ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waarom wordt een bestelauto afgeraden als caravantrekker?

Marcel Cazemier uit De Meern vraagt zich af waarom waarom Fendt een negatief advies geeft om een caravan te trekken met een bestelbus. “Dat een bestelbus wordt afgeraden als caravantrekker staat echter ook in de handleiding van Hobby. Ik zou de reden erachter graag willen weten. Wat zit er kortom echt achter dat negatieve advies van de fabrikant?”

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Ik was wel op de hoogte van dit negatieve advies, maar ik begrijp niet waarom dit nog steeds in de handleiding staat. Wellicht is het een overblijfsel uit de tijd dat de caravanconstructies nog kwetsbaarder waren. Hele sterke en zware trekkers zouden een te zware belasting voor de caravan zijn omdat je er dan te snel en te lomp mee kan rijden. Daarnaast ligt overbelading van de caravan (de trekker is immers sterk en zwaar genoeg) op de loer. Van de fabrikanten heb ik hiervan echter nooit een bevestiging gekregen, ondanks vragen in het verleden. Men bleef daar vaag over.

Bestelauto’s zijn gebouwd om zo zuinig mogelijk te rijden

Je moet je realiseren dat hoe groter en zwaarder de trekauto is, des te stabieler en dus veiliger de combinatie is. De kans dat een caravan (en ook de auto) schade oploopt, is veel groter met een te kleine en te lichte auto dan met een te zware. Bestelauto’s hebben overigens nooit echt veel vermogen, want ze zijn gebouwd om zo zuinig mogelijk te rijden en veel laadvermogen en -volume te bieden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.