ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom is elektrisch remmen niet standaard?

“Ik heb tijdens een reis door Australië gezien dat de, meestal zware, caravans daar elektrisch bedienbare remmen hebben. Waarom wordt dit systeem niet standaard in Europa toegepast?” Dat wil Henk van Bergen uit Zaandam weten nadat hij zelf ernstige problemen ondervond met het remsysteem van zijn Knaus-caravan uit 2012. Om problemen in de toekomst te voorkomen heeft hij het zogenaamde ITBS (Integrated Trailer Brake System) laten monteren.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

In Europa moeten (geremde) aanhangers voldoen aan de Europese regelgeving. De vraag is of elektrische beremming, vroeger bij enkele Scandinavische caravans toegepast, wel voldoet aan de huidige regelgeving. Fabrikanten van onderstellen kiezen vaak voor het goedkoopst, goedgekeurde en voorhanden zijnde systeem. Dat is het oploopremsysteem, uitgerust met een hydraulische demper in de trekklauw en trommelremmen op de wielen. Op zichzelf een prima systeem zolang je je niet waagt aan steile afdalingen die de potentie van het systeem te boven gaan.

Oploopremdemper

Met name lange afdalingen met een (te) zware caravan is met het oploopremsysteem een potentiële bron van ellende. Vaak is de oploopremdemper niet bij machte de oplooprem buiten bedrijf te laten. De helling te steil, de demper te licht en/of de caravan te zwaar en de caravan blijft de gehele afdaling mee remmen. Einde remmen-verhaal.

Ruim op tijd stoppen en de remmen af laten koelen kan de schade misschien beperken, maar remmen die te heet geweest zijn veroorzaken in ieder geval schade aan de lagers en remsegmenten. Helaas is het niet toegestaan op eigen initiatief de oploopremdemper te verzwaren.

Integrated Trailer Brake System

Aanschaf van het Integrated Trailer Brake System is een prima, maar dure investering, die zeker een aantal problemen oplost. Het lost de remblokkade bij het achteruitrijden op en zolang je van de autorem afblijft en op de motor-compressie daalt, belet ITBS het meeremmen van de caravan.

Stel zelf een vraag aan Joop

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Waarom is elektrisch remmen niet standaard?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht