twee halogeenspotjes, bovenkastjes tegen de zij-en achterwand. Onder het bed bevindt zich een gigantische bergruimte (ca 1,6 m3). De om¬vormer en de warm-waterboiler zijn daar gemonteerd. Deze bergruimte is bereikbaar door de lattenbodem omhoog te tillen en af te steunen, of via het serviceluik in de buitenzijwand.

In het woongedeelte is in de hoeken sfeer- en spotverlichting aangebracht, aan het plafond een halogeen armatuur. De bedieningsschakelaars zitten op een logische plaats, deels bij de toegangsdeur. Kastruimte rondom bovenin, ook in het woongedeelte. De kleppen van de bovenkastjes van het keukenblok hebben een positieve vergrendeling, de anderen moeten dicht blijven op de wrijving van het sluitmechanisme.

Specificaties

De verswatervoorziening gebeurt via een vaste tank (met aftap, dompelpomp en niveau-aanduiding met led-display,) in de achterbankbak. Vullen kan van buitenaf (gieter of slang mee-nemen) of via de grote schoonmaakschroefdop (jerrycan meenemen) binnen.

De caravan heeft zeven -openslaande- vensters, voorzien van combi-rollo’s, vitrage en gor-dijnen. Het keukenblok herbergt, naast koelkast, spoelbak-met-warm/koud water, driepits kooktoestel, besteklade een magnetron (LE-pakket). De hoofdafsluiters voor de gasapparatuur zitten achter de klep van de besteklade. Een afzuigkap ontbreekt. In de ruime disselkast is plaats voor twee 11 kg gasflessen en een reservewiel. In het LE-pakket zit, naast dat reservewiel (staal, met de bijpassende moeren in de besteklade) een wielsleutel en een krik.

Het nut van de lastdrager op het dak is beperkt. De kilo’s die daar geladen worden zullen de zwaartepuntligging en daarmee de wegligging van de caravan niet verbeteren. De bereikbaarheid is echter geen probleem met de tegen de achterwand gemonteerde ladder.

Twee personen

De caravan is duidelijk ontworpen voor bewoning door twee personen. Die ook nog twee of drie gasten kunnen ontvangen, want zo ruim is de. Eventueel kunnen er ook twee gasten blijven slapen want deze zithoek is met enig verbouwingswerk te transformeren tot een tweepersoons bed. Zitkussens zijn echter geen matraskussens, het blijft dus een noodslaapplaats. Het vaste bed echter is een super slaapgelegenheid dankzij de lattenbodem met kunststof noppen en een dikke schuimmatras.

Alles wat nodig is voor een aangenaam verblijf, is aan boord. Van warm/koud stromend water tot driepits kooktoestel, magnetron en grote koelkast. Voor hitte en (matige) kou hoef je in deze caravan geen schrik te hebben; verwarming en koeling door airco en kachel met warmelucht circulatie (de flexibele buis voor het warmelucht transport loopt wel een stukje ongeïsoleerd buiten onder de caravanvloer). Ventilatiemogelijkheden te over door onder meer het Heki-II dakluik en de vele vensters. Er is een overdaad aan ruimte voor de bagage van een tweekoppige bemanning. En niet alleen wat betreft volume. Ook wat betreft het gewicht zijn er, met een laadvermogen van meer dan 400 kilogram, weinig beperkingen.

De bankbak in de kop van de caravan heeft een lang deksel, over de volle breedte van de caravan. Het zitkussen dat er op ligt is ongedeeld. Om het deksel te lichten moet je het kussen wegnemen. Dat is niet handig, want daarbij staat de tafel ook in de weg. Het zou makkelijker zijn als de deling van deksel en kussen op 1/3 van de breedte ligt.

Conclusie

De caravan is wat leefruimte en indeling betreft meer dan ruim genoeg voor een echtpaar. Toch is de combinatie nog voldoende handelbaar om ook zonder mover (het enige accessoire dat we niet aan boord hadden) terecht te kunnen op campings met een bescheiden kampeerplek. Richtprijs voor modeljaar 2007 op de tweedehands markt: € 8.375.

Meer lezen over de algemene eigenschappen van de Knaus Südwind? Bestel dan ACSI FreeLife Magazine 6-2016.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Hoe presteerde Knaus Südwind in 2006?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht