ACSI FreeLife

Menu

V&A: Wel of geen spoiler?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Vraag Jan Heyninck uit Duffel:

Wij hebben een nieuwe T@b 40 caravan gekocht en tijdens onze eerste rit verhoogde ons verbruik van de wagen van 7,2 naar 15 liter per 100 km. In de zomer gingen wij op vakantie en plaatsten we een dakkoffer op onze wagen. Het resultaat was dat het verbruik met de caravan verlaagde naar 11,9. Zou het nuttig zijn en zo ja welke; een spoiler op mijn wagen te plaatsen? Jammer genoeg vind ik over dit onderwerp zoveel tegenstrijdige publicaties.

Antwoord van Joop:

Over spoilers is inderdaad al veel geschreven. Het brandstofverbruik wordt echter voor een flink deel bepaald door de rechtervoet van de bestuurder. De keuze van de bestemming heeft ook invloed. Rijden over een vlakke weg of door de bergen maakt nogal een verschil. Daarnaast zijn moderne auto’s, met hun goede luchtweerstandfactor en hoog rendement motoren in feite niet gebouwd voor het trekken van caravans.

Door het aanhaken van een caravan wordt de motorbelasting en luchtweerstand van de combinatie aanzienlijk groter dan bij de losse auto en dat merk je in het verbruik. Tot op zekere hoogte kan een auto met een verhoogd profiel, dat ook nog enigszins gestroomlijnd is, een gunstige invloed hebben op het brandstofverbruik.

Dat het frontoppervlak van de auto iets groter wordt van bijvoorbeeld een gestroomlijnde dakkoffer, (waardoor de luchtweerstand van de losse auto iets toeneemt) heeft bij het trekken van een caravan weinig invloed, want het grote frontoppervlak van de caravan is toch dominant. Wanneer je een caravan koppelt aan een bestelbus, zal door de afmeting van de bus, het verbruik met of zonder caravan niet dramatisch van elkaar verschillen.

Als de indruk bestaat dat bij deze combinatie het verbruik lager wordt door de dakkoffer, dan zou ik zeker dat ding op het dak schroeven. Bijkomend voordeel, alle bagage in de koffer zit niet in de caravan en dat is gunstig voor de gewichtsverhouding tussen auto en caravan.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

Praat mee: V&A: Wel of geen spoiler?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation