ACSI FreeLife

Menu

V&A: Vocht tussen de caravanramen, wat nu?

Chris van der Wal uit Woerden heeft een vochtprobleem met zijn caravan. “Ik heb een Hobby-caravan uit 2021, maar ik heb nu al meerdere ruiten met vocht er tussen. Wat kan ik hier aan doen?”

Auteur
Sander Cox
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Dat is te wijten aan een open verbinding tussen vochtige lucht en de gesloten ruimte tussen binnen- en buitenschil van de beglazing. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Als vochtige lucht doordringt in de dubbele beglazing en de temperatuur daalt, dan verzadigt deze lucht met waterdamp.

Het advies

Koelt het nog verder af dan treedt vochtafzetting op bij de koudste plaats van de buitenschil. De ruimte in de dubbele beglazing hoort lekdicht te zijn afgesloten. Waarschijnlijk zijn de afsluitdopjes in de ruit niet aanwezig of lek. Reparatie is lastig, je zal het raam moeten vervangen. Gezien het bouwjaar (2021) lijkt me dit een garantiegeval.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. RE
  Ronald Endlich

  Is op te lossen om met de zon op het raam de ventilatiedopjes te verwijderen en dit zo een aantal uren te laten. Vocht zal verdwijnen en dopjes terugplaatsen

  Reageer
  0
  0
 2. RP
  RLM Pieters

  Dit hadden wij ook met een nwe hobby.Wat zei de fabrikant.Dat komt omdat ze diffuus zijn. 1groot raam werd vervangen maar hetzelfde.
  Komt volgens ons omdat de ruimte waarin de ramen tegen elkaar worden gelijmd niet dezelfde temperatuur hebben en in de lucht zit altijd vocht

  Reageer
  1
  2
 3. RE
  Ronald Endlich

  vwb vocht tussen een dubbelraam is het eenvoudig op te lossen zonder vervanging. Caravanraam in de zon plaatsen, dopjes uit het raam halen en na verloop van tijd is het vocht verdwenen. Hierna dopjes erin en het probleem is opgelost.

  Reageer
  4
  0

Praat mee: V&A: Vocht tussen de caravanramen, wat nu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht