ACSI FreeLife

Menu

V&A: Verschil stalen en aluminium caravanvelg?

Ton Stevens uit Moordrecht wil graag weten wat het verschil is tussen een stalen en aluminium caravanvelg. En wat is daarnaast de invloed op het gewicht en het rijgedrag?

Auteur
Joop Stam
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Een aluminium velg was voorheen lichter dan staal, dat is gunstig want het onafgeveerde gewicht (het deel van de caravan dat niet wordt gedragen door de vering) van de caravan gaat hierdoor omlaag. Dat is gunstiger voor het weggedrag, maar voor de doorsnee caravanner nauwelijks merkbaar. Andere factoren zoals belading en disseldruk hebben veel meer invloed.

Tegenwoordig valt het te bezien of een aluminium velg lichter is dan een stalen velg van dezelfde wielmaat. Inmiddels is het ook best mogelijk dat het draaggetal van de aluminium velgen minimaal even hoog is als de (wat wielmaat betreft) overeenkomstige stalen velgen. De gewichten van de velgen zijn echter bijzonder moeilijk te achterhalen. Bij het vervangen van je velg moet je er uiteraard goed op letten dat de draaggetallen en de afmetingen overeenkomen.

Verschil in bouten

Daarnaast is een aandraaikoppel voor de wielmoer/bout voor een aluminium velg anders (meestal hoger) dan die voor een stalen velg, net als de vorm van de wielmoer/bout. Volg nauwkeurig de specificatie van de leverancier. Punt van aandacht: het reservewiel verschilt van het te vervangen wiel. Verkeerd vastzetten of een verkeerde moer/bout kan verlies van het wiel tot gevolg hebben.

Als vierde roesten aluminium velgen niet en zien ze er fraaier uit. Aan de andere kant is aluminium gevoeliger voor beschadigen dan staal. Tot slot is aluminium duurder dan staal.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. AJ
  America Jos

  mijn overgewicht van mijn camper is te hoog ik wil het verschil van gewicht weten hoeveel het gewicht is van stalen velg en het gewicht van aliminium velg ,ik heb er vier nodig want het gewicht moet dalen en alle beetjes is minder gewicht

  Reageer
  0
  0
  1. Db

   Hey
   Ja ik ben daar ook me bezig want ons gewicht is te veel en vrag me dat af of het interessant is stale velgen of alminium
   Als je het weet stuur me dan een mailtje
   dat zou fijn zijn
   Zo komen we er wel samen uit Campervrienden
   Gr
   RudiDB

   Reageer
   0
   0
  2. th
   twan van hegelsom

   hallo, ben je er inmiddels achter hoeveel het uitmaakt ?. ik moet mijn camper ook afslanken. Of de NKC moet er door krijgen bij de Europese politiek dat de gewichten naar 4250 kg mogen.

   Reageer
   0
   0
   1. Eb

    Hey
    Dat zou fijn brobleem opgelost voor al de Zwaare Camperaars
    Ik hoop dat NKC dat kan klaar krijgt
    Gr
    Rudi

    Reageer
    0
    0
  3. R

   Hallo. Als je een watertank hebt van 100 liter en je neemt maar 20 liter mee dan spaar je ook al 80 kg .

   Reageer
   0
   0
 2. PS

  Onder mijn Eriba Nova 465 GL wilde ik de 1800 kg.
  as. Dit kon alleen in combinatie met LM-velgen. Zelfs het reservewiel moest een LM exemplaar zijn. Bart’s verhaal klopt dus.

  Reageer
  0
  0
 3. B

  Joop ik ben het niet eens met je redenatie ten aanzien van het draaggewicht van aluminium velgen, deze liggen namelijk hoger dan van staal. Deze velgen worden speciaal voor caravans gemaakt en kunnen meer dragen dan staal.

  Reageer
  1
  1
  1. Beste Bart,

   Joop heeft het over een terechte opmerking dus we hebben het verhaal aangepast. Dank voor uw nuttige reactie.

   Vriendelijke groet, Sander Cox redactie FreeLife

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Verschil stalen en aluminium caravanvelg?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht