ACSI FreeLife

Menu

V&A: Uitlijnen caravanbanden

Rinus Roos uit Den Haag vraagt zich af of dat het nodig is om de nieuwe banden van zijn Fendt-caravan uit 2004 uit te lijnen. “Volgens de bandenleveranciers is uitlijnen niet nodig. Klopt dit?”

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De bandenleverancier heeft gelijk, maar hij is niet volledig. Uitlijnen kan niet, bij een caravan-as is er vrijwel nooit een instelmogelijkheid. Zie je een vreemd slijtagepatroon van de band. Dan is de uitlijning niet in orde en is dat een gevolg van ‘mishandeling’ van het wiel, waardoor de draagarm verbogen is. Dat vraagt een ingrijpende reparatie.

Balanceren

Bij versleten of te oude banden met een normaal slijtageproces maar met ouderdomsgebreken, ligt vervanging van het paar banden voor de hand. Het balanceren van deze nieuwe banden is echter erg nodig, bij voorkeur met het  wiel aan de as gemonteerd. Vaak is dat echter niet mogelijk en is balanceren van het losse wiel het beste alternatief.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. Dick Van Pluuren

  Joop heef in dit geval niet helemaal gelijk.de assen van alko zijn wel verstelbaar.vraag maar eens bij triorep in scherpenzeel

  Reageer
  0
  0
 2. Sander Cox

  “Uitlijnen kan niet, bij een caravan-as is er vrijwel nooit een instelmogelijkheid. Zou de uitlijning niet in orde zijn, te constateren door een vreemd slijtage patroon van de band, dan is dat een gevolg van mishandeling van het wiel, waardoor de draagarm verbogen is”, aldus Joop Stam.

  Reageer
  0
  0
 3. HS
  Hans J. Sitters

  Het meest belangrijke met caravanbanden/-wielen is dat de wieldruk op de weg links en rechts zoveel mogelijk gelijk is. Dat voorkomt de neiging tot slingeren en ongelijke slijtage. Te overwegen is tevens zogeheten transportbanden te laten monteren en deze te laten vullen met stikstof. Bij dat laatste zullen de banden langer op spanning blijven en slijtage tot een minimum beperkt blijven.

  Reageer
  0
  0
 4. B

  Joop, dat ben ik niet met je eens een caravan is wel degelijk uit te lijnen,als men door een grote kuil of over een grote steen is gereden ofzo kan de sporing ontsteld raken waardoor banden slijtage aan binnen of buitenzijde ontstaat deze sporing is wel degelijk te stellen informeer maar eens bij de firma triorep in scherpenzeel deze kunnen je alles vertellen omtrend assen en remmen enz.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Uitlijnen caravanbanden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht