ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom springen de stoppen eruit bij gebruik airco?

“Door het gebruik van mijn airco springen de stoppen er soms uit, maar niet altijd. Hoe kan dat?” Dat is de vraag van Marja Geusenbroek uit Petten die reist met een Knaus Sport Silver Selection. In de caravan doet zij alles ‘ouderwets’ op gas en maakt geen gebruik van een elektrische oven, koffiezetapparaat, waterkoker en dergelijke. Maar ze heeft wel een airco in laten bouwen. De airco trekt bij piekmomenten 8 ampère. De camping is gezekerd met een 6 ampère zekering.

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Deze zekering heeft een zekere traagheid en zal met een klein beetje overbelasting niet meteen sneuvelen. 6 ampère laat een belasting toe van 1.400 watt. Wanneer de airco volgens opgave 8 ampère trekt, is dat maximale opgenomen vermogen 1.840 watt. Als de airco eenmaal in bedrijf is, zal dat waarschijnlijk minder zijn, maar het verschil tussen 1.840 en 1.400 watt is erg groot.

Door de inschakelpiek

De kans is daarom groot dat door de inschakelpiek de zekering ‘eruit springt’. Het verhaal geeft niet aan of een boordaccu, koelkast (op netspanning) of verlichting (netspanning of accu) aanwezig zijn. Op zichzelf zijn dit geen grootverbruikers, maar het kunnen wel de spreekwoordelijke druppels vormen die de emmer doen overlopen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Waarom springen de stoppen eruit bij gebruik airco?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht