ACSI FreeLife

Menu

Proftest: Hobby Excellent Edition 545 KMF

Met de Excellent Edition biedt hobby in de middenklasse een nieuwe interieurstijl aan. Modern, elegant en chic. ACSI FreeLife testte de gezinscaravan 545 KMF.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Proftest Hobby Excellent Edition 545 KMF

Signalement

Merk
Hobby
Model
Excellent Edition 545 KMF
Onderstel
Al-Ko
Testjaar
2022
Gewicht
Leeggewicht 1.574 kg Maximumgewicht 2.000 kg Laadvermogen 426 kg
Basisprijs
€ 30.650

De nieuwe Excellent Edition is sterk gericht op design, ruimtelijkheid en licht met zijn koele, bijna Scandinavische inrichting. Maar de zes indelingen bieden toch ook een sfeervol interieur. In deze proftest bekijken we de Excellent Edition 545 KMF uitgebreid.

Gezinscaravan met frans bed

Het is een caravan voor gezinnen, met een frans bed voorin, een centrale zitgroep, en een grote toiletruimte en een stapelbed in de lengte achterin met daartussen een kledingkast. Opvallend is het grote serviceluik linksachter, dat toegang geeft tot de bergruimte onder het opgeklapte stapelbed.

Prijs

De vanafprijs van de 545 KMF bedraagt € 30.650. De testcaravan kost ruim 49 mille met een paar comfortabele extra’s, waaronder een 12V-autonomiepakket, automatische gasflesomschakeling en een luifel. Dat is geen klein bedrag, zodat je daar als klant wel behoorlijk wat voor mag verwachten. En Hobby is daarmee ook niet meer zo scherp geprijsd als we vroeger van dit merk gewend waren.

Interieur

“Net als bij de vorige De Luxe Edition ligt ook bij deze Excellent Edition de nadruk op een ander interieurdesign,” zo is de eerste indruk van meubelexpert Oli Pfisterer. “Maar wel met een heel individuele, moderne stijl. Strak en toch gezellig, dat heeft iets Scandinavisch.”

Proftest Hobby Excellent Edition 545 KMF_interieur

Lichte kleuren worden gecombineerd met rechte lijnen en ledverlichting benadrukt het nieuwe design. Oli vindt het erg geslaagd. De hoge bovenkasten zonder onderplanken worden naar onderen toe minder diep en creëren zo vrije ruimte in de schouderzone, “dat verbetert het ruimtelijk gevoel.”

Smalle sierstrips verfraaien de witte kleppen, die worden opengehouden door stevige scharnieren. Verticale meubeldelen zorgen voor het contrast, sommige zijn afgewerkt in antraciet. De afzonderlijke onderdelen van het concept zijn goed op elkaar afgestemd, “maar soms zijn er nog zichtbare verbindingen.”

Bedden

De Hobby-inrichting scoort ook op technisch vlak: alle bovenkasten en de lades in de keuken zijn voorzien van softclose sluitingen. “De afwerking is goed, de afdichting in de keuken en toiletruimte kan beter.” Het franse bed voorin is opklapbaar en wordt dan opengehouden door twee stevige gasveren. Het overige meubelbeslag in de Excellent is dik in orde en de praktische heftafel kan eenvoudig met één hand worden bediend.

De zitbakbergingen en de bedbodem zijn eenvoudig geconstrueerd, maar wel stevig en functioneel. In de Excellent Edition, bijvoorbeeld, zijn de lattenbodems niet in hardheid verstelbaar en er zijn geen verstelbare hoofdborden. Het stapelbed is ook solide en eenvoudig gebouwd met een vaste valbeveiliging, “het opklapmechanisme voor het onderste bed, dat de bergruimte van de garage vrijgeeft, is wat geavanceerder.”

Lees verder

Sta je op het punt om deze Hobby Excellent Edition 545 KMF te kopen, of wil je gewoon alles weten over deze caravan? Lees dan het hele artikel dat je terug kan vinden in ACSI FreeLife 5-2022.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Proftest: Hobby Excellent Edition 545 KMF

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht