ACSI FreeLife

Menu

V&A: Vochtschade in caravankastjes, wat nu?

T. Wartena uit Stiens wil graag advies inwinnen over ontstane vochtschade in zijjn caravan. “Ik heb in 2013 een nieuwe Hobby-caravan gekocht. De laatste twee jaar heb ik de caravan niet gebruikt en dus wil ik hem verkopen. De dealer heeft echter ontdekt dat bovenin in een paar kastjes bovenin vochtsporen zitten.”

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

“De dealer zei dat dit best een fabricagefout kan zijn. Hij wil hem nu niet meer inkopen en stuurt mij door naar een opkoper. Je koopt een nieuwe caravan en dan mag je er toch vanuit gaan dat-ie niet gaat lekken, zelfs niet na zeven jaar. Wat kan ik doen?”

Antwoord Joop:

Waarschijnlijk is destijds bij de aankoop in 2013 in de garantiebepaling de verplichting tot een periodieke controle op vochtinbreuk opgenomen. Meestal is de garantie op lekdichtheid maximaal 10 jaar.

Hooguit klein deel reparatiekosten vergoed

Moderne caravans zijn in het algemeen zo solide gebouwd dat binnen deze periode niet vaak een beroep op deze garantie gedaan wordt. Zijn deze controles inderdaad uitgevoerd, gedocumenteerd en is er geen lekkage vastgesteld? Dan kan je een beroep op garantie bij de fabrikant doen, maar krijg je waarschijnlijk hooguit een klein deel van de repartiekosten vergoed.

Caravan met vochtschade vrijwel onverkoopbaar

Zelfs een zeven jaar oude caravan behoort inderdaad niet te lekken. Reparatie van lekkage na tien jaar is waarschijnlijk duurder dan de dagwaarde van de caravan. Een caravan met vochtschade is vrijwel onverkoopbaar voor de geldende prijs.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. k

  ieder jaar doe ik winters altijd 3 of 4 vochtvreters in mijn caravan.
  alles is na de winter kurkdroog.

  Reageer
  2
  1
 2. LG
  Lammert Grashuis

  laat een vochtmeting doen, en kijk n.a.v de vochtsporen waar het vocht vandaan komt, en als het gevonden is goed laten drogen eventueel met een elektr. kacheltje opnieuw laten kitten door een caravanbedrijf

  Reageer
  1
  0
 3. H

  Wanneer de caravan lange tijd niet gebruikt wordt, alle kastjes openzetten, bank, bed afdichtingen idem, zodat het kan luchten. Voor ongeveer € 22.00 is een vochtmeter te koop, kun je makkelijk zelf vocht opsporen. Zolang er garantie opzit het elk jaar laten controleren door een dealer en dit bijvoorbeeld via een factuur laten documenteren. Ventilator kachel bij gebruik altijd zachtjes aanzetten. Geen goederen in de kastjes laten liggen, kleding, handdoeken, beddengoed, eenmaal nat, blijft het lang nat.

  .

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Vochtschade in caravankastjes, wat nu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht