ACSI FreeLife

Menu

V&A: Wel spanning, maar geen verlichting

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Tom Hulsman uit Diemen:

Mijn Eriba caravan heeft voor de binnenverlichting drie groepen vanaf de omvormer. Elke groep gaat naar een dubbele schakelaar zodat er in de caravan 6 series kunnen worden bediend. Dankzij de slechte wegen op Sicilië viel de Dometic plafondlamp van het plafond. Ik heb een nieuwe gemonteerd, maar die wil niet branden, terwijl de voltmeter op het draadeinde een spanning van 12V aangeeft. Als je echter een 12V lampje van 10W aansluit, zakt de spanning naar 0V en brandt het lampje dus niet. De tweede serie van de zelfde zekeringgroep werkt wel normaal. Wat kan de oorzaak zijn?

Antwoord van Joop:

Van afstand is het lastig om een diagnose te stellen, maar ik wil het proberen. Misschien gaat er bij het monteren van de vervangende lamp iets mis. Dit controleert u als volgt (als u dat al niet gedaan hebt): sluit de meetsnoertjes van de multimeter aan de plus en min in het armatuur aan. Als het goed is, is er nog steeds 12V meetbaar. Zo niet, verwijder dan het armatuur en meet aan de plus/min van de bedrading.

Koppel de meter af verbind de meetsnoertjes met de plus en de min van de lamp. Schakel eventueel de lamp en de multimeter parallel met extra snoertjes. Hopelijk brandt de lamp nu wel. Gebruik eventueel een ander lampje als proeflamp. Als dit niet werkt, controleer dan de fitting en bedrading in het armatuur. Een verdachte kan ook de aan-uitschakelaar van de lamp zijn. Het is mogelijk dat die niet goed werkt wanneer er vermogen (de lamp) geschakeld moet worden.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

 

Praat mee

 1. JS

  Het lijkt erop dat er slechts een beperkte stroomsterkte kan lopen. Een multimeter heeft genoeg aan een kleine stroom (vandaar dat u toch de 12 V over het armatuur meet). Bij belasting valt het spanningsverschil over het armatuur echter weg tot ongeveer 0 V. Een mogelijke verklaring is een weerstand in de kringloop, bijvoorbeeld een slechte schakelaar, kabelbreuk, los contact, oid. Zoek zowel in de + maar ook in de – naar een dergelijke weerstand.
  Hoop dat u dit helpt.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Wel spanning, maar geen verlichting

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht