ACSI FreeLife

Menu

Is de Bürstner Premio Life 490 TK de gezinscaravan bij uitstek?

Bürstner prijst de Premio Life aan als licht, compact en makkelijk te manoeuvreren. Of dat in de praktijk ook zo is met de 490 TK, de grote gezinsversie van dit model, probeerde de vierkoppige familie Hirschfeld uit in deze test.

Auteur
Motorpresse
Datum
ReactiesReageer
f 006 Praxistest Burstner Premio 480 TK Clemens Hirschfeld

Clemens Hirschfeld en zijn gezin zijn beginnende kampeerders en hun eerste langere trip is met de Bürstner Premio Life 490 TK. Nog voor het vertrek wordt de gewichtsverdeling op de proef gesteld, want er gaan drie fietsen mee op de dissel en de grote bagageruimte onder het tweepersoonsbed bevindt zich ook aan de voorkant.

De caravan heeft rijklaar maar onbeladen een disseldruk van 33 kilogram. Helemaal achterin kan het onderste stapelbed worden opgeklapt, zodat ook daar bagage kan worden geplaatst om het gewicht in balans te brengen. Via het grote serviceluik naast de toegangsdeur zouden er zelfs fietsen naar binnen kunnen.

Veel bergruimte

De indeling van de gezinscaravan is verder zeer doordacht. Links naast de achter de as geplaatste toegangsdeur is het stapelbed te vinden, meteen rechts de keuken met ertegenover de toiletruimte met links daarvan de hoge koelkast en rechts ervan een kledingkast. Verder naar voren vinden we eerst de zitgroep en daarachter het dwarsgeplaatste tweepersoonsbed. In de vrij kleine toiletruimte is ook een douche te vinden.

De Premio Life 490 TK heeft voldoende ruimte om de spullen voor een gezin dat twee weken op vakantie gaat mee te nemen. De rondlopende bovenkasten voorin en de kledingkasten bieden voldoende plaats, ook voor de inventaris. We zouden wel graag wat meer haken aan boord hebben voor jassen en tassen. En een afvalbakje ontbreekt.

Daarnaast vinden we dat veel leidingen van de verwarming, de elektra en de watervoorziening weliswaar goed bereikbaar zijn, maar vaak onbeschermd in kasten lopen. Dan is het wel oppassen met zware bagage. Bovendien zou een lade in de keuken handiger zijn voor het servies dan een kastje.

Goed zicht

Het aankoppelen van de caravan met veiligheidskoppeling vergt enige gewenning. Maar eenmaal achter de trekauto blijkt het rijden dankzij de niveauregeling en de achteruitrijcamera van de Audi Q8 kinderspel. En de sterke Q8 trekt de 1.200 kilogram wegende Bürstner probleemloos, zelfs over de Alpenpassen merken we weinig van de caravan. Bovendien is het zicht naar achteren dankzij de wat smaller gebouwde Premio Life goed. Je kunt hem makkelijk achteruit op je campingplek rijden.

De disselbak is helaas niet makkelijk toegankelijk, maar dat hebben we zelf veroorzaakt door een fietsendrager voor drie fietsen op de dissel te monteren. Het is weliswaar een kantelbare fietsendrager, maar de klep van de disselbak is te groot om te kunnen openen.

De bagageruimte onder het bed is uitstekend bereikbaar via de twee serviceluiken aan weerszijden van de caravan. Twee luiken zou bij de garage onder het stapelbed ook handig zijn geweest. We hadden deze ruimte nu vooral in gebruik als schoenen- en voorraadkast.

f 112 Praxistest Burstner Premio 480 TK Clemens Hirschfeld
De disselbak is helaas niet zo makkelijk toegankelijk omdat de fietsendrager op de dissel gemonteerd zit.

Afwerking

Jammer genoeg lijkt Bürstner te besparen op stopcontacten, en het exemplaar in de zitgroep is lastig te gebruiken vanwege het brede rolgordijn. Alleen de leuke lampjes bij de kinderbedden zijn voorzien van een USB-aansluiting. Veel waardering hebben we voor de vrij verplaats- en schuifbare ledspots die een goede lichtopbrengst bieden.

De grote compressorkoelkast werkt opvallend stil en alle bedden bieden een goed slaapcomfort. In de toiletruimte is het vrij krap. Het toilet hebben we alleen ’s nachts af en toe gebruikt, de douche helemaal niet. Enerzijds omdat het het te krap is en bovendien hadden we niet gedacht aan een vuilwatertank, die Bürstner standaard ook niet meelevert.

Prijs Bürstner Premio Life 490 TK

Een laatste puntje van kritiek betreft de afwerking, die er wel hoogwaardig uitziet, maar niet tot in alle details zorgvuldig is. Aan het begin van de reis lijkt de afdekking van de zitbank, die ook dient als opstapje om in het tweepersoonsbed te klimmen, een beetje los te zitten. Maar later in de week breekt de plank bij het ’s nachts uit bed stappen uit zijn drie houders. We konden het gelukkig provisorisch repareren, en het was ook slechts een klein minpuntje tijdens een verder geslaagde kennismaking met de Bürstner Premio Life 490 TK, die in Nederland verkrijgbaar is vanaf € 22.450. 

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

Conclusie Bürstner Premio Life 490 TK

De indeling van de Premio Life 490 TK is bijna ideaal voor een gezin van vier personen met jongere kinderen. Hij biedt voldoende ruimte voor jong en oud, een ruime en veelzijdige zitgroep die snel tot extra bed kan worden omgebouwd (voor als de kinderen vriendjes mee willen nemen) en een functionele keuken. Compressorkoelkasten zijn niet zo gebruikelijk in de instapklasse, maar die in de Premio Life 490 TK is groot, werkt opmerkelijk stil en koelt krachtig, zelfs tijdens het reizen.

Enkele details van deze Bürstner mogen nog wel beter. De leidingen liggen soms onbeschermd in opbergvakken en kasten, en de deksel van de zitbankberging begaf het bij het uitstappen uit het tweepersoonsbed. Het slaapcomfort is echter in de hele caravan goed.

Praat mee

Praat mee: Is de Bürstner Premio Life 490 TK de gezinscaravan bij uitstek?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht