ACSI FreeLife

Menu

Zo monteer je een achteruitrijcamera op je caravan

Een draadloze WLAN-zender maakt het mogelijk een achteruitrijcamera op je caravan te monteren. Wij hebben de Dometic VT 100 WiFi ingebouwd en getest.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
10
10
ReactiesPraat mee
Achteruitrijcamera

Er zijn twee redenen waarom je zo zelden een achteruitrijcamera op een caravan vindt. Ten eerste omdat de overdracht van beeld via een kabel zo goed als onmogelijk is en ten tweede omdat radiosignalen te storingsgevoelig zijn.

Verbinding via draadloos internet

Dometic heeft daarom gekozen voor een verbinding via draadloos internet (WLAN). De € 193 kostende zender VT 100 ontvangt de signalen van alle camera’s van Dometic, in ons geval de simpele Cam 29S, via een kabel en geleidt ze verder via een antenne op een Apple- of Android-apparaat. De daarvoor benodigde app, die ook staande en bewegende beelden kan opnemen, is gratis.

De inbouw is in principe eenvoudig. De VT 100 heeft stroom van 12 volt nodig, de camera krijgt zijn energie van de antennekabel van de zender. Aansluiting op de achteruitrijlamp wordt afgeraden omdat de WLAN-verbinding normaal gesproken in zes seconden tot stand moet komen.

Montage onder de vloer

Om de camera te monteren, boor je twee kleine gaatjes en een groter gat van 13 millimeter doorsnede in de caravan; de gaten moeten vervolgens vanaf de achterkant gedicht worden. Voor de test hebben we ervoor gekozen de kabels binnen te monteren. Daarom hebben we gaatjes voor de kabels geboord in de bovenkastjes om de WiFi-zender met kabelschoentjes aan te sluiten op de transformator. Montage onder de vloer is een prima alternatief dankzij het waterdichte omhulsel van de zender. Wel moet de circa één meter lange kabel naar de antenne zo ver mogelijk van de vloer worden geplaatst.

De test laat zien wat de zender waard is. Met een provisorische aanleg van de kabels was er heel snel een WLAN-verbinding met een smartphone die zich buiten de trekauto bevond. Op het display verschenen haarscherpe beelden.

Onvoldoende resultaat

In de trekauto, een Audi Q3, viel het beeld echter steeds weg. Het zoeken naar het net had met drie verschillende apparaten steeds onvoldoende resultaat. Kwam de WLAN-verbinding wel tot stand, dan toonden stokkende beelden dat de datatransfer niet compleet was. Zelfs met meerdere verplaatsingen van de kleefantenne, inclusief plaatsing op het dak, verbeterde de verbinding niet.

Ook een tweede test met een ander apparaat en een nieuwe antenne haalde niet het beoogde resultaat. Wellicht omdat er geen raam aan de achterkant van de caravan was, maar dat zou toch bij een beloofde zendafstand van zestig meter niet de reden mogen zijn.

Bron: MPS

Praat mee

 1. R

  de meine komt van spy europe een rvs set beste draadloze set!

  Reageer
  0
  0
 2. K

  kan wel draadlooos maar dan wifi draadloos van rvs werkt goed ! beeld valt niet weg en geen stepen.

  Reageer
  2
  0
 3. LG
  Leen Gerritsen

  Camera en display gekocht via internet.
  12 V schakelaar er tussen de voeding en 12 V stekker + contrastekker en RCA koppeling bij de trekhaak.
  Alles bij elkaar 45 euro.

  Reageer
  0
  1
 4. I

  Wat heeft het voor zin als het beeld toch steeds wegvalt?

  Reageer
  0
  0
 5. JG

  je kunt ook makkelijk zelf een camera monteren ik heb hem aangebracht met vaste aansluiting via koppeling stekkertje tussen auto en caravan en ik gebruik de camera voornamelijk voor het inhalen bv voor het weer invoegen naar de rechterbaan ( ik heb continu beeld achter mijn caravan )

  Reageer
  9
  0
  1. JH
   Jan Horlings

   Wat voor kabel zit er tussen camera en monitor?
   Ik bedoel hoeveel aderig en afgeschermd?

   Reageer
   0
   0
 6. GH
  Gerard-Jan Heuzeveld

  koop een Alecto 143 draadloze babyfoon voor ca € 140,- met beter resultaat

  Reageer
  20
  3
  1. Hein de Vries

   Hoe heb je de camera van de Alecto 143 bevestigd en hoe lang gaat de stroom mee?

   Reageer
   0
   0
  2. RM
   Rosita Molsbergen

   Gerard-Kan werkt dit echt goed? Hoe heb je de camera dan bevestigd op de achterruit?

   Reageer
   0
   0
  3. E

   misschien een domme vraag maar hoe regel je dat met de stroomvoorziening of hebben beide units batterijen?

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Zo monteer je een achteruitrijcamera op je caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht